Úszás: tizenkét éves orosz kislány az Iron Lady előtt

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.18. 09:12
Címkék
A korához képest elképesztően úszott a 12 éves Alekszandra Szavitova a nemrég zárult orosz felnőttbajnokságon: a 100 m pillangón elért 59,42-es időeredménye még Hosszú Katinka idei legjobbját is felülmúlja. A kínai bajnokságon Tan Haiyang két junior-világrekordot írt át.

rebMíg idehaza még javában készülnek az úszók a szerdán Debrecenben kezdődő felnőttbajnokságra, több országban már lezajlott a legfontosabb hazai verseny.rebMíg idehaza még javában készülnek az úszók a szerdán Debrecenben kezdődő felnőttbajnokságra, több országban már lezajlott a legfontosabb hazai verseny.

uszok_dubaj
uszok_dubaj
Az oroszországi felnőtt ob-n, ha nem is lopta el a show-t a 12 éves Alekszandra Szavitova, mindenképpen felhívta magára a figyelmet. A 2004-es születésű kislány 59,42-es időeredménnyel végzett a harmadik helyen 100 m pillangón – írja a swimswam.com szakportál. Érdekesség, hogy 27,33-at tempózott az első ötvenen, azaz jobb időt ért el, mint 50 m pillangón, amelyen a 13. helyen zárt.

Csak összehasonlításként: 100 m pillangón a 12 éves korosztály amerikai legjobbját 1:01,75-tel tartja Cassidy Bayer, a magyar rangsort pedig 1:02,4-gyel vezeti Hatházi Dóra. Az orosz kislány idejével az élen állna a 2017-es magyar felnőttrangsorban is, amelyet a 59,58-cal a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka vezet. Szavitova a fiatal kora miatt éppen csak indulhatott az orosz bajnokságon, ahhoz viszont túlságosan ifjú, hogy szerepeljen bármelyik korosztályos eseményen. Így aztán nem láthatjuk a nyári a junior Európa- és világbajnokságon, sőt a jövő évi ifjúsági olimpián sem szállhat medencébe. Ugyanakkor ha az eddigiekhez hasonló ütemben fejlődik, néhány éven belül az elmúlt esztendőkben elképesztően eredményes orosz úszóutánpótlás kiemelkedő alakja lehet.

„Valamivel” keletebbre, Kínában is zajlott az élet az elmúlt héten. Tan Haiyang két számban is junior-világrekordot úszott a kontinensnyi ország hazai bajnokságon – adta hírül a swimmingworldmagazine.com. A kínai ifjú 1:57,54-es idővel másodikként zárt 200 m vegyesen, amely nemcsak a világ második legjobb ideje az idén, hanem új korosztályos csúcs is (Michael Andrew 1:59,13-as idejét adta át a múltnak). Akkoriban még nem tartották számon a korosztály legjobbját, de jegyezzük meg, hogy Michael Phelps 1:55,94-et repesztett 18 évesen.

A 200 m vegyesen mutatott produkciójára egy nappal később, 200 m mellen kontrázott rá Tan Haiyang: 2:08,71-gyel győzött, amellyel az orosz Anton Csupkov 2:09,64 junior-világcsúcsát múlta felül, s jelenleg hatodik az idei felnőtt-világrangsorban.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik