Birkózás: Hegedüs Csaba mindenkit szemmel tart a KIMBA-n

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.12.03. 09:00
Címkék
Szeptemberben kezdődött a képzés az első teljes létszámú évfolyammal a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián. Az elmúlt hónapok tapasztalatairól, illetve a hazai utánpótlás helyzetéről az intézmény nagykövetét és szakmai főtanácsadóját, az olimpiai bajnok Hegedüs Csabát kérdeztük.

Az ősszel komoly mérföldkőhöz ért a hazai birkózó utánpótlás-nevelés, a csepeli Kozma István-akadémián ugyanis elindult a munka az első teljes létszámú, 86 fős évfolyammal. Az akadémia képzést egykoron a 2001-ben alapított, az olimpiai bajnok Hegedüs Csaba nevével fémjelzett Mr. Tus Birkózó-sportiskola honosította meg, és annak szellemiségét manapság a KIMBÁ-n is igyekeznek megőrizni. Persze korszerűbb környezetben.Hegedüs Csaba nevével fémjelzett Mr. Tus Birkózó-sportiskola honosította meg, és annak szellemiségét manapság a KIMBÁ-n is igyekeznek megőrizni. Persze korszerűbb környezetben.

„Ami tegnap még elég volt, az ma, de legkésőbb holnap már biztosan kevésnek bizonyul, így mindenképpen nyomon kell követnünk a sportág fejlődését. Eközben természetesen azokat az elemeket, amelyeket lehetett, a jelennek is megőriztük” – kezdte az utanpotlassport.hu érdeklődésére a korábbi szövetségi kapitány, Hegedüs. – Ugyanakkor jó néhány különbséget is találunk, hiszen most a serdülőktől egészen az U23-asokig vannak akadémistáink. Vagyis jóval szélesebb a korosztályok spektruma, míg korábban, mondjuk úgy, az én időmben, a gyerekek nagyjából egykorúak voltak. Ez valamelyest megnehezíti a feladatunkat, és nagyobb odafigyelést, több megértést kíván tőlünk, hiszen az eltérő korú fiatalok más-más bánásmódot igényelnek.”

Hegedüs Csaba a Kozma-akadémia növendékeivel Forrás: KIMBA
Hegedüs Csaba a Kozma-akadémia növendékeivel Forrás: KIMBA

Hegedüs Csaba a Kozma-akadémia növendékeivel  •  Forrás: KIMBA

A 1972-es, müncheni ötkarikás játékok aranyérmese az élversenyzők képzése mellett a fiatalok nevelését, felnőttéletre történő felkészítését hasonlóan fontosnak tartja.

„Szinte minden nap ott vagyok az akadémián a gyerekek között, hetvenhárom évesen is igyekszem tevékenyen kivenni a részemet a munkából, folyamatosan konzultálok az edzőkkel és a tanárokkal, na meg a versenyzők is rendre kikérik a véleményemet – összegezte saját szerepét, majd kitért a központi nevelőműhely legfőbb feladatára. – Mindig akadnak apróságok, amelyeken lehet még csiszolni, de egyelőre megbirkózunk a feladattal, és céltudatosan, a megfelelő ütemben haladunk a kitűzött a célunk felé. Ami nem más, mint hogy világverő birkózókat neveljünk. Ehhez minden adott: tehetséges, szorgalmas növendékeink vannak, akik kiváló körülmények között fejlődhetnek felkészült edzők irányításával. A nemzetközi versenyeredmények és az ügyességi mutatók is azt jelzik: jó úton járunk, a magyar utánpótlás újra fellendülőben van.”

A felnőttek között kissé hiányosnak mondható a középkorosztály – vagyis a 25–30 évesek mezőnye –, ám arra minden remény megvan, hogy a mostani utánpótláskorúak közül többen is klasszisokká váljanak. Ilyen például a 21 éves Szőke Alex, aki maga is KIMBA-ösztöndíjasként készül a jövő nagy feladataira.

„A mieink a legutóbbi U23-as vébén rendkívül biztató teljesítménnyel rukkoltak ki, (egy-egy arany- és ezüst-, valamint két bronzérem volt a mérleg – A szerk.), de le a kalappal a juniorok és a kadétok idei világversenyeken nyújtott produkciója előtt is. Stabil lábakon áll a bázisunk; úgy érzem, a fiatalok közül – elsősorban az U23-as mezőnyből – többen odaérhetnek már 2024-re, a párizsi olimpiára is, és nemcsak résztvevőként, hanem akár komoly éremesélyesként. Szőke az aranyra is joggal pályázhat, ha olyan ütemben fejlődik, mint az elmúlt években.”

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik