Atlétika: több magyar versenyző is Európa U18-as élmezőnyében

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.05.24. 14:55
Címkék
Az U18-as atléták számára a jeruzsálemi Európa-bajnokság lesz az idei fő verseny, megnéztük, hogyan áll a kontinens korosztályos ranglistájának közvetlen élmezőnye.

Bár még csak néhány szabadtéri versenyen vannak túl az atléták, többen már jelezték, hogy komolyan kell velük számolni a nyári világversenyeken. Az U18-asok számára a legjelentősebb esemény a július eleji Európa-bajnokság lesz Jeruzsálemben.

A Gymnasiade érmesei (balról: Imre Roland, Dobó Zsombor, Viszkeleti Villő) Forrás: MASZ
A Gymnasiade érmesei (balról: Imre Roland, Dobó Zsombor, Viszkeleti Villő) Forrás: MASZ

A Gymnasiade érmesei (balról: Imre Roland, Dobó Zsombor, Viszkeleti Villő)  •  Forrás: MASZ

Az ifjúsági korosztály európai ranglistájára rápillantva jelenleg négy magyar ígéret is a top 5-ben foglal helyet az Eb-számokban. A múlt héten a normandiai Gymnasiadén egyaránt bronzérmet szerző dobótrió a kontinensi rangsorban is a képzeletbeli dobogón vagy annak közelében tanyázik.

A szombathelyi Dobó SE 16 éves kalapácsvetője, Viszkeleti Villő a három kilós szerrel a VEDAC évadnyitó dobóversenyén rukkolt elő 68.55 méterrel. Ez a májusi produkció jelenti most is a legjobb U18-as eredményt Európában.

Ugyancsak kalapáccsal remekel a Vitalitás SE-t erősítő Imre Roland. A 16 esztendős fiatal az öt kilós szert április második felében Pápán juttatta 75.95 méterig, és ezzel negyedik az európai sorban.

Kriszt Sarolta az U18-asok között is nagyszerűen versenyez Forrás: MATE-GEAC
Kriszt Sarolta az U18-asok között is nagyszerűen versenyez Forrás: MATE-GEAC

Kriszt Sarolta az U18-asok között is nagyszerűen versenyez  •  Forrás: MATE-GEAC

A Szegedi VSE szintén 16 éves reménységének, Dobó Zsombornak a diszkoszvetés megy a legjobban. Ő május elsején a montenegrói Barban repítette 57.11 méterig a másfél kilós diszkoszt, ez pedig a negyedik helyet jelenti számára a kontinens ifijei között.

Nemcsak egy, hanem mindjárt hét versenyszámban is bravúrosan teljesít a MATE-GEAC többpróbázója, Kriszt Sarolta. A mindössze 15 éves atlétalány hétpróbában a múlt hétvégi KESI Kupán gyűjtött egyéni rekordot jelentő 5651 pontot, és ezt eddig csak egy U18-as versenyző tudta felülmúlni Európában. Kriszt Sarolta ráadásul Kecskeméten a csapatbajnokság elődöntője után olyannyira újabb nagyszerű 200 méter futott, hogy a 23.31 másodperces időeredménye a versenyszám európai ranglistáján is az előkelő hetedik helyet jelenti.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik