Asztalitenisz: kezdődik az ifjúsági és serdülő Eb

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.14. 10:54
Címkék
Vasárnap kezdődik az utánpótláskorú asztaliteniszezők legjobban várt idei eseménye, az ifjúsági és serdülő Európa-bajnokság Kolozsváron. A magyar válogatott hosszú, tartalmas felkészülésen van túl, és bizakodva vág neki a tíznapos versenynek.

Sztrik Martinutanpotlassport.hu Nagy várakozás előzi meg az asztaliteniszezők ifjúsági és serdülő Európa-bajnokságát, ám kérdés persze minden évben ugyanaz: meghozza-e gyümölcsét a felkészülés?Sztrik Martinutanpotlassport.hu Nagy várakozás előzi meg az asztaliteniszezők ifjúsági és serdülő Európa-bajnokságát, ám kérdés persze minden évben ugyanaz: meghozza-e gyümölcsét a felkészülés?

Hosszú évek óta nem látott sikeres idényt produkáltak az utánpótláskorú pingpongozók tavaly, amikor is négy éremmel tértek haza a portugáliai kontinensviadalról. Még arany is jutott a mieinknek, s erre legutóbb három évvel korábban volt példa, még az Ecseki Nándor, Szudi Ádám ifjúsági páros révén. Az újabb bravúr a Statisztika fiatalja, Harasztovich Fanninevéhez fűződött: ő ifjúsági párosban, a bolgár Marija Jovkova oldalán ért fel a csúcsra. Kellemes meglepetést okoztak az ifjúsági fiúk is, akik szintén párosban értek el kiemelkedő eredményt: a Juhász Patrik, Nagy Norbert duó és Molnár István Patrik a moldáv Andrei Putunticával alkotott kettőse is bronzérmes lett. Ezzel együtt tavaly a legnagyobb remények a serdülő fiúk szereplését kísérték, hiszen a két húzóember ‒ az idén már az idősebb korosztályban versenyző ‒ András Csaba és Both Olivér is az európai élmezőny tagjaként, valamennyi számban éremesélyesként kezdte a guimaraesi kontinensviadalt. Csapatban –Huzsvár Erikkel és Ócsai Mátéval kiegészülve –hozták is a legjobb formájukat: megismételték a 2016-os eredményt, azaz harmadik helyen végeztek.

Vasárnap kezdi meg szereplését a magyar válogatott a kolozsvári korosztályos Európa-bajnokságon Forrás: MOATSZ
Vasárnap kezdi meg szereplését a magyar válogatott a kolozsvári korosztályos Európa-bajnokságon Forrás: MOATSZ

Vasárnap kezdi meg szereplését a magyar válogatott a kolozsvári korosztályos Európa-bajnokságon  •  Forrás: MOATSZ

A mostani Eb-nek mindkét korosztályban számos újonccal vág neki a magyar küldöttség. A szövetségi edzők elégedettek a felkészülés minőségével és a munkamorállal egyaránt.

„András Csaba, Both Olivér és Juhász Patrik – ők mindenkire veszélyesek, bárki ellen komoly esélyeik lehetnek, a szezon közbeni eredményeik is ezt igazolják ‒ mondja az ifjúsági fiúk szövetségi edzője, Vígh Zsolt. ‒ Az ő esetükben hatványozottan igaz, hogy – bár nincsenek velük szemben különösebb elvárások – szép eredményeket érhetnek el, pedig András és Both még csak az idén lépett be ebbe a korosztályba.”

Az ifjúságiakkal szemben a serdülő fiúknak konkrét célt fogalmazott meg a trénerük, Vitsek Iván.

„Fiatal csapatunk van, amely valószínűleg jövőre tud majd odaérni az élbolyba. Ugyanakkor vannak céljaink, amelyeket már most is kimondtunk: csapatban a legjobb nyolc közé, egyéniben pedig a nyolcad-, esetleg a negyeddöntőbe jutás a cél.”

Az ifjúsági lányok a tavasszal kinevezett szakvezetőjükkel, Fekete Somával nagy tettet szeretnének véghezvinni Kolozsváron.

„Célunk az Eb-n visszajutni az első divízióba, mivel a múlt évben sajnos kiesett a csapat az élvonalból. A lányok remek formában vannak, maximálisan elvégezték a feladatokat, mentálisan és fizikálisan is felkészültek, így derűlátóan várjuk a versenyt. Úgy érzem, kedvező sorsolással és jó játékkal akár a legjobb nyolc közé is bejuthat az együttes, de a legfontosabb persze az, hogy jövőre már a legjobbak között kezdhessük majd az Eb-t” ‒ így Fekete.

A serdülő leánycsapat esetében fordított a cél, azaz a bennmaradás kiharcolása a felső osztályban. Elsősorban azért, mert Lindner Ádám edző fiatal társasággal utazott el Kolozsvárra.

Tölgyes Dorottya és Adamik Csenge alkotja a csapat gerincét, de ők még csak elsőévesek ebben a korosztályban, a harmadik és negyedik tag, Volentics Anna és Tanács Nóra pedig náluk is fiatalabb, még újonckorú – mondja a korábbi kiváló játékos. – Jövőre, a rutinosabb csapattal már merészebb céljaink is lehetnek."

Lindner szerint a sportág legnagyobb ígéreteinek egyike a nyírbátori Tölgyes Dorottya az átlagosnál jobb erőnléttel, robbanékonysággal büszkélkedhet, de még őt is megviselték az intenzív edzések. Ennek ellenére tőle várja a legtöbbet.

Hogy aztán valósak-e a remények, vasárnaptól kiderül.

A kolozsvári ifjúsági és serdülő Európa-bajnokság programja
Július 15-19.: Csapatversenyek
Július 20-24.: Egyéni versenyek

Csapatverseny, csoportbeosztás
Ifjúsági fiúcsapat: Oroszország, Németország, Magyarország, Csehország
Ifjúsági leánycsapat (B divízió):Magyarország, Luxemburg, Ciprus, Moldova
Serdülő fiúcsapat: Franciaország, Németország, Magyarország, Portugália
Serdülő leánycsapat: Oroszország, Csehország, Magyarország, Bulgária

A magyar keret tagjai
Ifjúsági fiúcsapat: András Csaba, Terék Norbert, Juhász Patrik, Molnár Dávid, Both Olivér
Ifjúsági leánycsapat: Harasztovich Fanni, Dari Helga, Menkő Veronika, Nagypál Márta, Fejős Anna
Ifjúsági fiúcsapat: Balogh Bence, Hőgye Dániel, Huzsvár Erik, Ócsai Máté
Serdülő leánycsapat: Tölgyes Dorottya, Adamik Csenge, Tanács Nóra, Volentics Anna

További korosztályos híreink ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik