Úszás: magyar sikerek az iskolai úszók vb-jén

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.23. 20:45
Címkék
A tavalyi mezeifutó-világbajnokság után ismét Budapest köszönthette az iskolai sportolók elitjét. A helyszín a Margitsziget helyett ezúttal a Tüskeuszoda volt, futók helyett pedig az úszóké volt a főszerepe a háromnapos, magyar sikereket is hozó eseményen.

Majer Dániel Tavaly után ismét rangos világeseménynek adott otthon Magyarország az iskolai sportok terén. A nagy sikerű margitszigeti iskolai mezeifutó-világbajnokság után ezúttal az úszók vb-jére került sor a Tüskeuszodában. A háromnapos, 16 országból közel 300 versenyző részvételével zajló esemény körítése már-már a felnőtt világbajnokságokét idézte, amellett, hogy a sportolókat itt különböző versenyen kívüli kulturális programokkal várták a szervezők, amelyeken megismerkedhettek egymással a különböző országok képviselői.Majer Dániel Tavaly után ismét rangos világeseménynek adott otthon Magyarország az iskolai sportok terén. A nagy sikerű margitszigeti iskolai mezeifutó-világbajnokság után ezúttal az úszók vb-jére került sor a Tüskeuszodában. A háromnapos, 16 országból közel 300 versenyző részvételével zajló esemény körítése már-már a felnőtt világbajnokságokét idézte, amellett, hogy a sportolókat itt különböző versenyen kívüli kulturális programokkal várták a szervezők, amelyeken megismerkedhettek egymással a különböző országok képviselői.

Az iskolai úszóké volt a Tüskeuszoda Forrás: swimswam.com
Az iskolai úszóké volt a Tüskeuszoda Forrás: swimswam.com

Az iskolai úszóké volt a Tüskeuszoda  •  Forrás: swimswam.com

A vb zárónapjára díjátadóként ellátogatott Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség elnöke is. „Ez az esemény legalább annyira fontos, mint a nyári vizes vb, hiszen itt a jövő generációja versenyez, és azok a leendő sztárok is megfordultak most a medencében, akik reményeim szerint majd jó hírét viszik a világban a magyar úszósportnak” – nyilatkozta az elnök, aki szerint az iskolai vb jó teszt a felnőttek nyári világbajnoksága előtt. „Számos olyan háttérfeltételnek kell megfelelnünk most, amelyek megegyeznek a közelgő FINA-világbajnokságéval. Nagyon fontos, hogy tizenhét országból érkeztek sportolók és látják a mi fiaink, lányaink, hogy mit jelent a nemzetközi mezőny, mit jelent ilyen körülmények között versenyezni.”

Az ISF (International School Sport Federation) égisze alá tartozó verseny magyarországi szervezéséért a Magyar Diáksport Szövetség felelt, amelynek az elnöke, Balogh Gábor korábbi élsportolóként maga is tisztában van a körítés fontosságával. „A profi szervezés segít abban, hogy a versenyzők átérezzék a stresszhelyzetet és tudatában legyenek, hogy valóban komoly megméretés előtt állnak és majd amikor junior, vagy akár felnőtt világbajnokságon indulnak, már legyen erről tapasztalatuk.”

Balogh arról is beszélt, hogy Magyarország nem áll le az iskolai világesemények rendezésével, a tavalyi mezeifutó és az idei úszó-vb után jövőre szünetet tart ugyan, de 2019-ben ismét rangos versenynek ad otthont. „Az anyagi és a humánerőforrásainkat igencsak megterheli egy-egy ekkora esemény, ezért jövőre pihenünk, de utána mi rendezzük a küzdősportok világbajnokságát, egy évre rá pedig a középiskolások legnagyobb sporteseményének, a gymnasiadénak adunk otthont.”

A magyar versenyzők a három nap során szorgalmasan gyűjtötték az érmeket, a vb zárásaként,az utolsó versenyszámban a fiúk 4x100-as váltója ezüstöt nyert. A teljes eredménylistát ITT tekinthetik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik