Cselgáncs: arany, ezüst és két bronz az U23-as Eb záró napján

Vágólapra másolva!
2020.11.10. 20:36
Címkék
Sipőcz Richárd (+100 kg) arany-, Vég Zsombor (100) ezüst-, Gőz Roland (90) és Szigetvári Mercédesz (+78) bronzérmével ért véget Horvátországban az U23-as cselgáncsozók Európa-bajnoksága.

A +100 kilogrammos cselgáncsozó, Sipőcz Richárd a három héttel ezelőtti, budapesti Grand Slam-versenyen egyértelmű bírói hiba miatt kapott ki a grúz Gela Zaalisvilitől. Túltéve magát ezen a múlt héten megnyerte a junior Európa-bajnokságot Porecben, ráadásul ugyanott, az U23-asok kontinensviadalának zárónapján, kedden is bejutott az aranycsatába.Sipőcz Richárd a három héttel ezelőtti, budapesti Grand Slam-versenyen egyértelmű bírói hiba miatt kapott ki a grúz Gela Zaalisvilitől. Túltéve magát ezen a múlt héten megnyerte a junior Európa-bajnokságot Porecben, ráadásul ugyanott, az U23-asok kontinensviadalának zárónapján, kedden is bejutott az aranycsatába.

Sipőcz Richárd visszavágott Zaalisvilinek Forrás: MJSZ
Sipőcz Richárd visszavágott Zaalisvilinek Forrás: MJSZ

Sipőcz Richárd visszavágott Zaalisvilinek  •  Forrás: MJSZ

Mit hoz az élet? Ismét Zaalisvilivel találta szemben magát. Richárd korán kapott két sidót, már csak egy hiányzott a vereséghez. A mérkőzés döntetlennel ért véget, jöhetett az aranypont, amelyben végig a grúz dominált. Egy perc húsz másodperc telt el, jó eséllyel Sipőcznek egyetlen támadási lehetősége maradt a harmadik intése előtt. Azonban ismét Gela indított. Elhamarkodva, kapkodva. A győri fiú a lehető legjobbkor kontrázott, a hátára fordította Zaalisvilit, ippont ért. A SZESE sportolója tehát egy héten belül második alkalommal állhat fel az Európa-bajnoki dobogó legfelső fokára; megvédve az U23-as Eb-címét.

„Valóban hajszálra volt a harmadik sidótól. Taktikusan kivárt, és kiváló pillanatban kontrázott. Türelmes volt, pengeélen táncolt, de most szerencsére felé billent a mérleg nyelve”− értékel a felnőttválogatott szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor, aki a helyszínen segítette a válogatottat.

A 100 kilogrammosok között Vég Zsomboraz orosz Plijev és a grúz Szaneblidze ellen is ipponnal nyert, és bejutott a döntőbe. ACeglédi VSE dzsúdósa jól kezdett Mathias Madsen ellen: gyönyörű vazari értékű dobást hajtott végre. Egy perccel később azonban a dán egyenlített, és állásba visszatérve rögvest nekiugrott Zsombornak, majd még egyszer megcsinálta ugyanazt az akciót, amely így összességében ippont, egyben Eb-címet ért. Ifjúsági olimpiai, junior vb- és Eb-bronzérmesünknek be kell érnie a becsülendő második hellyel.

„Sajnos Zsombor lába megsérült, képtelen volt kivédeni a dobást. A dán erre ráérzett és kihasználta a helyzetet. Voltak kritikus meccsei a finálé előtt, de kőkeményen dolgozott, és összességében azt hiszen, elégtételt vett a junior Eb-n elszenvedett idő előtti vereségéért” − mondja Pánczél.

Gőz Roland (fehérben) ezúttal a harmadik helyig jutott Forrás: EJU
Gőz Roland (fehérben) ezúttal a harmadik helyig jutott Forrás: EJU

Gőz Roland (fehérben) ezúttal a harmadik helyig jutott  •  Forrás: EJU

A 90 kilogrammban címvédőGőz Roland felkészülését sérülések hátráltatták, ez azonban alig-alig látszott a teljesítményén. A hazai tatami előnyét élvező Josip Bulicot, a svájci Simon Gautschit és a francia Alexis Mathieut egyaránt meggyőző küzdelemben múlta felül. Az aranycsatáért viszont már nem bírt az orosz Jekubzson Nazirovval, így a harmadik helyért maradt versenyben. Magyar riválissal, Tóth Aporral kellett szembenéznie. Roland végig dominálta a párharcot, rögtön az elején elhúzott egy vazarival, alig egy perccel később pedig még egy, az előzővel egyenértékű akciót csinált, és ippongyőzelmet szerezve a dobogó harmadik fokára állhatott.

Sipőczhöz hasonlóan, a +78 kilósok között szereplő Szigetvári Mercédesz is harcban van a tokiói olimpiai kvótáért. Mercédesz egyaránt a zárónapon bizonyított; az olasz Valentina Mielén felülkerekedve már az elődöntőben volt, amelyben vazarival vezetett a francia Laura Fuseauval szemben, de kevesebb mint egy perccel a vége előtt ipponba szaladt bele. A harmadik helyért kézben tartotta az eseményeket a horvát Helena Vukivoic ellen, vazarival győzött.

„Előzetesen aranyérmet reméltem Mercédesztől− kezdi a junior leányválogatott vezetőedzője, Radics Attila.− Tudni kell, hogy itthon vajmi kevés minőségi edzőpartnere van, március óta nincs lehetősége nemzetközi edzőtáborokba járni, és ez meglátszott. A francia lányt legyőzhette volna, apró kihagyás miatt kikapott. Összességében mégsem vagyok elégedetlen, nagyot küzdött ezért az éremért.”

Rajkai Róbert (81 kg)az észt Laas Parton, a holland Mark van Dijkon és honfitársán, Tóth Benedeken magabiztosan túljutva verekedte be magát az elődöntőbe, amelyben a grúz Vladimir Ahalkacsi már túl nagy falatnak bizonyult. Az ukrán Hjevor Manukjan ellen vívott bronzmérkőzés volt a legkeményebb ütközet; a srácok fej-fej mellett haladtak végig. Róbertnek válldobással akadtak ígéretes kísérletei, az ukránnak pedig külső gáncsokkal. A meccs aranyponttal dőlt el, 8 perc 19 másodpercnél Rajkai indított, Manukjan viszont kontrázta az akciót, és ipponra fordította a magyart, aki így az elismerésre méltó ötödik helyen zárt.

„Öt nappal ezelőtt a jobb lábán csúnyán megsérült a combszalagja, szóval még a részvétele is kérdéses volt − így Pánczél.− Ennek ellenére benne volt az éremszerzés lehetősége, kiválóan küzdött egész nap. Örülök az ötödik helyének, megmutatta, hogy nem hiába dolgozik rengeteget.”

A kétnapos Európa-bajnokság első versenynapján a legjobb eredményt Beringer Fatime (48 kg) érte el, aki a hetedik helyen zárt.

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, POREC
A magyarok eredményei
− készítette a judoinfo.hu.
FÉRFIAK
60 kg. 1. forduló:
Feczkó Csanád–Bruno Bento (portugál) 7–0; Naji Dávid–Yashar Najafov (azeri) 0–10.2. forduló:Feczkó Csanád–Orbán Lehel (román) aranyponttal 0–7
66 kg. 1. forduló:Szegedi Dániel erőnyerő.2. forduló:Szegedi Dániel–Luukas Saha (finn) 0–10
81 kg. 1. forduló:Tóth Benedek–Din Yaacov Gemer (izraeli) 10–0; Rajkai Róbert–Part Laas (lett) 10–0.2. forduló:Tóth Benedek–Dmitro Martinov (ukrán) 7–0; Rajkai Róbert–Mark van Dijk (holland) 10–0.Negyeddöntő:Tóth Benedek–Rajkai Róbert 0–10.Elődöntő:Rajkai Róbert–Tato Grigalasvili (grúz) 0–7.A vigaszágon:Tóth Benedek–Tiziano Falcone (olasz) 0–7.A 3. helyért:Rajkai Róbert–Hevorh Manukjan (ukrán) aranyponttal 0–10
90 kg. 1. forduló:Gőz Roland–Josip Bulic (horvát) 10–0; Tóth Apor–Thomas Scharfetter (osztrák) 10–0.2. forduló:Gőz Roland–Simon Gautschi (svájci) 10–0; Tóth Apor–Eldar Allahverdijev (orosz) aranyponttal 7–0.Negyeddöntő:Gőz Roland–Alexis Mathieu (francia) 10–0; Tóth Apor–Aleksejs Zarudnevs (lett) 0–10.Elődöntő:Gőz Roland–Jekubzson Nazirov (orosz) 0–10.A vigaszágon:Tóth Apor–Toni Miletics (bosnyák) 10–0.A 3. helyért:Gőz Roland–Tóth Apor 10–0
100 kg. 1. forduló:Vég Zsombor erőnyerő.Negyeddöntő:Vég Zsombor–Azamat Plijev (orosz) 10–0.Elődöntő:Vég Zsombor–Onisze Szaneblidze (grúz) 10–0.Döntő:Vég Zsombor–Mathias Madsen (dán) 0–10
+100 kg. 1. forduló:Sipőcz Richárd erőnyerő.Negyeddöntő:Sipőcz Richárd–Kemal Kajtov (orosz) 10–0.Elődöntő:Sipőcz Richárd–Jamal Feyziyev (azeri) 10–0.Döntő:Sipőcz Richárd–Gela Zaalisvili (grúz) aranyponttal 10–0
NŐK
48 kg. 1. forduló:
Beringer Fatime erőnyerő.2. forduló:Beringer Fatime–Jacqueline Springer (osztrák) 10–0.Negyeddöntő:Beringer Fatime–Mireia Lapuerta Comas (spanyol) aranyponttal 0–7.A vigaszágon:Beringer Fatime–Blandine Pont (francia) 0–10
57 kg. 1. forduló:Kármán Andrea–Anastasija Sokirjanska (lett) aranyponttal, intéssel 10–0.2. forduló:Kármán Andrea–Danna Nagucseva (orosz) 0–10
63 kg. 1. forduló:Varga Brigitta–Maron Deketer (francia) 0–10
70 kg. 1. forduló:Czerlau Jennifer–Kristel Naelso (észt) 10–0.2. forduló:Czerlau Jennifer–Gioia Vetterli (svájci) 0–10
78 kg. 1. forduló:Tóth Fanni erőnyerő.2. forduló:Tóth Fanni–Cristina Sirbulet (román) aranyponttal, intéssel 0–10
+78 kg. 1. forduló:Szigetvári Mercédesz erőnyerő.Negyeddöntő:Szigetvári Mercédesz–Valentina Miele (olasz) intéssel 10–0.Elődöntő:Szigetvári Mercédesz–Laura Fuseau (francia) 0–10.A 3. helyért:Szigetvári Mercédesz–Helena Vukovic (horvát) 10–0

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik