Atlétika: Kövér Fanni tovább javított az U18-as hazai rekordján

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.04.26. 17:44
Címkék
A VEDAC 17 éves gerelyhajítója, Kövér Fanni vasárnap a saját U18-as országos csúcsát megjavítva ugrott fel az ifjúsági világranglista képzeletbeli dobogójára.

Az idén először dobott „élesben” gerellyel a VEDAC 17 éves kiválósága, Kövér Fanni, és egyből meg is javította az általa tartott U18-as országos csúcsot. A veszprémi ígéret vasárnap a gödöllői felkészülési versenyen az 500 grammos szerrel majdnem egy méterrel túlszárnyalta a tavaly szeptember végén felállított 56.25 méteres korosztályos rekordját – az új csúcs 57.23 méter lett., Kövér Fanni, és egyből meg is javította az általa tartott U18-as országos csúcsot. A veszprémi ígéret vasárnap a gödöllői felkészülési versenyen az 500 grammos szerrel majdnem egy méterrel túlszárnyalta a tavaly szeptember végén felállított 56.25 méteres korosztályos rekordját – az új csúcs 57.23 méter lett.

Kövér Fanni tovább javított az U18-as hazai rekordján Fotó: Tom Sch
Kövér Fanni tovább javított az U18-as hazai rekordján Fotó: Tom Sch

Kövér Fanni tovább javított az U18-as hazai rekordján  •  Fotó: Tom Sch

„Az elmúlt időszakban nem minden a tervek szerint alakult, a felkészülést számos dolog hátráltatta – utal az atlétalány többek között a decemberi, hosszan elnyúló bokasérülésére. – Ezzel együtt sokat léptem előre erőnlétben és a technikai kivitelezésben is láthatóan fejlődtem. Természetesen nagyon boldog vagyok az újabb csúcsom után.”

Fannit a gerelyhajításban egy ideje már nem nevelőedzője, Máhl Krisztián, hanem Török Krisztián készíti a diszkoszvetést koordináló, Mozsdényi Dáviddal összhangban. A sportoló szerint a megváltozott környezet és az új tanácsok is jó hatással vannak motivációjára, így teljesítményére is. A Gödöllőn negyedik kísérletre elért 57.23 méter nemzetközi szinten is remek eredménynek számít. Fanni az idén egyelőre 57.95 méterig jutó, szerb színekben versenyző, ifjúsági világcsúcstartó Világos Adriana és az 57.57 méterrel büszkélkedő dél-afrikai Mickayla van der Westhuizen után a harmadik a jelenlegi U18-as világranglistán.

„A dobás pillanatában éreztem, hogy jó lesz. Mondtam közben, majd ezt jelezte a kisebb üvöltésem is. Tudtam, hogy a világranglista első két helyén ötvenhét méterrel állnak, csak azt nem, hogy pontosan hány centivel. Reménykedtem, hogy legalább a másodikat megelőzöm, de így sem lehetek elégedetlen, hiszen mégiscsak a legjobb háromban vagyok.”

Fanni az idei U18-as Európa-bajnokságot egyértelmű éremesélyesként várta, ám a koronavírus-járványra hivatkozva nemrégiben másodszor is törölték az eseményt a versenynaptárból. Így maradt számára az U20-as vb és Eb – ezek a világversenyek még állnak 2021-ben. Nagy megméretésre azonban már nem kell sokat várnia.

„Ha minden jól alakul, akkor május elején én képviselhetem az országot a Splitben esedékes dobó Európa-kupa U23-as mezőnyében. Jóval idősebbek között indulnék, de szoknom kell a nemzetközi versenyzést, mert korábban csak korosztályos válogatott viadalokon vettem részt. Igyekszem majd a legtöbbet kihozni magamból, abban pedig reménykedem, hogy az U20-as világversenyeket megtartják. Ebben az évben folyamatos fejlődést várok magamtól. Nem egy nagy kiugró eredményt akarok, hanem fokozatosan, gondosan építkezve haladni. A cél mindig az egyéni csúcsom megjavítása.”

Fanni az U18-as korosztályban a 600 grammos felnőttszerrel is hazai csúcstartó. Az 55.05 méteres rekordját tavaly júniusban, éppen Gödöllőn érte el.

A vasárnapi versenyen az U18-as gerelyhajító fiúk között is kimagasló eredmények születtek. Az FTC-s Herczeg György 75.87 méterig jutott, míg az MTK Budapestet képviselő Jancsik Martin 69.43 méterrel zárt a 700 grammos szerrel. Ezzel az idei eddigi legjobb teljesítményeket mutatták be a korosztályban a világon.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik