Birkózás: Takács és Váncza klasszisokat győzött le Tatán

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.02.15. 19:31
Címkék
Megsüvegelendő teljesítményt nyújtott két utánpótláskorú birkózó, Takács István (87 kg) és Váncza István (67) a Tatán szombaton rendezett felnőtt kötöttfogású nemzetközi felkészülési versenyen; olimpia, világ- és Európa-bajnoki érmeseket legyőzve nyertek aranyérmet.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, négy fiatal remekelt a Tatán rendezett felnőtt kötöttfogású nemzetközi versenyen, amelyen 18 ország közel 150 birkózója vett részt: a két junior Európa-bajnok, Szőke Alex (97 kg) ezüst-, míg Lévai Tamás (82) bronzérmet szerzett. Akadt azonban két olyan utánpótláskorú reménység, aki mindenkit maga mögé utasítva aratott diadalt: a junior vb- és Eb-aranyérmes Takács István (87), valamint a junior vb- és Eb-bronzérmes Váncza István (67). Kettejükben az is közös, hogy a viadal elején úgy érezték, ez nem az ő napjuk lesz.Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, négy fiatal remekelt a Tatán rendezett felnőtt kötöttfogású nemzetközi versenyen, amelyen 18 ország közel 150 birkózója vett részt: a két junior Európa-bajnok, Szőke Alex (97 kg) ezüst-, míg Lévai Tamás (82) bronzérmet szerzett. Akadt azonban két olyan utánpótláskorú reménység, aki mindenkit maga mögé utasítva aratott diadalt: a junior vb- és Eb-aranyérmes Takács István (87), valamint a junior vb- és Eb-bronzérmes Váncza István (67). Kettejükben az is közös, hogy a viadal elején úgy érezték, ez nem az ő napjuk lesz.

Takács Istvánon (balról) senki nem fogott ki szombaton Fotó: Feledi László
Takács Istvánon (balról) senki nem fogott ki szombaton Fotó: Feledi László

Takács Istvánon (balról) senki nem fogott ki szombaton  •  Fotó: Feledi László

Előbbikét mérkőzést megnyerve menetelt az elődöntőig, amelyben a németek olimpiai bronzérmese, Dennis Kudla várt rá. Okos birkózással 2−1-re nyert a magyar, és így az aranycsatában szembenézhetett az Eb-harmadik svéd Zakarias Berggel. Ellentmondást nem tűrően birkózott Takács: végig dominálta a párharcot, és 6−0-ra felülkerekedett a nála jóval tapasztaltabb riválisán.

„Remekül sikerült az alapozóidőszak, a nyitómeccsen mégis rosszul éreztem még magam. Aztán persze meglett a ritmus. Olyannyira, hogy az elődöntőben már tökéletes állapotban léptem szőnyegre Kudla ellen. Korábban soha nem birkóztam még vele, csak felvételeket láttam róla; pozitív meglepetést okozott, sokkal jobban birkózott, mint azt vártam. A döntőben elkaptam a fonalat, szerintem jól teljesítettem. Összességében elégedett vagyok a történtekkel, hiszen nagy neveket győztem le”− értékel Takács István.

Váncza a viadal döntőinek talán legnagyobb fordítását mutatta be: a szerbek vb-bronzérmese, Nemes Máté 15 másodperccel a mérkőzés vége előtt még előnyben volt az ifjú magyarral szemben (az egy egyes állás neki kedvezett), de István nem adta fel: lendületes derékra támadást indított, és az akciót sikeresen végre is hajtotta, amely mögé kerüléssel és két ponttal végződött, ezzel 3−1-re nyert az FTC reménysége, aki a selejtezőben az U23-as Eb-második szerb Sebastian Nadot is maga mögé utasította.

„Nem éreztem úgy, hogy jó formában vagyok; az izmaim be voltak»savasodva« − így Váncza István.− Sebastian passzív birkózó, nem szeret támadni, sokkal inkább a védekezésre helyezi a hangsúlyt. A kontrákból ügyes, de szerencsére túljutottam rajta. Ami a döntőt illeti: azt hittem, Máté erősebb lesz. Ezek szerint olyan jól sikerült az alapozás, mint ahogyan azt sejtettem. Megítélésem szerint végig domináltam a mérkőzést, ettől függetlenül kellett némi plusz a végére. Ezzel a viadallal is megmutattam, hogy a vezetőség számíthat rám a folytatásban. A márciusi, budapesti olimpiai kvalifikációs versenyen a világbajnok Korpási Bálint indul hatvanhét kilóban, ettől függetlenül ugrásra készen kell állnom. Ha Bálint megszerzi a kvótát a fővárosban, csak a saját korosztályomra koncentrálnék az idén. Amennyiben megrendezik az U23-as eseményeket, úgy világ- és Európa-bajnoki címet egyaránt ünnepelnék.”

További korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik