Cselgáncs: Naji Dávid már a legyekkel sem törődik

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.11.05. 09:00
Címkék
A cselgáncsozók idei junior országos bajnokságát nem tudta megnyerni, a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs Grand Slam-versenyen mégis tíz éve nem látott magyar bravúrt vitt véghez a 19 éves Naji Dávid, aki a 60 kilogrammosok mezőnyében az ötödik helyen zárt.

Noha a budapesti GS-viadalon a 19 éves ifjúsági olimpiai bajnok, junior-vb- és Eb-győztes Özbas Szofi bronzérmet szerzett, a legnagyobb meglepetést a Kaposvári JK szintén 19 esztendős dzsúdósa, Naji Dávid szerezte. A 60 kilósok között előbb a brazil Renan Torrest győzte le, majd a franciák Európa-bajnokát, Walide Khylart is felülmúlta, de még nem érte be ennyivel: a világranglista hatodik helyezettje, a kazah Guszman Kirgizbajev sem fogott ki rajta, így a négy között tatamira léphetett az oroszok világbajnoki ezüstérmese, Eb-győztese, Robert Msvidobadze ellen. Az orosz már túl nagy falatnak bizonyult Dávidnak, ahogyan a bronzért vívott meccsen a portugálok ifjúsági Európa-bajnoka, Rodrigo Lopes is. Produkciójával mégis kisebb fajta sportágtörténelmet írt, hiszen ebben a súlycsoportban legutóbb 2010-ben, Párizsban Burján László jutott el az ötödik helyig a World Tour-sorozatban.Noha a budapesti GS-viadalon a 19 éves ifjúsági olimpiai bajnok, junior-vb- és Eb-győztes Özbas Szofi bronzérmet szerzett, a legnagyobb meglepetést a Kaposvári JK szintén 19 esztendős dzsúdósa, Naji Dávid szerezte. A 60 kilósok között előbb a brazil Renan Torrest győzte le, majd a franciák Európa-bajnokát, Walide Khylart is felülmúlta, de még nem érte be ennyivel: a világranglista hatodik helyezettje, a kazah Guszman Kirgizbajev sem fogott ki rajta, így a négy között tatamira léphetett az oroszok világbajnoki ezüstérmese, Eb-győztese, Robert Msvidobadze ellen. Az orosz már túl nagy falatnak bizonyult Dávidnak, ahogyan a bronzért vívott meccsen a portugálok ifjúsági Európa-bajnoka, Rodrigo Lopes is. Produkciójával mégis kisebb fajta sportágtörténelmet írt, hiszen ebben a súlycsoportban legutóbb 2010-ben, Párizsban Burján László jutott el az ötödik helyig a World Tour-sorozatban.

Naji Dávid (fehérben) „sportágtörténelmi” ötödik helyet ért el a budapesti Grand Slam-versenyen Fotó: MTI/Kovács Tamás
Naji Dávid (fehérben) „sportágtörténelmi” ötödik helyet ért el a budapesti Grand Slam-versenyen Fotó: MTI/Kovács Tamás

Naji Dávid (fehérben) „sportágtörténelmi” ötödik helyet ért el a budapesti Grand Slam-versenyen  •  Fotó: MTI/Kovács Tamás

„Hatvan kilóban rendre felborul a papírforma, rengeteg a meglepetés, a dobogón szinte mindig mások állnak. Éppen emiatt gondolom úgy, hogy különösen nehéz odaérni a legjobbak közé, a kiegyenlített mezőnyben sokkal több a hibalehetőség. Mindenesetre nehéz szavakba önteni, mit éreztem az arénában. Azt hiszem, először fel sem fogtam, mi történt velem. Persze ez érthető, ha abból indulok ki, hogy az idén még a saját korosztályomban sem lettem országos bajnok” – értékelt Naji.

Azért az nem állítható, hogy Dávid sikertelen lett volna az eddigi utánpótláséveiben: az Európa–kupa-sorozatban az ifik között három, a juniorok mezőnyében egy bronzérmet nyert. Igaz, a nagy áttörés még várat magára, merthogy még soha nem állhatott fel a dobogóra világversenyen.

„Speciális eset vagyok. Rengeteget edzek, mindent megteszek azért, hogy a nemzetközi elitmezőnybe érjek, de valahogy a versenyeken csak a tudásom maximum hetven százalékát mutatom, ami akkor is igaz, amikor esetleg érem került a nyakamba. Hosszú évek óta ez a helyzet, és ezért már olyannyira a padlóra kerültem, hogy azt éreztem, nem is csúszhatok lejjebb. A Grand Slam-viadalon viszont nem volt rajtam nyomás, felszabadultan dzsúdózhattam. Nem láttam magam előtt azokat a gátakat, amelyek korábban mindig hátráltattak. Mindent kiadtam magamból, csak az járt a fejemben, hogy az utolsó másodpercig mennem kell előre.”

De vajon rájött-e arra, miként állandósíthatná azt a fajta mentális állapotot, amely Budapesten jellemezte őt?

„Próbálok majd úgy hozzáállni a versenyekhez, ahogyan azt most tettem. Nem szabad azt éreznem, hogy van bármi veszítenivalóm. Pályafutásom első jelentősebbnek mondható eredményét is ugyanezzel a felfogással értem el: 2016-ban tizenhat évesen nyertem meg az U23-as magyar bajnokságot. Érdekes adalék, hogy a Papp László sportcsarnokban az első meccsem előtt egy döglött legyet vettem észre a tatamin. Máskor az ilyesmi kizökkent, és a mérkőzés első fél percében képtelen vagyok arra összpontosítani, amire kellene. De ezúttal csak arrébb sodortam a lábammal, és nekiugrottam Torresnek...”

Dávidnak a nehézségek ellenére sem fordult meg soha a fejében az, hogy felhagy a sporttal, hiszen a családtagjai és a mesterei mindig mellette álltak. Amondó, erőnlétben, fejben és technikailag egyaránt fejlődnie kell még ahhoz, hogy elérje a nagy álmát, az olimpiai dobogó legfelső fokát. Azt mondja, a helyén kezeli a Budapesten elért ötödik helyét, nem száll el attól, csupán erőt merít belőle a folytatáshoz.

Naji a Grand Slam után, most szerdán tatamira lépett a poreci junior Európa-bajnokságon, amelynek az első fordulójában kikapott az ukrán Vitalij Szkrjipkától.

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik