Kosár: az U20-as férfidöntő belülnézetből, a főszereplők szemével

Vágólapra másolva!
2017.05.07. 16:00
Címkék
Az U20-as férfi-kosárlabdabajnokság döntője után a főszereplők értékelik a látottakat, a pécsi győztesek boldogan, az ezüstérmes pasarétiek még kicsit keserédesen, de nemsokára már ők is örülni tudnak az eredménynek.

Lakner Gábor Ahogyan arról beszámoltunk, a címvédő PVSK-Pannonpower nyerte az U20-as férfi kosárlabda-bajnokságot, miután a döntőben 69-58-ra győzött a Vasas ellen. Beszámolónkban felidézzük, hogyan látták a főszereplők a helyenként kifejezetten színvonalas játékot, a végig nagy küzdelmet hozó finálét.Lakner Gábor Ahogyan arról beszámoltunk, a címvédő PVSK-Pannonpower nyerte az U20-as férfi kosárlabda-bajnokságot, miután a döntőben 69-58-ra győzött a Vasas ellen. Beszámolónkban felidézzük, hogyan látták a főszereplők a helyenként kifejezetten színvonalas játékot, a végig nagy küzdelmet hozó finálét.

„Egyelőre még nem csillog olyan szépen az ezüst, de két nap múlva már jó élmény lesz a nyolcas döntő. A Vasas korábban még négy közé sem jutott, de most– azt hiszem – méltó ellenfelei voltunk a Pécsnek. Megérdemelten nyertek, az egész évben nagyon szépen dolgoztak, két vereségük volt az alapszakaszban, tényleg a bajnokság favoritjai voltak – értékelt Lekli József, a Vasas edzője. – Mi elfáradtunk a végére, amit a rendkívül rossz hárompontos-mutatónk is bizonyít: nagyon rövidek lettek a dobások és ez a fáradtság számlájára írható. Nagyon büszke vagyok a fiúkra, gratulálok az ezüstéremhez, mert százszázalékosan odatették magukat, kihajtották a lelküket a pályán.”

U20-as döntő 1
U20-as döntő 1

A döntő nagy csatát hozott  •  Forrás: kosarsport.hu

A bajnok és kupagyőztes, nyolcszoros válogatott Lekli József éppen egy éve jelentette be visszavonulását. Első éve edzőként emlékezetesre sikerült, hiszen klubtörténeti sikert ért el a csapatával.

„Szerintem minden fiatal edző ilyen évről álmodik, megvan az ezüstérem, lehet tovább dolgozni, hogy jövőre meglegyen az arany. Maximálisan elégedett vagyok ezzel az évvel, nagyon örülök, hogy a Vasasba, jó közösségbe kerültem, nagyon jó szakmai munka folyik.”

A döntő legjobbja a Vasas irányítója, Boros Márk lett, akit az All Star-csapatba is választottak. A korosztályos válogatott játékos sajnálta az elveszített döntőt, de néhány nap múlva már ő is úgy látja, hogy inkább nyertek egy ezüstöt.

„Még át kell értékelnünk a tornát, el kell számolnunk a hibákkal, és összegeznünk az egész szezont. Szerintem nagyot alakítottunk így is, minden másodpercét élveztük a döntőnek, mentünk előre, az utolsó leheletig. Sajnos, most ez sikerült, jövőre megpróbáljuk az aranyat megszerezni.”

A Vasas egészen biztosan komoly esélyese lesz a bajnoki címnek jövőre, hiszen a korosztályból egyetlen – igaz, a csapatban komoly szerepet betöltő – játékosa, jelesül Garamvölgyi Ákos öregszik ki, a többiek együtt játszhatnak szeptembertől is.

„Az első meccsen úgy éreztem, nem vagyok annyira ponterős, ezért próbáltam inkább a csapatot más dolgokban – lepattanókban, irányításban, asszisztokban – segíteni. A többi meccsen úgy éreztem, hogy mindenben a csapat élére tudtam állni, és amit kedves edzőm, Lekli József is kért tőlem, vezér tudtam lenni. Viszont ez a szép eredmény és az egyéni díjak nem sikerültek volna a társaim és az edzőim nélkül, úgyhogy köszönöm nekik is az egész évet.”

U20-as döntő 3
U20-as döntő 3

Juhász Olivér a magasban  •  Forrás: kosarsport.hu

Amíg a pasarétiek félmosollyal a szájuk szegletében, keserédesen elevenítették fel a döntő pillanatait, addig a pécsiek önfeledten ünnepeltek népes és hangos szurkolótáborukkal. Juhász Olivér, a csapat edzője mintha hitetlenkedve fogadta volna, hogy sikerült a címvédés.

„Érdekes volt ez a torna, mert konkrétan talán az aranyérem megszerzése volt a legkönnyebb, előtte két kiélezett mérkőzésünk volt, és most nyertünk a legnagyobb különbséggel. Az első meccsen nem játszottunk jól, a másodikra feljavultunk, de ott az ellenfél is jobb volt, a Falco ellen utolsó másodperces kosárral tudtunk nyerni. A döntőben játszottunk a legjobban, aminek meg is lett az eredménye – értékelt a levágott hálóval a nyakában a győztes hadvezér. – Előzetesen éremszerzésben reménykedtünk, címvédőként és alapszakasz-győztesként csalódottak lettünk volna, ha üres kézzel térünk haza. Miután döntőbe jutottunk, egyértelműen a címvédés volt a célunk. Jobban dobtunk kintről, vagy egyáltalán: dobtunk kintről, mert a Vasas nem is nagyon próbálkozott. Igazából az volt a célunk: ha tudnak, verjenek meg minket kinti dobásokkal, de a palánk alatti területet keményen védjük, és végül bevált a taktikánk. Erős csapatunk van, amelyből többen játszanak az NB I/B-ben és néhányan már az NB I-ben is, úgy gondolom, hogy az NB I-es pályafutásra a játékosok többségének esélye van. A hazaúton még mérsékelt lesz az ünnepség, de utána jöhet, ami a csövön kifér…”

U20-as döntő 2
U20-as döntő 2

Nagy volt a pécsi öröm  •  Forrás: kosarsport.hu

A pécsi játékosok közül a győztesnek járó trófeát boldogan szorító Antóni Csanáddal beszéltünk, aki a döntőben 14 ponttal járult a sikerhez. Talán annál is fontosabb szerepe volt a Falco elleni, győztes elődöntőben, amely az ő utolsó másodperces kosarával dőlt el.

„Tavaly ebben a teremben dobtam ugyanilyen győztes kosarat, és a mester ezért úgy döntött, hogy a végén megint az enyém legyen az utolsó dobás. Szerencsére, sikerült az idén is, így nem lett hosszabbítás az elődöntőben. Jó is volt, hogy elkerültük, mert nagyon elfáradtunk a harmadik nap végére. Mindegyik meccsünk kiélezett küzdelmet hozott. Nagyon nehéz volt a döntőben játszani, éreztük magunkon, hogy nem vagyunk olyan frissek. Szerintem a döntőt koncentráltabban játszottuk végig, a védekezésünkben jól szűkítettük le a tereket. A betöréseiket így meg tudtuk állítani, szerintem ez volt a kulcs a győzelemhez.”

KÜLÖNDÍJASOK
A döntő mérkőzés legértékesebb játékosa: Boros Márk (Vasas)
A torna All Star-csapata: Dancsecs András (Falco KC Szombathely), Demeter Attila (PVSK), Pápai Máté (MAFC), Molnár Marcell (MAFC), Boros Márk (Vasas)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik