Labdarúgás: Gazprom-program az utánpótlásért

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.05. 14:02
Címkék
Folytatódik a Gazprom nagysikerű kezdeményezése, a Foci a barátságért program. A 12 és 14 év közötti futballistapalánták az idén Szentpéterváron mérkőzhetnek meg, teljesen új rendszerben, klubcsapatok helyett különböző országokból érkezett vegyesválogatottakat alkotva. Ráadásul nemcsak rájuk, hanem a sportújságírói pályára készülő fiatalokra is gondoltak a szervezők.

UP-info Megújult formában, immár ötödik alkalommal rendezik meg a Foci a barátságért nemzetközi társadalmi gyermekprogramot. A FIFA és a 2018-as labdarúgó-világbajnokság hivatalos partnere, a Gazprom által életre hívott kezdeményezés több újdonságot is tartogat és, nem csak a focizni vágyó fiataloknak jelenthet életre szóló élményt.UP-info Megújult formában, immár ötödik alkalommal rendezik meg a Foci a barátságért nemzetközi társadalmi gyermekprogramot. A FIFA és a 2018-as labdarúgó-világbajnokság hivatalos partnere, a Gazprom által életre hívott kezdeményezés több újdonságot is tartogat és, nem csak a focizni vágyó fiataloknak jelenthet életre szóló élményt.

Érdekes lesz látni, miként működnek majd együtt a különböző országokból érkező gyerekek
Érdekes lesz látni, miként működnek majd együtt a különböző országokból érkező gyerekek

Érdekes lesz látni, miként működnek majd együtt a különböző országokból érkező gyerekek

Az egyik újdonságot a résztvevő országok száma jelenti, ami a tavalyi 32-ről 64-re nőtt, azonban ennél is fontosabb változás, hogy a világ minden tájáról érkező 12-14 éves gyerekek az eddigi szokás szerint nem az adott ország labdarúgóklubját képviselik, hanem nyolc nemzetközi válogatottat alkotnak. A tornára június 26-tól július 3-ig kerül sor Szentpéterváron, és a mezőny ettől az évtől már mexikói és az Egyesült Államokból érkezett fiatalokkal is kiegészül.

A már lezajlott, nyílt sorsoláson országok szerint összeállították a válogatottakat, és meghatározták, hogy adott országból érkező focistapalánta mely poszton futballozik majd. Így az is kiderült, hogy Magyarországról középhátvéd jelentkezését várják, aki francia, belga, görög, észt, kazah és mozambiki társakkal alkotja a „Kék csapat” néven futó nyolcfős együttest.

A játékosokat a program szervezőbizottsága az országok szövetségeivel együtt választja ki, a csapatok pedig vegyesek lesznek, azaz ép és sérült fiúk és lányok alkotják őket. A kezdeményezést az MLSZ Grassroots programja is támogatja, annak igazgatója, Kovács Szilveszter izgatottan várja a megújult lebonyolítást. „Szakmai szemmel nézve is nagyon érdekes próba az idei ötlet, azaz hogyan tud együtt dolgozni a pályán nyolc különböző országból érkező, különböző háttérrel rendelkező gyerek.”

Akárcsak eddig, ezúttal is igyekeznek a legjobbakat kiválasztani, a tornán így igazán izgalmas és színvonalas mérkőzésekre van kilátás, zárásként pedig az összes résztvevő fiatal megnézheti a 2017-es Konföderációs Kupa fináléját a 69 ezer férőhelyes Kretovszki stadionban.

A futballutánpótlás mellett a sportriporterek következő nemzedékére is gondoltak a szervezők, a magyar játékost ugyanis elkísérheti egy 12 éves újságíró-palánta is, aki a gyermek-sajtóközpontban tevékenykedhet, valamint az összes fontos eseményen ott lehet a felnőtt tudósítók mellett. Az „állásra” pályázat útján jelentkezhetnek a gyerekek, minimum 300 szavas írott, vagy minimum 2 perces videóriporttal, interjúval „Foci és barátság” témában. A részleteket ITT találja.

Egyéb korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik