Birkózás: hétfőn rajtol a budapesti kadét-világbajnokság

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.07.18. 14:55
Címkék
Hétfőn kadét birkózó-világbajnokság kezdődik Budapesten, a Tüskecsarnokban. A 27 fős magyar válogatott már nagyon várja a küzdelmeket, a várakozásaik mellett erről is nyilatkoztak a hazai szövetség honlapján a fogásnemek vezetőedzői.

Kettő híján az összes súlycsoportban lesz magyar érdekelt a hétfőn induló budapesti kadét birkózó-világbajnokságon. ATüskecsarnokban zajló viadal hétfőn a szabadfogásúak programjával kezdődik. A Farkas Gábor vezette együttes egy-egy bronzéremmel és ötödik hellyel zárta júniusban a szamokovi kadét Európa-bajnokságot. A harmadik helyezett nehézsúlyú, Gellén Milán nemrégiben betegséggel bajlódott, de a vezetőedző kifejtette, immár jól van, készen áll világbajnokságra– olvasható az MBSZ honlapján közzétett beharangozó írásban.Farkas Gábor vezette együttes egy-egy bronzéremmel és ötödik hellyel zárta júniusban a szamokovi kadét Európa-bajnokságot. A harmadik helyezett nehézsúlyú, Gellén Milán nemrégiben betegséggel bajlódott, de a vezetőedző kifejtette, immár jól van, készen áll világbajnokságra– olvasható az MBSZ honlapján közzétett beharangozó írásban.

„Már nagyon várjuk, hogy megmutathassuk, mire vagyunk képesek – fogalmazottFarkas Gábor. – Az edzéseink jó hangulatban teltek, kellően motiváltak a srácok. Az Eb óta a lenti helyzetből, valamint lábfogásból való támadásra és védekezésre helyeztük a hangsúlyt, ám ezen a héten már kicsit visszavettünk a tempóból – különösképp azért, mert két hete rendkívül kemény, megterhelő edzőtáborban vettünk részt Marosvásárhelyen, ahol több juniorral dolgozhattunk együtt. Nincs meg egyelőre a nyolcvan kilós versenyzőnk, a nigériai és dagesztáni származású, ám születése óta Magyarországon élő Arszunkajev Musza magyar állampolgársága, így ő UWW-színekben indul– erre is csak amiatt kerülhetett sor, mert az MBSZ külön kérvényt írt a nemzetközi szövetségnek. A mezőny biztosan nagyon erős lesz, de remélem, hogy a fiúk a maximumot kihozzák magukból. Bízom benne, hogy mindenki birkózik legalább egy-két győztes mérkőzést, és örülnék, ha valaki érmes vagy pontszerző helyen zárna.”

Az Eb-n nemrégiben aranyérmes Elekes Enikő (zöldben) a hazai vb-n is éremesélyesként indulhat Forrás: UWW / MBSZ
Az Eb-n nemrégiben aranyérmes Elekes Enikő (zöldben) a hazai vb-n is éremesélyesként indulhat Forrás: UWW / MBSZ

Az Eb-n aranyérmes Elekes Enikő (zöldben) a hazai vb-n is éremesélyesként indulhat  •  Forrás: UWW / MBSZ

Gyurasits Csaba lánycsapata remekelt a kadét Európa-bajnokságon, amelyen Elekes Enikő (65 kg) arany-, mígNyikos Veronika (73 kg), László Nikolett (46 kg) és Osváth-Nagy Noémi (69 kg) pedig bronzérmet nyert.

„Néhány súlycsoportban változott a keret az Eb-hez képest: negyvenhárom kilóban a még nagyon fiatal Kapuvári Liliána bizonyíthat, ötvenháromban Terék Gerda, hatvanegy helyett ötvenhétben a serdülő Eb-aranyérmes Borsos Viktória, hatvanegyben pedig így Soliman Yasmine bizonyíthat. Az összes lánynak ez lesz élete első világbajnoksága, szóval kicsit a sötétben tapogatózunk, hiszen nem ismerjük az Európán kívüli erőviszonyokat. Épp emiatt hiába remélek két-három dobogós helyezést, az is benne van a pakliban, hogy egy sem lesz belőle. Bízom benne, hogy a hazai szőnyeg pozitívan hat rájuk, arra kértem a versenyzőket, csak azután találkozzanak a hozzátartozóikkal, ha már kiestek – fontos, hogy semmi ne terelje el a figyelmüket, és együtt mozogjon a csapat" – nyilatkozta a szakvezető.

Péntektől vasárnapig a kötöttfogásúaké a főszerep. Aszamokovi Eb-n a válogatottból egyedüliként 60 kilós Lévai Leventeszerzett érmet– második helyen végzett. Ám a Honvéd fiataját Mányik Dávid legyőzte a hazai vb-válogatón, így az ESMTK tehetsége versenyezhet a vb-n.

„Dávid is kiemelkedő képességű srác, igenis van esélye dobogóra állnia, nagyon ügyes srác. Megmutathatja, mire képes, szurkolok neki – mondta a kadét kötöttfogású válogatott mestere, Cifferszky Ákos.Sajnos a közvetlen felkészülésből két hetet ki kellett hagynom, mert elkaptam a koronavírust, de szerencsére már teljesen jól vagyok. Az Eb-vel ellentétben ezúttal a két alsó súlycsoportban is indítunk versenyzőt, a serdülő Fige Levente és Tótok Péter képviseli a magyar színeket. Ötvenegy kilóban az Eb-n szereplő Végh Mátéval megbeszéltem, hogy a töretlen fejlődése érdekében ezúttal ne fogyjon le, helyette Gáspár Bálint indul. Kilencvenkét kilóban Kis Krisztián helyett Borosi Henrik birkózik. Úgy hiszem, akár két-három srác is nyerhet érmet, remélem, egyiküknek sikerül. Fizikailag és technikailag egyaránt rendben vannak, az utolsó napokra hagyjuk a mentális felkészülést. Azon dolgozunk, hogy a hazai szőnyeget ne extra teherként, hanem motivációként éljék meg."

A MAGYAR KADÉTVÁLOGATOTT:
Szabadfogás, hétfő-szerda:
Edzők:Farkas Gábor, Bábszky Gergely
45 kg:Baráth Károly (Vasas SC)
48 kg:Tallián Máté (Kertvárosi SE)
55 kg:Rácz Balázs (Újpesti TE)
60 kg:Gombos Alex (FTC)
65 kg:Tóth József Patrik (Szarvas)
71 kg:Rein Vilmos (Kertvárosi SE)
80 kg:Arszunkajev Musza (Vasas SC, UWW-színekben)
92 kg:Rosz Roland(Vasas SC)
110 kg:Gellén Milán (Haladás VSE)
Női birkózás, szerda-péntek:
Edzők:Gyurasits Csaba, Bóna Dániel
43 kg:Kapuvári Liliána (Újpesti TE)
46 kg:László Nikolett (ESMTK)
49 kg:Fáth Laura (Budapesti Honvéd)
53 kg:Terék Gerda (Budapesti Honvéd)
57 kg:Borsos Viktória (Kőbánya SC)
61 kg:Soliman Yasmine (Pécsi EAC)
65 kg:Elekes Enikő (Kőbánya SC)
69 kg:Osváth-Nagy Noémi (Egri VSI)
73 kg:Nyikos Veronika (Dunaújvárosi KSE)
Kötöttfogás, péntek-vasárnap:
Edzők:Cifferszky Ákos, Lévai Zoltán
45 kg:Fige Levente (Csepp-L)
48 kg:Tótok Péter (Vasas SC)
51 kg:Gáspár Bálint (Bócsai BLSE)
55 kg:Rafael Dániel (Soltvadkerti TE)
60 kg:Mányik Dávid (ESMTK)
65 kg:Takács Zsolt (ESMTK)
71 kg:Papp Barnabás (Dorogi NC)
80 kg:Szinay Csaba (Diósgyőri VTK)
92 kg:Borosi Henrik (Egri VSI)
110 kg:Darabos László (Budapesti Honvéd)

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik