Vasárnapi retró: Kirani James alig 19 évesen lett a 400 m világbajnoka

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.07. 18:48
Címkék
Kirani James minden idők harmadik legfiatalabb világbajnoka lett a férfi atléták között, amikor 2011-ben, két nappal a 19. születésnapja előtt megnyerte a 400 méteres síkfutás döntőjét a tegui világbajnokságon. Bár a tinédzser egy évvel később az olimpiát is megnyerte, vb-sikerét idézzük fel vasárnapi retrórovatunkban.

reb Ha valamelyik sportág, hát, az atlétika tényleg nem a fiatalok felségterülete: elvétve találunk tizenéves győzteseket, hiszen a legtöbb számban évek, évtizedek hosszú munkája kell a sikerhez.reb Ha valamelyik sportág, hát, az atlétika tényleg nem a fiatalok felségterülete: elvétve találunk tizenéves győzteseket, hiszen a legtöbb számban évek, évtizedek hosszú munkája kell a sikerhez.

Akadnak persze kivételek, s ilyen a grenadai Kirani James. A karibi szigetvilágban található ország szülöttét egyszerűen a grenadai csodagyereknek nevezik. Nem véletlenül. Már 14 és 15 évesen is a korosztály valaha volt legjobb időeredményét érte el 400 m-en. Az ifjúsági Nemzetközösségi Játékokon hívta fel magára a figyelmet, később többször is megnyerte a karibi játékokat. Mindössze 15 évesen, 2007-ben ezüstérmet szerzett az ifjúsági vébén, egy évvel később pedig a juniorvébén állhatott fel a dobogó második fokára – természetesen 400 m-en.

kirani_james_zimbio
kirani_james_zimbio

Kirani James (zöldben) 18 évesen nyert felnőtt vb-n 400 m-en

Újabb egy évvel később, 2009-ben nem volt pardon, a történelem első atlétája lett, aki ifjúsági vb-n megnyerte a 200 és 400 m-t is, majd 2010-ben a junior-világbajnokságon ért csúcsra a hosszabb távon.

Teljesítményét látva kétszámjegyű amerikai egyetem kapkodott érte, ő pedig az Alabamát választotta.

Mint a sportvilágban általában, lehet valaki bármennyire eredményes az utánpótlásban, a szélesebb közönség az első felnőtteredmény nyomán kapja fel a fejét, illetve a feltűnő új csillag nevét. Andy Bull, a The Guardian szakírója például nem csodálkozott azon, ha valaki nem ismerte Jamest a 2011-es tegui felnőtt-világbajnokság előtt.

A grenadai csodafutó a Dél-Koreában mutatott elképesztő teljesítményével azonban egycsapásra beírta magát a sportág aranykönyvébe.

Vasárnapi retrórovatunkban egy-egy, sportága szabályai szerint utánpótláskorú sportoló felnőttek között elért, kiugró teljesítményét idézzük fel. Ez az egyetlen rendezőelv, külföldi és hazai sportoló egyaránt szerepel a sorozatban.

Voltaképpen négyszer futott profiversenyen (abból háromszor Teguban), mielőtt rajthoz állt a 2011-es felnőtt-vb döntőjében. Ellenfele volt többek között a honfitárs Rondell Bartholomew, és természetesen a legnagyobb rivális, a 21 hónapos eltiltástól visszatérő címvédő amerikai LeShawn Merritt.

Merritt jól is haladt az újabb aranyérem felé, csakhogy Kirani James az utolsó ötven méteren felfutott rá, majd három századmásodperccel megelőzte. A grenadai élete legjobbjával, 44,60-nal nyert: tette mindezt két nappal a 19. születésnapja előtt. Diadalával ő lett a sportág harmadik legfiatalabb férfi világbajnoka, ráadásul egyike annak a kilenc atlétának – például Usain Bolt vagy Jelena Iszinbajeva mellett –, aki az ifjúságiak, a juniorok és a felnőttek között is nyert vb-t.

„Gouyave-ből származom, mi csak úgy mondjuk, a város, amely sohasem alszik. Azt hiszem, hamarosan karnevál kezdődik ott. Felhelyeztem az országot az atlétika térképére. Büszke vagyok arra, hogy büszkévé tettem minden grenadait” – örömködött a győzelem után a még mindig juniorkorú futó.

A világcsúcstartó, a 43,18-as időt még 1999-ben elért Michael Johnson egyértelműen képesnek tartotta Kiranit arra, hogy átírja a rekordját, pláne, ha javít az akkor még nem túl kiforrott technikáján. (Más kérdés, hogy ez végül a dél-afrikai Wayde van Niekertnek sikerült a riói játékon, elképesztő, 43,03-as eredménnyel.)

A fiatal világbajnoknak felvetették, hogy míg a jamaicai, akkor három olimpiai bajnoki címnél járó Usain Bolt 16 évesen 45,35-t futott 400 m-en, addig James 45,24-re volt képes.

„Nem hiszem, hogy ez bármit változtat rajtam – reagált mosolyogva az összehasonlításra a grenadai. – Ez legfeljebb azt jelzi, hogy jó úton haladok afelé, hogy nagy eredményeket érjek el. Jól érzem magam a bőrömben, és nem szükséges, hogy a négyszáz méter Usain Boltjának hívjanak. Jobban szeretem a Kirani James Grenadából megnevezést."

Nos, Kirani James Grenadából egy év múlva, 19 esztendősen megnyerte 400 m-en a londoni olimpiát, négy évvel később, Rióban pedig második lett. Ugyan a felnőttvilágcsúcs egyelőre nem az övé, talán csak idő kérdése, mikor vezeti már ő a rangsort.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalon.

Sorozatunk korábbi részei:
Tara Lipinski
Marjorie Gestring
Lőrincz Tamás
NadiaComăneci
Egerszegi Krisztina
Boris Becker
Gyurta Dániel
Szeles Mónika
Loris Capirossi
Pelé
Klampár Tibor
Kobe Bryant
Julija Lipnyickaja
Kronberger Lili
Greg Louganis
Wladár Sándor
Birgit Fischer
Hamza Yerlikaya
Szilágyi Áron
Max Verstappen
Nagy Zsuzsanna

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik