Kosárlabda: bronz a magyaroknak a debreceni U15-ös fiútornán

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.17. 16:19
Címkék
Az U15-ös fiúválogatott a harmadik helyen zárta a Debrecenben megrendezett rangos nemzetközi kosárlabdatornát, amelyen a házigazda csapat a hetedik helyen végzett. A Cívis-kupát a tervek szerint minden évben lebonyolítják.

L. G. Pezseg az élet a Debreceni Kosárlabda Akadémia háza táján, hiszen az U14-es és U16-os Európa Ifjúsági Kosárlabda Liga (EYBL) regionális döntőjének megrendezése és a fiú-juniorbajnokság nyolcas fináléjának megrendezése között is rangos torna házigazdája volt az egyesület. A Cívis-kupán nyolc U15-ös fiúcsapat mérette meg magát.L. G. Pezseg az élet a Debreceni Kosárlabda Akadémia háza táján, hiszen az U14-es és U16-os Európa Ifjúsági Kosárlabda Liga (EYBL) regionális döntőjének megrendezése és a fiú-juniorbajnokság nyolcas fináléjának megrendezése között is rangos torna házigazdája volt az egyesület. A Cívis-kupán nyolc U15-ös fiúcsapat mérette meg magát.

Magyarorszag_U15
Magyarorszag_U15

Az U15-ös magyar válogatott  •  Forrás: debka.hu

A hagyományteremtő szándékkal kiírt, négynapos tornán a házigazda Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI, a magyar és a cseh U15-ös válogatott, a spanyol Alicante, a cseh USK Praha, a bosnyák BC Kos Szarajevó, az olasz Fortitudo Bologna és a szerb Mega Bemax gárdája lépett parkettára.

Ugyan korosztályos Európa-bajnokságot csak az U16-os korosztálytól rendeznek, a magyar szövetség előkészítő céllal már U14-es és U15-ös korban is szerepelteti a fiatalokat egy-egy nemzetközi tornán. Érdekesség, hogy a debreceniek ígérete, Neuwirth Bence helyet kapott a Góbi Henrik vezette korosztályos válogatottban, de a hazaiak sem mondtak le a játékáról, így többször is naponta két mérkőzésen szerepelt.

A csoportkörben az U15-ös válogatott 75-57-re legyőzte a csehek hasonló korú szelekcióját, majd 74-53-ra alulmaradt a torna legerősebb együttesének tűnő szerb Mega Bemax-szal szemben. A mezőnyből lefelé kilógó Bologna ellen pihenőt kapott Neuwirth Bence, de nélküle is 68-44-re nyertek Góbi fiai, akik csoportmásodikként a bronzéremért játszhattak.

A vendéglátó debreceniek a nyitányon 73-58-ra kikaptak az USK Praha együttesétől. Azt követően szoros küzdelemben ugyan, de újra vereséggel hagyták el a parkettát; a végjátékot idegekkel jobban bíró szarajevóiak 79-74-re nyertek. Az Alicante ellen sem sikerült győzni, a spanyolok 89-76-ra bizonyultak jobbnak, így a hazai csapat a csoport negyedik helyén végzett, és a hetedik pozícióért játszhatott.

A hetedik helyért két nyeretlen együttes csapott össze, Cserfalvi István fiain látszott a fáradtság, de rendkívül lelkesen küzdöttek azért, hogy győzelemmel zárják a tornát. Tíz perc után még csak hat ponttal vezettek Somi Miklósék, de a 15-4-re megnyert második negyeddel gyakorlatilag el is dőlt a találkozó. Az utolsó negyedben, közel húszpontos különbségnél pályára kerültek az addig kevesebbet játszók is, ám a mérkőzés végkimenetelét ez már nem befolyásolta: megérdemelten, 54-38-ra nyert a nagyot küzdő Debrecen.

Az ötödik helyért a cseh U15-ös válogatott 77-40-re ütötte ki az Alicantét, míg a bronzéremért a magyar U15-ös csapat is magabiztosan nyert az USK Praha ellen. Góbi kapitány 24 percnél többet senkinek sem adott, kedvére rotálhatta csapatát, hiszen a Roman Palas (22 pont, 11 lepattanó) által húzott csehek csak nagyjából öt percig tudták tartani a lépést a magyarokkal. A legmeggyőzőbb teljesítményt a csereként beálló Kármán Domonkos nyújtotta, a center kevesebb, mint 18 perc alatt szórt 23 pontot, mellé szedett hét lepattanót is. A többiek megosztoztak a pontokon, de összességében – akárcsak az egész tornán – meggyőző volt a magyar csapat. Az U15-ös válogatott 83-50-re nyert, és azzal a harmadik helyen végzett.

A délszláv fináléban a Mega Bemax esélyt sem adott a Szarajevónak. Bár izgalmakat nem nagyon hozott a döntő, a korosztályban magyar pályán ritkán látható színvonalat láthattak a szép számban kilátogató nézők. A mérkőzést – és így a tornát is – 89-57-re a szerbek nyerték.

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik