Atlétika: remek magyar kezdés a tallinni U20-as Eb-n

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.07.15. 20:42
Címkék
A tallinni U20-as Európa-bajnokság első napján több magyar fiatal is remekül teljesített és döntőbe jutott.

Jól kezdődött a mieink számára a csütörtök délelőtt a tallinni U20-as atlétikai Európa-bajnokságon: Varga Gréta egy érett és taktikus futást bemutatva futamgyőzelemmel biztosította a helyét a 3000 méteres akadályfutás szombat délutáni döntőjében. Az SVSE 17 éves tehetsége 10:21.85-ös ideje a második leggyorsabb volt a selejtezőben. A szám másik magyar indulója, Varga Eszter idei legjobbját futva (10:52.59) a 20. lett, így ő nem jutott be a fináléba – áll az atletika.hu beszámolójában.Varga Gréta egy érett és taktikus futást bemutatva futamgyőzelemmel biztosította a helyét a 3000 méteres akadályfutás szombat délutáni döntőjében. Az SVSE 17 éves tehetsége 10:21.85-ös ideje a második leggyorsabb volt a selejtezőben. A szám másik magyar indulója, Varga Eszter idei legjobbját futva (10:52.59) a 20. lett, így ő nem jutott be a fináléba – áll az atletika.hu beszámolójában.

Népes magyar csapat vesz részt az U20-as Eb-n Forrás: MASZ
Népes magyar csapat vesz részt az U20-as Eb-n Forrás: MASZ

Népes magyar csapat vesz részt az U20-as Eb-n  •  Forrás: MASZ

Horváth Márk a férfi súlylökés selejtezőjének B csoportjában kapott helyet, és 17.59 méterre lökte a 6 kilogrammos golyót, aminek köszönhetően a 11. helyen jutott be a délutáni döntőbe. A győri atléta a finálé második sorozatában 16.50 métert dobott, amivel végül a 12. hely lett az övé. Az U20-as Eb első aranyérme a koszovói Muhamet Ramadani birtokába került, aki korosztályos nemzeti rekorddal tudott diadalmaskodni.

Szűcs Szabina már négy versenyszámon is túl van hétpróbában, és az első napot követően a 10. helyen áll. 100 gáton 14.77-et futott, majd magasugrásban 1.75 méteren zárt, súlylökésben 11.40 métert ért el, 200 méteren pedig futamgyőzelmet érő 25.32-es új egyéni csúccsal ért célba.

A július elején, Győrben a korosztályos magyar csúcstól csupán egyetlen századra elmaradó Illovszky Dominik a 100 méter első körében a harmadik futamban kapott helyet, ahol magabiztos futással a második helyen ért célba. 10.54-es idejével könnyedén biztosította be a helyét az elődöntőbe, ahol – mint később kiderült – a legerősebb futamban kapott helyet.

Fiatal sprinterünk jól kapta el a rajtot és még 50 méternél is az élen állt, majd három riválisa is megelőzte. Azonban mivel 10.46-os ideje pont a 8. leggyorsabb volt, így hatalmas bravúrt bemutatva bejutott a pénteki döntőbe.

Három magyar atléta is ott volt a férfi kalapácsvetés selejtezőjében, és közülük Csekő Miklós és Füredi Dániel is bejutott a pénteki fináléba. Csekő az 5. helyen kvalifikálva (71.47 méter), Füredi 70.25 méteres új PB-t dobva tette ezt. Katavics Balázs a 18. pozícióban zárt, így neki sajnos nem jött össze ugyanez.

Szintén hárman képviselték a magyar színeket férfi 400 méteren is, és mindhárman továbbjutottak a délutáni elődöntőbe. Nadj Levente, Molnár Attila és Steigerwald Ernő közül Nadj (47.34) és Steigerwald (47.45) is új egyéni csúccsal tudta abszolválni az első kört. Késő délután az elődöntőben Nadj 46.90-re tovább javította élete legjobbját, amivel a 4. helyen jutott be a pénteki fináléba. Ugyanez Molnár Attilának hat századmásodpercen múlt, hogy végül nem jött össze neki. Steigerwald a 15. helyen zárva búcsúzott a viadaltól.

A délutáni program is remekül folytatódott: K. Szabó Gabriella 2:06.87-es új egyéni csúccsal biztosította a helyét a 800 méter pénteki elődöntőjébe. Szinte Bálint az 1500 méter első körének második futamában 3:52.88-at futva összesítésben a 17. helyen zárt, így nem jutott be a fináléba.

Összejött viszont a döntőbe kerülés Hodossy-Takács Sámuelnek magasugrásban, aki a selejtezőben 2.13 méterig jutott, amivel a 9. pozícióban kvalifikált a szombat délutáni 12-es fináléba.

A még mindig csak 16 éves Herczeg György révén a férfi gerelyhajítás selejtezőjében is érdekeltek voltunk, sőt 73.74 méteres dobásával az U18-as korosztályban a világ legjobb dobását érte el. Az FTC kiválóságánál csak az U20-as korcsoportban a szintén a világ idei legjobbját (77.49 méter) elérő ukrán Artur Felfner hajította messzebbre a gerelyt, így nem volt kérdés a magyar versenyző döntőbe jutása.

Az magyar bajnokságon korosztályos magyar csúcsot felállító rúdugrónk, Garamvölgyi Petra ezúttal sajnos nem tudott beszállni a 3.75 méteres kezdő magasságán a selejtezőbe, így helyezetlenül zárta a kontinensviadalt.

A súlylökés mellett az első nap másik döntőjében, a női 10000 méteres gyaloglásban is érdekeltek voltunk, méghozzá két résztvevővel. Spiller Tiziana stabilan a legjobb tízben haladt a teljes táv során, és végül a 8. helyen ért célba, 48:26.14-re javítva az egyéni legjobbját. Erdős Judit a 26. pozícióban zárt, 54:05.31-es időt gyalogolva.

A pénteki napon még a csütörtökinél is több izgalommal nézhetjük a versenyeket, ugyanis a 41 fős magyar küldöttség több mint a fele, 21 atléta is érdekelt lesz. Csekő Miklós, Füredi Dániel, Illovszky Dominik és Nadj Levente döntőznek, valamint Szűcs Szabina számára is befejeződik a hétpróba.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik