Kosár: a vetélytársak is méltatják az U20-as női válogatott Eb-remeklését

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.19. 15:11
Címkék
Cziczás László, az U20-as női válogatott szakvezetője elégedett az A divíziós Európa-bajnokságon elért ötödik helyezéssel. Még inkább büszke a játékosaira, akik a kontinens kosárlabda-társadalmát is lenyűgözték a játékfelfogásukkal és a küzdeni tudásukkal.

Lakner Gábor Az U20-as női kosárlabda-válogatott kitűnően szerepelt a nemrég véget ért A divíziós Európa-bajnokságon. Cziczás László együttese az ötödik helyen végzett, így nem túlzás kijelenteni, hogy a kontinens élcsapatai közé tartozik. Annak fényében, hogy az együttes tavaly még a B divízióban szerepelt, még értékesebb ez a helyezés. A velünk együtt feljutott szlovének ezüstérmesek lettek, a litvánok azonban csak átszállójegyet váltottak az élvonalba, és jövőre ismét a B-ben lesznek kénytelen játszani.Lakner Gábor Az U20-as női kosárlabda-válogatott kitűnően szerepelt a nemrég véget ért A divíziós Európa-bajnokságon. Cziczás László együttese az ötödik helyen végzett, így nem túlzás kijelenteni, hogy a kontinens élcsapatai közé tartozik. Annak fényében, hogy az együttes tavaly még a B divízióban szerepelt, még értékesebb ez a helyezés. A velünk együtt feljutott szlovének ezüstérmesek lettek, a litvánok azonban csak átszállójegyet váltottak az élvonalba, és jövőre ismét a B-ben lesznek kénytelen játszani.

U20 időkérés
U20 időkérés

Cziczás László időkérés közben  •  Forrás: FIBA

„Nagyon szép Európa-bajnokság volt ez, figyelembe véve a csapatok játékerejét és szerkezeti felépítését. Hatalmas eredmény ez az ötödik hely, és bár az utólagos okoskodásnak nem vagyok feltétlen híve, azt elmondhatom, hogy kis szerencsével az igazi csoda, a négy közé jutás sem lett volna elérhetetlen. Nem kellett volna sok, például csak annyi, hogy ne a spanyolokat kapjuk a negyeddöntőben. A lányok picit csalódottak, hogy nem játszhattak éremért, én azonban reálisan értékelve boldog és büszke vagyok” – foglalja össze a portugáliai kontinensviadal történéseit honlapunknak a szakvezető.

Cziczás László azért is elégedett a tornával, mert a játékosok minden mérkőzésen visszaadták azt, amit előtte egy hónapig gyakoroltak.

„Hajtós csapatot ígértem, amelyik az utolsó leheletéig küzd a pályán, és ezt sikerült is megvalósítanunk. Olyan játékfelfogást, szemléletet és küzdeni tudást mutattak a lányok, amellyel az egész európai kosárlabda-társadalmat lenyűgöztük, még a francia és spanyol szakembereknek is tetszett a csapat játéka. A szerkezetbeli nehézségeket próbáltuk úgy kiküszöbölni, hogy még inkább az erősségeinket domborítottuk ki, és nem is foglalkoztunk azzal, hogy ki és miért maradt távol. Akik vállalták a szereplést, azokból igazi közösség kovácsolódott.”

cziczás
cziczás

Cziczás László elégedett és büszke az Eb után  •  Forrás: FIBA

A csapategységnek hatalmas szerepe volt a jó eredményben, a szakember már az Eb előtti edzőtáborban kiemelte, milyen gyorsan egymásra hangolódtak a játékosok a pályán és az kívül is.

„A filozófiámban a morál és a közösség a legfontosabb, ezek nélkül nehéz bármilyen eredményt elérni. Az edzőtábor első napjától a torna utolsó napjáig nagyszerű volt a hangulat, igazi mókamesterek is voltak a csapatban. Fantasztikus élményekkel gazdagodtunk mindannyian, és nem csupán a pályán átéltekkel. A tizenkét játékosból tízen most szerepeltek utoljára a korosztályos válogatottban, jövőre csupán Studer Ági és Török Ági szerepelhet ugyanitt. Igyekeztünk emlékezetessé tenni a lányok utolsó korosztályos fellépését, és úgy érzem, sikerült.”

A szakembert zárásként arról kérdeztük, mi várhat azokra a játékosokra, akik ezzel kiöregedtek az U20-as csapatból.

„Úgy gondolom, sokan megragadnak a magyar élvonalban, közülük többen pedig meghatározó játékosok is lesznek. Egy-két játékos már most dörömböl a felnőttválogatott kapuján, rövid időn belül ott is alapemberek lesznek a mostani csapat legjobbjai.”

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Centermizéria
Bár Cziczás László név szerint nem említette, azért jegyezzük meg, hogy a csapat két komoly centerét is nélkülözni kényszerült az Európa-bajnokságon. Kiss Virág elutasította a válogatott megkeresését, majd később mégis bejelentette, hogy kétéves szünet után folytatja a pályafutását. Az amerikai egyetemi bajnokságban játszó Nagy Dorottya – a szintén a tengerentúlon kosarazó Aho Ninával, Kuttor Enikővel és Tóth Tímeával ellentétben – ugyancsak lemondta a válogatottságot. Így kaphatott helyet a csapatban a mindössze 16 éves Kiss Angelika, aki remekül helytállt a négy évvel idősebbek között is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik