Vívás: a párbajtőröző fiúk húzzák az U23-as Eb-vonatunkat?

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.20. 17:02
Címkék
Erős csapattal szerepel a magyar vívóválogatott a pénteken kezdődő minszki U23-as Európa-bajnokságon, amelyen idén minden idők legnagyobb mezőnye gyűlt össze.

Pusztai Viola A vívóhatalmak mindegyike részt vesz a pénteken kezdődő minszki U23-as Európa-bajnokságon, közöttük természetesen a magyarok, akik erős kerettel érkeznek a fehérorosz fővárosba. Nem véletlenül, hiszen ahogy azt Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány elmondta: a riói olimpia után előtérbe került a fiatalítás, noha azt semmiképpen sem erőltetetten akarják véghezvinni.Pusztai Viola A vívóhatalmak mindegyike részt vesz a pénteken kezdődő minszki U23-as Európa-bajnokságon, közöttük természetesen a magyarok, akik erős kerettel érkeznek a fehérorosz fővárosba. Nem véletlenül, hiszen ahogy azt Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány elmondta: a riói olimpia után előtérbe került a fiatalítás, noha azt semmiképpen sem erőltetetten akarják véghezvinni.

A fiataloknak a felnőttválogatottsághoz először le kell győzniük a rutinosabb honfitársakat.

Bányai Zsombor (szemben) az U23-as Eb-n növelheti érmeinek számát Forrás. MVSZ
Bányai Zsombor (szemben) az U23-as Eb-n növelheti érmeinek számát Forrás. MVSZ

Bányai Zsombor (szemben) az U23-as Eb-n növelheti érmeinek számát Forrás. MVSZ

Az U23-as Európa-bajnokság kiváló lehetőséget nyújt a juniorból már kiöregedett vívóknak, hogy a nemzetközi mezőnyben is megméressék magukat, és további tapasztalatokat szerezzenek. A vívás világában kezdetben nem fogadta egyöntetű lelkesedés az európai szövetség törekvését, idén azonban már csaknem 350 vívó lép pástra a kontinensviadalon. Immár a franciák is teljes csapattal állnak ki, ők korábban hiányoztak a viadalról.

A magyarok már tavaly is erős csapatot küldtek harcba, s ez most sincs másképp. Annak ellenére, hogy – korából adódóan – a felnőtt világbajnoki bronzérmes Márton Anna már nem lesz Minszkben a kardozók mezőnyében, ahogy a hazai ranglista alapján az indulás jogával rendelkező, kadet világ- és Európa-bajnok Pusztai Liza és a már szintén felnőttválogatott Záhonyi Petra sem. A junior Európa-bajnok párbajtőröző, Siklósi Gergely, valamint a junior vb-bronzérmes női tőrcsapat tagjai közül Pásztor Flóra és Kondricz Kata is kihagyja az U23-as Eb-t.

A férfi párbajtőrözők mezőnyében azonban szerepel két junior világ- és Európa-bajnok: Bányai Zsombor és Berta Dániel 2014-ben éppen együtt érte el csapatban a nagy sikereket. A férfi tőrözők között pástra lép az évek óta a felnőttek között szereplő, junior Eb-ezüstérmes Dósa Dániel, a férfi kardozók versenyén pedig a junior Eb-bronzérmes Péch Miklós. Női párbajtőrben többek között a junior Eb-győztes Kun Anna és a junior vb-ezüstérmes Bohus Réka, női tőrben a kadet világ- és Európa-bajnok Mesteri Viktória, míg női kardban a felnőttválogatott László Luca száll harcba a minél jobb helyezésekért.

Az U23-as Eb-csapat
Férfi tőr:Dósa Dániel, Mátyás Bálint, Balogh Boldizsár, Bakó Tamás.Női tőr:Gólya Fruzsina, Mesteri Viktória, Balogh Orsolya, Szalai Szonja.Férfi párbajtőr:Bányai Zsombor, Berta Dániel, Buta Levente, Koch Máté.Női párbajtőr:Várnai Vivienn, Kun Anna, Bohus Réka, Ladányi Nelli.Férfi kard:Kossuth Bálint, Péch Miklós, Nagy Martin, Szlama Vilmos.Női kard:László Luca, Katona Renáta, Kelecsényi Léna.

„Nem véletlen, hogy a korosztály legjobbjait indítjuk az U23-as Európa-bajnokságon, amely idén csak az egyik állomás, a fő verseny az Universiade lesz – magyarázza Udvarhelyi. – Oda tényleg a legerősebb csapattal akarunk menni, a fiataloknak ugyanis meg kell szokniuk az olimpiai légkört, mert az egészen más, mint a világ- és Európa-bajnokságoké. Nekünk pedig már Tokióra kell őket felkészítenünk.”

A minszki U23-as Európa-bajnokság pénteken a férfi tőrözők és a női kardozók egyéni versenyével kezdődik.

Nekünk fontos tény, hogy a kontinensviadal versenyigazgatója, a Magyar Vívó Szövetség kommunikációs igazgatója, Szetey András lesz.

A program
Április21. (péntek):Férfi egyéni tőr, női egyéni kard
Április22. (szombat):Férfi egyéni párbajtőr, női egyéni tőr
Április23. (vasárnap):Férfi egyéni kard, női egyéni párbajtőr
Április 24. (hétfő):Férficsapat párbajtőr és tőr, női csapat kard
Április25. (kedd):Férficsapat kard, női csapat tőr és párbajtőr

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik