Atlétika: Molnár Janka az ötödik, Farkas Petra döntős az U23-as Eb-n

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.07.10. 17:09
Címkék
A tallinni U23-as atlétikai Európa-bajnokság szombati napján Molnár Janka a 400 méteres gátfutás színvonalas döntőjében végzett ötödikként, míg a távolugró Farkas Petra bejutott a vasárnapi fináléba.

Az atléták Tallinnban zajló U23-as Európa-bajnokságának harmadik, szombati napjának délutánján már csak döntőket rendeznek, azokban Molnár Janka 400 méteres gátfutásban volt érdekelt. A Budafoki MTE versenyzője végig a középmezőnyben haladva, végül hat tizeddel elmaradva az egyéni legjobbjától 56.65 másodperccel a magyar küldöttségi eddigi legjobb helyezését elérve az ötödikként zárt. A szám győztese a holland Femke Bol távollétében új U23-as Európa-rekorddal, 54.28-cal a szlovák Emma Zapletalová lett, míg a második spanyol Sara Gallego (55.20) és a harmadik svájci Yasmin Giger (55.25) is az olimpiai kvalifikációs szintidőn (55.40) belül ért be. Ezt Gallego sajnálhatja jobban, hiszen az ötkarikás kvalifikáció már lezárult, és Giger, valamint a negyedik helyen bejövő finn Viivi Lehokoinen (55.42) korábban kivívta a tokiói indulás jogát. Nem akármilyen mezőnyben állt tehát helyt Molnár.Molnár Janka 400 méteres gátfutásban volt érdekelt. A Budafoki MTE versenyzője végig a középmezőnyben haladva, végül hat tizeddel elmaradva az egyéni legjobbjától 56.65 másodperccel a magyar küldöttségi eddigi legjobb helyezését elérve az ötödikként zárt. A szám győztese a holland Femke Bol távollétében új U23-as Európa-rekorddal, 54.28-cal a szlovák Emma Zapletalová lett, míg a második spanyol Sara Gallego (55.20) és a harmadik svájci Yasmin Giger (55.25) is az olimpiai kvalifikációs szintidőn (55.40) belül ért be. Ezt Gallego sajnálhatja jobban, hiszen az ötkarikás kvalifikáció már lezárult, és Giger, valamint a negyedik helyen bejövő finn Viivi Lehokoinen (55.42) korábban kivívta a tokiói indulás jogát. Nem akármilyen mezőnyben állt tehát helyt Molnár.

Molnár Janka ötödik lett az U23-as Eb-n 400 m gáton Forrás: MASZ
Molnár Janka ötödik lett az U23-as Eb-n 400 m gáton Forrás: MASZ

Molnár Janka ötödik lett az U23-as Eb-n 400 m gáton  •  Forrás: MASZ

A nap egyik záró számára, a női 200 méteres síkfutás döntőjére Takács Boglárkának volt esélye délelőtt, a székesfehérvári ARAK Akadémia versenyzője azonban a harmadik elődöntőben a hetedik helyen zárt, a 24.13-as, egyéni csúcsától több mint 47 századdal elmaradt ideje pedig kevésnek bizonyult a továbblépéshez.

A dunakesziek atlétája, Szenderffy Dániel a hármasugrók mezőnyében volt érdekelt. Az első rontott ugrása után 15.46 métert ért el, majd a következő kísérletére tovább javított egy centit, viszont így sem került a döntő közelébe, melyhez 15.90 méterre volt szükség. Szenderffy június végén kozmetikázta 15.73 méterre a legjobb eredményét, a fináléhoz tehát nagy egyéni csúcsra lett volna szüksége.

A nap első magyar sikerét a távolugró Farkas Petra szállította a délelőtti program legkorábban kezdődő selejtezőjében. A Budapesti Honvéd kiválósága a harmadik ugrására érte el a 631 centimétert, amely elégnek bizonyult a döntőbe jutáshoz. Az izgalmak azonban majd csak a vasárnapi fináléban kezdődnek igazán, hiszen szombaton a legjobbak főként a kvalifikációra törekedtek. Nos, a korábbi U23-as Eb magyar ezüstérmese ezúttal a korosztály európai ranglista-vezetőjeként várja a döntőt, és az idén már az egyéni rekordját két centire megközelítve, 669 centit is tudott. A döntőbe azonban Farkason kívül három olyan kihívó is bekerült, aki az idén már túljutott a 660 centin, köztük az a Lishanna Ilves, aki nagyon szeretne hazai környezetben érmet szerezni az észteknek. A női távolugrás selejtezőjének másik magyar résztvevője Endrész Klaudia volt. Az MTK Budapest versenyzője 605 centit teljesített, ezzel a csoportja hetedik helyén zárt.

Vasárnap Farkason kívül Palkovits Istvánnak is szurkolhatunk a 3000 méteres akadályfutás döntőjében. A Kecskeméti ARC fiatalja ugyancsak éremesélyes, hiszen 8:29.86-os eredményénél senki nem tudott még jobbat az idén a kontinens U23-as fiataljai közül. A harmadik finalista az MTK Budapest rúdugrója, Klekner Hanga lesz, akinek az egyéni rekordjának (425 cm) megdöntése sem biztos, hogy a dobogó közelébe repíti – de bízunk a legjobbakban. Rajtuk kívül a 4x400 méteres női váltó is színre lép.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik