Úszás: Szepesi Nikolett már edzőként kíván kitűnni

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.15. 09:00
Címkék
A magának korábban elsősorban a botránykönyvével „hírnevet” szerző Szepesi Nikolett immár több mint másfél éve a Bókay-KSI vízilabdázóit tanítja úszni. Élvezi, amit csinál, imádja átadni a tudását a legkisebbeknek. A fiatal srácok csak ritkán csipkelődnek vele, a szülőktől pedig nem kapott negatív visszajelzést vagy ajánlatot: a munkájával bizonyít a gyerekeknek és az „ősöknek” egyaránt.

reb Szepesi Nikolettről nem a 2008-ban Eindhovenben szerzett Európa-bajnoki bronzérem, vagy a két olimpiai szereplés jut eszébe az embereknek. A korábbi úszó sokkal inkább azzal alkotott „maradandót”, hogy néhány éve botránykönyvet írt. A felhajtás azonban a múlté: az örökös magyar bajnok ma csendben teszi a dolgát a Bókay-KSI Vízilabda Egyesületben. Azaz, dehogy csendben…reb Szepesi Nikolettről nem a 2008-ban Eindhovenben szerzett Európa-bajnoki bronzérem, vagy a két olimpiai szereplés jut eszébe az embereknek. A korábbi úszó sokkal inkább azzal alkotott „maradandót”, hogy néhány éve botránykönyvet írt. A felhajtás azonban a múlté: az örökös magyar bajnok ma csendben teszi a dolgát a Bókay-KSI Vízilabda Egyesületben. Azaz, dehogy csendben…

„Amikor húsz gyerekkel foglalkozol egyszerre,olykor muszáj kiereszteni a hangodat. Néha a szülők jegyzik meg, hogy Niki, a Határ úton hallani téged” – mondja nevetve Szepesi, aki 3-tól 16 éves korig foglalkozik a gyerekekkel.

szepesi02
szepesi02

Szepesi Nikolett (balra) élvezi, hogy gyerekekkel foglalkozhat

A Kőbánya SC-ben (korábbi Spartacus) az úszóóvodában szerzett tapasztalatot, OKJ-s edzői végzettsége van, így nem volt meglepő, hogy 2015 szeptemberében igent mondott a felkérésre. Ahogyan a munkájáról mesél, egyértelmű: közelebb állnak hozzá az egészen kicsik.

„Elképesztő látni a hároméveseket, akik néhány héttel korábban még sírtak, és nem mertek bemenni a vízbe, most pedig már könnyedén úsznak deszkával. Élvezem, ahogyan átadhatom nekik a tudásomat. Bájos kis emberek, akiket lehet formálni, őszinték és hihetetlenül odaadóak.”

Míg a kisgyerekeket az alapoktól tanítja meg az úszásra, a nagyobbak között – a vízilabdaedzőkkel összhangban – a hibajavítás a feladata.

„A tizenöt-tizenhatéves srácoknak már mindenről van véleménye, nem könnyű dolgozni velük.” Kíváncsiak voltunk, vajon a könyve miatt nem találják-e meg pikírt megjegyzésekkel a fiatalok, de a kérdésre nem a felelet. „Néha próbálkoznak, csipkelődnek, de ha túlmennének egy határon, gyorsan leállítom őket.”

A szülőkkel sem akadt gondja.

szepesi
szepesi
„Aki nem szereti az embert, ritkán jön oda, hogy a szemébe mondja. Szerintem mindennél többet elmond az, hogy a kezdetektől fogva szinte a maximális létszám, húsz gyerek van a csoportomban. Márpedig nem a kicsik választják ki, hogy Niki néni tanítsa őket, hanem a szülők, akiktől sosem kaptam megjegyzéseket. Sosem volt gondom velük, nekem a beilleszkedés egyébként is mindi, mindenütt könnyen ment.”

Noha már nem az Én, a szexmániás című könyvben megismert témákban, de Szepesi ugyanolyan szókimondó, mint mindig is volt.

„Élsportoló voltam, tudom mi mivel jár. Amikor a szülők a jövőről kérdeznek, mindig őszintén beszélek velük. Lássuk be, az úszás miatt nem volt gyerekkorom, a családi nyaralásokat elfelejthettem. Nemcsak a gyereknek, hanem a szülőknek is sok mindent fel kell adniuk az élsportért. Ugyanakkor ha újrakezdhetném se csinálnám másként, mert rengeteget kaptam a sportágtól. Hogy mást ne mondjak, saját pénzemből sosem lett volna lehetőségem beutazni a világot. Mert ha edzőtáborba is mentünk, és a tréningeken volt a hangsúly, akkor is rengeteg különleges helyet láthattam. Fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, mi vár a gyerekre, ha élsportra adja a fejét.”

Akkor sem köntörfalaz, ha a kicsi adottságairól kérdezik. Márpedig kérdezik, hiszen nyaranta a Budapesti Honvéd táborába is besegít.

„Az egyik nagymama érdeklődött múltkor, hogy az unoka megtanul-e úszni. Tisztában vagyok a képességeimmel, ezért megnyugtattam, hogy mindenképpen, de versenyző nem lesz belőle. Elengedhetetlen az őszinteség és a következetesség.”

A másfél év alatt egy lánykát küldött egyesületbe, mert úgytalálta, alkalmas lehet úszónak, s nincs hiányérzete, amiért a kicsi nem vele nyeri az érmeket.

„Nagyon jól érzem magam itt, pedig a gyerekekkel nem indulunk komolyabb versenyeken. Zoé sikereinek is örülök, és még ha most nem is én foglalkozom vele, tudom, én tanítottam meg úszni, és ez nekem elég.”

Bár a napjait elsősorban az úszásoktatás teszi ki, maga is rendszeresen medencébe száll: korábbi sikerszámában, 200 m háton gőzerővel készül a budapesti masters-világbajnokságra.

Egyéb korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik