Tenisz: spanyol tini győzte le Balázs Attilát a zamárdi döntőben

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.20. 16:56
Címkék
A 17 éves spanyol Nicola Kuhn 6-4, 6-0-ra verte az első kiemelt Balázs Attilát a 15 ezer dollár összdíjazású zamárdi felnőtt-teniszverseny döntőjében. A siker apropóján bemutatjuk a korábbi éljátékos, Juan Carlos Ferrero spanyolországi akadémiáján készülő tinédzsert, aki a pályafutása során már kétszer váltott országot.

reb Pusztán a 6-4, 6-0-s eredményt nézve a döntőben játszotta az egyik legkönnyebb mérkőzését a felnőtt-világranglistán 612. helyen álló Nicola Kuhn a Zamárdiban rendezett, 15 ezer dollár összdíjazású ITF-tornán. A kiemelés nélkül induló ifjú titán az első körben három játszmában, 2-6, 6-1, 6-4-re nyert a magyar Szintai Dávid ellen, majd a másodikban 6-4, 6-3-mal búcsúztatta a negyedik helyen rangsorolt montenegrói Ljubomir Celebicset. A negyeddöntőben nem izzadt meg a macedón Tomiszlav Jotovszki ellen, miután a rivális 6-1, 3-0-s hátrányban feladta a mérkőzést. (Megjegyezzük: ugyanebben a szakaszban búcsúzott az Australian Openen a juniorok között győztes, ugyancsak 17 éves Piros Zsombor).reb Pusztán a 6-4, 6-0-s eredményt nézve a döntőben játszotta az egyik legkönnyebb mérkőzését a felnőtt-világranglistán 612. helyen álló Nicola Kuhn a Zamárdiban rendezett, 15 ezer dollár összdíjazású ITF-tornán. A kiemelés nélkül induló ifjú titán az első körben három játszmában, 2-6, 6-1, 6-4-re nyert a magyar Szintai Dávid ellen, majd a másodikban 6-4, 6-3-mal búcsúztatta a negyedik helyen rangsorolt montenegrói Ljubomir Celebicset. A negyeddöntőben nem izzadt meg a macedón Tomiszlav Jotovszki ellen, miután a rivális 6-1, 3-0-s hátrányban feladta a mérkőzést. (Megjegyezzük: ugyanebben a szakaszban búcsúzott az Australian Openen a juniorok között győztes, ugyancsak 17 éves Piros Zsombor).

kuhn
kuhn

Osztrák-német-spanyol tini, Nicola Kuhn sikere Zamárdiban  •  Forrás: Magyar Tenisz Szövetség

A négy között rágós falat következett: Kuhn 6-4, 4-6, 6-2-re múlta felül az osztrák Pascal Brunnert, hogy a döntőben aztán egy és háromnegyed óra alatt 6-4, 6-0-ra verje az első kiemelt Balázs Attilát.

Noha Kuhn már 2015 nyarán megszerezte első ATP-pontjai, életében először ünnepelhetett tornagyőzelemet a felnőttek között. A siker azonban nem meglepő, hiszen a spanyol fiúra mindenki nagy reménységként tekint.

Eddigi pályafutása egyébként kacifántosabb, mint a legtöbb, teljes karriert magánénak mondható teniszezőé. A valóban nem túl spanyolos nevű Kuhn ugyanis Innsburckban, Ausztriában született. Csakhogy szüleinek Alicantétól nem messze volt nyaralója, ahol a kis Nicola sok időt töltött, spanyolul is megtanult. Kézenfekvő volt, hogy a tenisszel három éves korában megismerkedett ifjú beiratkozzon a korábbi topjátékos, Juan Carlos Ferrero alapította alicantei teniszakadémiára.

Noha Nicola Kuhn 2012 óta készül a bázison, és játszott is a spanyol korosztályos válogatottban, később már a német U14-es csapattal lett a világ legjobbja, ráadásul 2015-ben éppen Madridban teniszezhetett a német együttes tagjaként a junior Davis-kupa fináléban (a döntőt a kanadaiak nyerték). Mint az akkortájt vele készült interjú mutatta, két évvel korábban fordult a német válogatott felé.

Csakhogy még az év végén jelezte a németeknek, hogy mégis inkább a spanyolokat erősítené, s bár a németek nem szívesen mondtak le a tehetségről, bele kellett törődniük: az ígéretes játékosok hiányától egyébként sem szenvedő spanyolokhoz újabb tehetséges fiatal került.

Rátermettségét bizonyítja, hogy tavaly elődöntőt játszhatott a juniorok között a Roland Garroson, míg a US Open korosztályos versenyében a negyeddöntőig jutott. Noha még bőven szerepelhetne a juniorok között, már a profiversenyekre összpontosít. Edzője, Fran Martínez szerint Kuhn megérett a nagyobb feladatokra. Nemrég a madridi 1000-es tornán ment egy kört a kvalifikációban, most pedig megnyerte a zamárdi felnőttversenyt (a nevezettek között találjuk a jövő heti balatonalmádi megméretésen is).

„Ha ideges vagy izgatott vagy, hibázol. A legfontosabb, hogy megőrizd a nyugalmadat, és élvezed, amit csinálsz” – fogalmazta meg Nicola egy korábbi cikkben a mottóját.

Esztendeje a 789. helyen zárt a felnőtt-világrangsorban, most pedig a 612., s a Zamárdiban megszerzett pontoknakköszönhetően vélhetően előbbre lép a listán. Jelenleg a 43. számú spanyol teniszező, ám ha az eddig látott ütemben fejlődik, nem kérdés, jegyzik őt még előkelőbb helyen is a rangsorban.

Különösen, mert az edzője szerint olyan nagy akarata van, mint Novak Djokovicsnak. Azt pedig sokszor láttuk már, mire képes a (topformában lévő) szerb klasszis...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik