Atlétika: Palkovits István és Farkas Petra is U23-as Eb-első

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.07.11. 17:54
Címkék
A tallinni U23-as atlétikai Eb utolsó napján Palkovits István 3000 méteres akadályfutásban, Farkas Petra pedig távolugrásban nyert aranyérmet.

A Tallinnban zajló U23-as atlétikai Európa-bajnokság záró napján Palkovits István 3000 méteres akadályfutásban szerezte meg az első magyar érmet, aranyat!Palkovits István 3000 méteres akadályfutásban szerezte meg az első magyar érmet, aranyat!

A Kecskeméti ARC fiatalja éremesélyesként vágott neki a döntőnek, hiszen 8:29.86-os eredményénél senki nem tudott még jobbat az idén a kontinens U23-as fiataljai közül.

Palkovits István és Farkas Petra is U23-as Európa-bajnok Forrás: atletika.hu
Palkovits István és Farkas Petra is U23-as Európa-bajnok Forrás: atletika.hu

Palkovits István és Farkas Petra is U23-as Európa-bajnok  •  Forrás: atletika.hu

Palkovits ennek megfelelően versenyzett, és 1700 méter után állt az élre, onnantól fogva pedig senkinek nem adott esélyt az előzésre. Németh Gyula tanítványa az utolsó métereket már az ünnepléssel tölthette, az Európa-bajnoki címhez elég volt neki a 8:34.05-ös időeredmény. A második helyet a portugál Etson Barros ((8:38.00), a harmadikat az andorrai Nahuel Carabana (8:39.17) szerezte meg.

„Boldog vagyok, bíztam benne, hogy jót fogok futni, nem féltem egyáltalán – mondta Palkovits az atletika.hu-nak. – Tudtam, hogy el fogok fáradni, de az nem lehetett, hogy ne kerüljek a dobogóra! Versenyeztem már erősebb mezőnyben, de korosztályos versenyhez képest ez is nagyon erős mezőny volt, szerencsére sikerült felülmúlnom őket. Ez életem eddig legjobb eredménye, még nem is tudom, hogy fogom megünnepelni.Érzem, hogy meg tudom csinálni, ezért az a célom, hogy még az idén megjavítom az U23-as magyar rekordot."

Két magyar arany Tallinnban Forrás: atletika.hu
Két magyar arany Tallinnban Forrás: atletika.hu

Két magyar arany Tallinnban  •  Forrás: atletika.hu

Közben a női távolugrók is döntőztek. A 2019-ben U23-as Eb-ezüstérmes Farkas Petra Palkovitshoz hasonlóan a korosztály európai ranglista-vezetőjeként várta a finálét. A Budapesti Honvéd kiválósága erős, 652 centis ugrással kezdett, a harmadik kísérletére pedig már 666 centit teljesített. Az áttörés a negyedik sorozatban jött. Szenczi László tanítványa 673 centit ugorva egyetlen centivel megdöntötte a még 2019 nyarán elért egyéni csúcsát, és a verseny első helyére került. A folytatásban senki nem tudta túlszárnyalni a teljesítményét, így Farkas az idei legjobb európai U23-as eredménnyel Európa-bajnok lett. A második a német Merle Homeier (669 cm), a harmadik a brit Lucy Hadaway(663) lett.

„Jól vagyok, nem is tudom még elmondani, hogy pontosan mit érzek. Fáradt és boldog vagyok, azt sem tudom, egyáltalán tudok-e magyarul beszélni – idézi Farkast a szövetségi portál. – Meg is lepett ez a győzelem, de igazából nem is annyira, mert az egész szezonomban benne volt egy nagyon jó eredmény. Örülök, hogy pont az utolsó évemben sikerült ezt a korosztályos Európa-bajnoki címet megszereznem. Nagyon szoros volt a verseny, végig izgultam, centimétereken múlt minden. Mondhatom, hogy ez volt életem legnehezebb versenye, végig a maximálisnál is jobban figyelem kellett, egy pillanatra sem lehetett kiengedni. Sorban jöttek a csúcsok, nagy ugrások. Én is egy centiméterrel javítottam meg az egyéni csúcsomat, aminek nagyon örülök, régóta szerettem volna már a 672 cm fölé jutni.”

Magyar szempontból az Eb a női rúdugrás döntőjével ért véget. Klekner Hanga az előkelő ötödik helyen zárt 425 centiméterrel.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik