Kosár: a 19 éves Vasas-kiválóság, Lewis Chester lábadozik, és Amerikába készül

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.03. 14:00
Címkék
A nyári U18-as Európa-bajnokságon elszenvedett térdsérülését követően újra labdát vehet a kezébe Lewis Chester, aki elszántan dolgozik azért, hogy a következő évadot az amerikai egyetemi bajnokságban kezdhesse meg.

Lakner Gábor Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt írtunk arról, hogy a derékbántalmai után újra a régi fényében tündököl korosztálya egyik legígéretesebb magyar kosárlabdázója, Lewis Chester. A Vasas Akadémia amerikai papától és magyar mamától származó irányítója hosszú kihagyás után részt vállalt a felnőttcsapat élvonalba jutásából, a juniorokkal országos bajnoki címet nyert, nem mellesleg a fináléban őt választották meg a legértékesebb játékosnak. Az U18-as válogatottban is helyet kapott, amellyel éppen öles léptekkel haladt az A divízió irányba, amikor az egyik szkopjei Eb-meccsen megtörtént a baj: szerencsétlen mozdulat következtében elszakadt a térdszalagja.Lakner Gábor Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt írtunk arról, hogy a derékbántalmai után újra a régi fényében tündököl korosztálya egyik legígéretesebb magyar kosárlabdázója, Lewis Chester. A Vasas Akadémia amerikai papától és magyar mamától származó irányítója hosszú kihagyás után részt vállalt a felnőttcsapat élvonalba jutásából, a juniorokkal országos bajnoki címet nyert, nem mellesleg a fináléban őt választották meg a legértékesebb játékosnak. Az U18-as válogatottban is helyet kapott, amellyel éppen öles léptekkel haladt az A divízió irányba, amikor az egyik szkopjei Eb-meccsen megtörtént a baj: szerencsétlen mozdulat következtében elszakadt a térdszalagja.

NS Lewis Chester
NS Lewis Chester

Lewis Chester (balra) újra labdát vehet a kezébe  •  Forrás: FIBA

A válogatott végül nélküle egyetlen ponttal lemaradt a feljutásról, Chesternek pedig meghiúsult az a terve, hogy a gimnázium utolsó évét a tengerentúlon töltse. Ismét következett a hosszú kihagyás, a korábbról már jól ismert rehabilitáció, és az emberpróbáló türelemjáték. A most már 19 éves kosarast azonban kemény fából faragták: egyetlen pillanatra sem adta fel tervét, és továbbra is Amerikában szeretne játszani, de már az egyetemi bajnokságban. Példaképei közül nem véletlenül Allen Iverson a legkedvesebb: „A válasz” becenevű, már visszavonult philadelphiai legenda akaraterejéből és elszántságából merít motivációt.

Amikor Pasaréten találkoztunk Chesterrel, éppen dobóedzésre ment a Vasasba, ugyanis már ott tart a rehabilitációban. Mérkőzést szeptemberben játszhat legkorábban, de az, hogy végre labdát foghat a kezébe, óriási lökést adott neki. Nem tagadja: megviselte az újabb sérülés, a hosszú kihagyás. Hiányzott neki a közösség, az öltözői hangulat és persze a játék. De a rosszban is megtalálja a jót, vallja, hogy minden okkal történt úgy, ahogyan. Az pedig, hogy 19 évesen olyan élettapasztalatokat szerzett, amilyeneket más akár 30 évesen sem, egészen biztosan megerősítette.

Amíg nem edzhetett, több időt jutott a barátaira, végre az ő meccseiket is meg tudta nézni, és persze a Vasas hazai élvonalbeli bajnokijain is ott volt a lelátón. Mint mondja, nagy élmény volt látni, ahogyan gyerekkori barátai pályára léptek az NB I-ben. És több idő jutott a tanulásra, ugyanis Chester amerikai egyetemi felvételire is készült a magyar érettségi mellett.

Régi álma ugyanis a tengerentúli egyetemi bajnokság, és a sérülések ellenére is ott szeretné folytatni a pályafutását. A cél az egyik Divison I-es csapat az NCAA-ben, de ugródeszkának kisebb intézménnyel is megelégedne. Mivel édesapja Kentkuckyban nőtt fel, legszívesebben oda szerződne, még akkor is, ha tudja, inkább álom az, mint realitás. Most még legalábbis.

Kétségbe akkor sem esne, ha ez nem jönne össze, hiszen tudja, hogy a Vasasban számítanak rá, de Amerika az A terv. Nem érkezne ismeretlen közegbe, hiszen gimnázium alatt egy évet már élt ott, így tudja, mire számíthat. A kint töltött év a játékának is jót tett, most pedig éppen azon dolgozik, hogy a rá jellemző labdabiztosság ne tűnjön el a kezéből a kihagyás miatt. Ez ugyanis az egyik erőssége, a másik pedig, hogy nagyszerűen lát a pályán. Ilyen játékosokra márpedig az NCAA-ben is szükség van.

Chester öt év múlva európai szintű, kész játékosként térne haza Amerikából, ahol mindent megtett a fejlődéséért. Aztán pedig következhetne a végcél, az Euroliga, még akkor is, ha eddig picit döcögős volt az út.

Talán most már túl van a nehezén.

További hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik