Atlétika: a világ élmezőnyében zártak az U18-as magyar dobók

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.12.01. 16:45
Címkék
Bár az U18-as atléták számára az idén sem rendeztek kontinensbajnokságot, a korosztályos európai és a világranglista ad némi visszajelzést az elvégzett munkáról.

A 2021-es évben az U23-as és az U20-as atléták számára is rendeztek kontinens-, valamint világversenyt.
A két korosztály Eb-jét Tallinnban, az U20-asok világbajnokságát Nairobiban tartották, és mindhárom seregszemlén szerzett érmet magyar fiatal.
A két korosztály Eb-jét Tallinnban, az U20-asok világbajnokságát Nairobiban tartották, és mindhárom seregszemlén szerzett érmet magyar fiatal.

Az idősebbek között a 3000 méteres akadályfutó Palkovits István és az utolsó utánpótlásévét töltő távolugró Farkas Petra megérdemelten lett Európa-bajnok, a fiatalabbak mezőnyében az ugyancsak 3000 akadályos Varga Gréta egy hajszállal maradt le az Eb-aranyról, míg Kenya fővárosában a 110 gátas Tóth Anna és a többpróbázó Szűcs Szabina érdemelt ki bravúros bronzot.

Az U18-as világranglistán is első lett ifj. Herczeg György Forrás: atletika.hu
Az U18-as világranglistán is első lett ifj. Herczeg György Forrás: atletika.hu

Az U18-as világranglistán is első lett ifj. Herczeg György  •  Forrás: atletika.hu

Az U18-as atlétáknak azonban a járványhelyzetre hivatkozva az idén sem rendeztek világeseményt, a helyszínül szolgáló Rieti városa hosszú ideig tartó huzavona után végül elállt az Eb lebonyolításától. Hogy az ifjúsági korosztály mégse maradjon nemzetközi verseny nélkül, a fiatalok némi kárpótlásként a csehországi Brnóban megtartott válogatott viadalon a házigazdák, a lengyelek és a szlovákok ígéreteivel mérhették össze a tudásukat, és teljesítettek kiválóan a tizenegy megszerzett aranyéremmel.

A magyar dobók nemcsak ezen a megméretésen emelkedtek ki a mezőnyből, hanem az eredményeik alapján egész évben a korosztályuk legjobbjai közé tartoztak. Ezt igazolják az U18-as európai és világranglistán elfoglalt év végi helyezések is.

Az FTC gerelyhajítója, ifj. Herczeg György egészen 80.44 méteres hazai korosztályos csúcsig jutott az idén, ezzel pedig a korosztálya világ legjobb eredményével büszkélkedhet 2021-ben a 700 grammos gerellyel. Hasonlóan kiemelkedik a VEDAC kalapácsvetőjének, Csekő Miklósnak a 81.90 méteres világranglista-első helyet érő dobása az 5 kilós szerrel. A szintén VEDAC-os Kövér Fanni az 500 grammos gerellyel megjavította a hazai korosztályos rekordját és a világ második legjobb eredménye lett az övé 59.04 méterrel, míg a Dobó SE kalapácsvetője, Viszkeleti Villő a 3 kilós szerrel elért 71.22 méterrel bérelte ki a világ képzeletbeli dobogójának a harmadik helyét.

Az U18-as európai ranglistán több magyar reménység is az első tízben végzett, a 2000 akadályos, SVSE-s Kovács Ferenc például a normál akadálymagasságon 5:58.33 perccel a harmadik helyen.

A tervek szerint jövő júliusban Jeruzsálem a házigazdája az U18-asok Európa-bajnokságának, majd az EYOF Besztercebányán lesz esedékes.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik