Öttusa: a 17 éves Barta Luca két korosztály világversenyein indulhat

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.24. 09:14
Címkék
Barta Luca az országos junior-öttusabajnokság megnyerésével két korosztály négy világversenyére kvalifikálta magát. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott sportoló 17 évesen bizonyult a legjobbnak a 18–21 éves korosztályban.

Lakner Gábor A gyömrői székhelyű Trion SC versenyzője, Barta Luca nyerte meg a Budapest több helyszínén megrendezett országos junior-öttusabajnokságot. Sikerének értékét növeli, hogy nagy létszámú mezőnyben, a 18–21 évesek alkotta korosztályban mindössze 17 esztendősen győzött.Lakner Gábor A gyömrői székhelyű Trion SC versenyzője, Barta Luca nyerte meg a Budapest több helyszínén megrendezett országos junior-öttusabajnokságot. Sikerének értékét növeli, hogy nagy létszámú mezőnyben, a 18–21 évesek alkotta korosztályban mindössze 17 esztendősen győzött.

„Úgy mentem az országos bajnokságra, hogy nyerni szeretnék” – kezdi határozottan a salgótarjáni sportoló. – Az edzéseken nagyon jól teljesítettem, így bennem volt a jó eredmény. Rendkívül fontos volt ez a verseny a válogatott szempontjából is, a győzelmemmel indulhatok a junior világ- és Európa-bajnokságon, illetve az ifjúsági A-korosztály világversenyein is.”

Mol_Barta_Luca
Mol_Barta_Luca

Barta Luca úton a győzelem felé  •  Forrás: pentathlon.hu

Luca kiegyensúlyozott versenyzéssel győzött: hibátlanul lovagolt (300 pont), nyolcadik lett úszásban (2:15,15; 280 pont), a vívásban 17–10-es mérleget produkált, ami 234 egységet ért. A kombinált számot 509 ponttal az ötödik helyen zárta, az 1323-as összteljesítmény pedig az első helyet jelentette.

„Az elején a vívás nem ment jól, akkor picit meg is ijedtem, de aztán sikerült javítanom. Már hetente háromszor edzem a BVSC-ben Kovács Iván irányításával, így sokat fejlődtem. A lövészet is sikerülhetett volna jobban, abban bőven maradt még, de ennyi is elég volt az első helyhez.”

A hibátlan lovaglás szinte borítékolható volt, hiszen Luca óvodáskora óta lovagol, és azzal mindenképpen előnyben van a riválisaival szemben. Nem véletlen, hogy ez a tusa áll a szívéhez a legközelebb.

„Biztosabban ülök a lovon, és noha többen kicsit aggódnak, bennem egyáltalán nincs félelemérzet. Ráadásul sokfajta lovon ültem már, rengeteg váratlan szituációban volt részem, ha valami gond van, jó eséllyel meg tudom menteni a helyzetet. A szabadidőmben, ha éppen nem a testvéremmel fallabdázom, vagy olvasok, igyekszem minél többet lovagolni. Ez nem csupán sport, hanem nekem hobbi is.”

Szabadidőből azonban nincs túl sok, hiszen Luca ingázik: Salgótarjánban él, és hetente háromszor jár a fővárosba edzeni. Az utazás ugyan kimerítő, de a fejlődést látva nem kérdés, hogy megéri-e.

„Hozzászoktam már ehhez, és bár valóban fárasztó, össze tudom hangolni a teendőimet úgy, hogy se az iskola, se a sport ne szenvedjen hátrányt. Szerencsére gyorsan tanulok, gyakran az autóban ülve foglalkozom a tananyaggal. Nyáron azért jóval egyszerűbb, akkor csak az öttusával kell törődnöm.”

Luca az országos juniorbajnokság megnyerésével helyet kapott a kecskeméti felnőtt Világ Kupa-versenyre készülő tizenkét fős keretben, így most a május eleji viadalra készül. Aztán pedig jöhetnek a korosztályos Európa- és világbajnokságok.

„A saját korosztályom versenyei a fontosabbak, a juniorok közé még tanulni megyek. Az idősebbek között azért is versenyzem, hogy jövőre, amikor már én is juniorkorú leszek, ne legyen idegen a közeg. Az ifjúsági A-korosztályban az a célom, hogy javítsak a tavalyi eredményeimen. A vívásban lehet a legtöbbet fejlődni, a junior ob alapján jó úton járok. A végső cél persze az olimpia, szeretnék már Tokióban is szerepelni, de az igazi az lenne, ha nem csak egyszer sikerülne kvalifikálnom a játékokra.”

Az idei jó szereplésben a Mol Új Európa Alapítvány támogatása is segíti a fiatal versenyzőt, aki a tavaly kapott összeget fegyvervásárlásra fordította.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik