Atlétika: Keszthelyi Luca az U18-as világranglista élmezőnyébe ugrott

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.03.05. 09:00
Címkék
A 16 éves Keszthelyi Luca alaposan bekezdett a fedett pályás atlétikai országos bajnokságokon, hiszen az összetett győzelme után három ugrószámban is aranyérmet szerzett az U18-asok között.

Február közepén megvédte a fedett pályás ifjúsági bajnoki címét ötpróbában, majd a múlt hét végén a korosztálya legeredményesebb versenyzője lett a fedél alatti atlétikai országos bajnokságon azzal, hogy három egyéni aranyérmet szerzett. A Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola 16 éves ígérete, Keszthelyi Luca magas-, távol-, és hármasugrásban állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, és tulajdonképpen egyik számban sem meglepetésre.Keszthelyi Luca magas-, távol-, és hármasugrásban állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, és tulajdonképpen egyik számban sem meglepetésre.

Édesapja, Keszthelyi Ferenc és Ecseki Tibor tanítványa egy éve – akkor még az U18-asok között a fiatalabbakat képviselve – is nyert magasugrásban, később szabadtéren újra a magas-, valamint a hármasugrás bajnoka lett.

Keszthelyi Luca az U18-as és az U20-as Eb-szintet is teljesítette magasugrásban Fotó: Ambrus László
Keszthelyi Luca az U18-as és az U20-as Eb-szintet is teljesítette magasugrásban Fotó: Ambrus László

Keszthelyi Luca az U18-as és az U20-as Eb-szintet is teljesítette magasugrásban  •  Fotó: Ambrus László

„Büszke vagyok az aranyérmekre – kezdi a ceglédi reménység. – Azért is, mert én magasugró vagyok. Erre a számra koncentrálok a legjobban, a többi csak úgymond kiegészítés. Viszont az ob előtt néztük az eredményeket, és reális esélyt láttunk mindhárom számban a győzelemre. Örülök, hogy sikerült elérnem a célom, ami valóban a három első hely volt. A többpróbára is hobbiként tekintek. Edzésen már nagyon sok mindent kipróbáltam az atlétikán belül. A gátfutás viszonylag jól megy, a gerelyhajítást sokat gyakoroltuk, így elindultam összetettben is.”

Elindult és nyert. De miután Luca fő versenyszáma a magasugrás, a január végén elért 181 centiméteres egyéni csúcsának legalább annyira örül, mint az érmeknek. Ez a magasság jelenleg nemcsak az ötödik helyet jelenti az U18-asok fedett pályás világranglistáján, hanem…

„Ezzel megugrottam az U18-as és az U20-as Európa-bajnoki szintet is. Szerettem volna, hogy sikerüljön, mert így már nyáron nem kell izgulni, meglesz-e vagy sem. Tavaly százhetvennyolc centi volt az egyénim, most az első versenyen elértem a száznyolcvanegyet. Egy-egy centiért azért nagyon meg kell küzdeni. Volt, hogy két évig semmit nem tudtam fejlődni, százhetven centin ragadtam. A továbblépéshez sok plusz edzésre volt szükség, és főleg fejben kellett magamat rendbe tennem. Nem volt egyszerű legyőzni a gátlásomat, ami úgy mutatkozott meg, hogy ha már százhetvenegy centire tették a lécet, nem tudtam átugrani. A sportpszichológusnak is köszönhetően azonban sikerült változtatnom, és az előző évben már tizenegy centit fejlődtem.”

Ha már a centik… Luca nem tartozik a hórihorgas versenyzők közé. Ő 172 centiméter magas, bár szerinte ennek éppúgy megvan az előnye, mint a hátránya – azért nem bánná, ha még nőne kicsit. Nevetve jegyzi meg, hogy az idei korosztályos Eb-kig már valószínű, nem fog sokat.

Keszthelyi Ferenc (balra), Luca és Ecseki Tibor Fotó: Pesti János
Keszthelyi Ferenc (balra), Luca és Ecseki Tibor Fotó: Pesti János

Keszthelyi Ferenc (balra), Luca és Ecseki Tibor  •  Fotó: Pesti János

„Miután az idén még U18-as vagyok, jól jöttem ki abból, hogy tavaly a korosztály Eb-jét elhalasztották. Természetesen azt is követem, hol tart a nemzetközi mezőny. Jelenleg két 2005-ös születésű lány is akad, aki nagyon elrepült. Az egyik százkilencvenegy, a másik száznyolcvanöt centit ugrott, úgyhogy nem lesz könnyű dolgom. Viszont annak örülök, hogy én is előkelő helyen állok a fedett pályás világranglistán, és azon dolgozom, tovább javítsam az egyéni rekordom.”

Az ifjúsági fedett pályás világranglistáról még csak annyit, hogy az adatbázis a 2020/21-es szezonra vonatkozik, tehát azok a 2003-as születésű atléták tavalyi eredményei is szerepelnek benne, akik az idén már a juniorkorba léptek. A tervek szerint az U18-asok kontinensviadalát augusztus végén Rietiben, az U20-asokét másfél hónappal korábban Tallinnban rendezik. Ha a járványhelyzet nem szól közbe, és sor kerül az eseményekre, akkor Luca harmadmagával utazhat a megméretésekre.

„Van két plüssfigurám, amelyet az edzőm feleségétől, Ecsekiné Juhász Erzsébettől, Mici nénitől kaptam. Ezek az ő kabalái voltak, vitte minden versenyre őket, én pedig megörököltem tőle a figurákat. Előbb a békát kaptam meg, de megígérte, ha átugrom a száznyolcvan centit, akkor enyém lesz a víziló is. Átugrottam, viszont a vízilovat nem találta meg, így hát varratott nekem egy másikat.”

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik