Atlétika: Varga Gréta U20-as Eb-ezüstérmes 3000 méter akadályon

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.07.17. 18:10
Címkék
A 17 éves Varga Gréta két századdal maradt le az aranyéremről a tallinni U20-as Európa-bajnokság 3000 méteres akadályfutás döntőjében.

Ha valamiben joggal reménykedhettünk az U20-as atléták tallinni Európa-bajnokságán az az, hogy 3000 méteres akadályfutásban Varga Gréta érmet szerez, abból is a legfényesebbet. A veszprémi SVSE 17 éves ígérete ugyanis a június végén futott 9:50.63 perces egyéni csúcsával fölényesen vezette a korosztály európai ranglistáját, és azzal is számolni lehetett, hogy ha ezt a teljesítményét reprodukálni tudja az észt fővárosban, akkor nyakába is akasztják azt az aranyat. Egy Eb-döntő azonban mindig tartogat meglepetéseket.Varga Gréta érmet szerez, abból is a legfényesebbet. A veszprémi SVSE 17 éves ígérete ugyanis a június végén futott 9:50.63 perces egyéni csúcsával fölényesen vezette a korosztály európai ranglistáját, és azzal is számolni lehetett, hogy ha ezt a teljesítményét reprodukálni tudja az észt fővárosban, akkor nyakába is akasztják azt az aranyat. Egy Eb-döntő azonban mindig tartogat meglepetéseket.

Varga Gréta U20-as Eb-ezüstérmes 3000 méter akadályon Forrás: atletika.hu
Varga Gréta U20-as Eb-ezüstérmes 3000 méter akadályon Forrás: atletika.hu

Varga Gréta U20-as Eb-ezüstérmes 3000 méter akadályon  •  Forrás: atletika.hu

A szombati finálé éppen azt, hogy a német Olivia Gürth élete legjobbját futva végig tartja a tempót a magyar kiválósággal, és ha hajszálnyival is, de hamarabb halad át a célvonalon, mint Tóthné Stupián Anikó tanítványa.

A végig az élbolyban igyekvő Varga nagyjából 1800 méter után vette át a vezető pozíciót a nyakában lihegő Gürth társaságában. A két atlétalány a hajrában elszakadt a mezőnytől, és ki-ki harcot vívott a győzelemért. Az utolsó akadályon teljesen egyszerre ugrottak át a riválisok, a végtelenül izgalmas befutóból pedig a németek 19 esztendős reménysége jött ki jobban, és szabad szemmel alig látható különbséggel, két századdal előzte meg Vargát. Gürth pályafutása során először tíz percen belül letudva a számot 9:59.15-tel lett junior Európa-bajnok, Varga 9:59.17-tel ezüstérmes. A bronzérmes török Sevval Özdogan majd csak 10:07.84-gyel érkezett meg.

Varga Grétán kívül a magasugró Hodossy-Takács Sámuel bokasérülés miatti visszalépése után további négy magyar atléta volt érdekelt szombati döntőben. Az utolsó métereken egyensúlyából kibillenő Tóth Anna 100 gáton, Nagy Richárd 110 gáton, az alig 16 éves Viszkeleti Villő kalapácsvetésben lett nyolcadik helyezett, a 2004-es születésű gerelyhajító, a selejtezőben U18-as világranglista-vezető eredményt elérő Herczeg György pedig kilencedikként zárt az idősebbek között.

A részletes eredmények ITT érhetők el.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik