Kézilabda: az edző beszél a NEKA majdnem hibátlan teljesítményéről

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.27. 09:30
Címkék
A címvédés volt a célja a Nemzeti Kézilabda Akadémia ifjúsági leánycsapatának. Egyetlen meccs kivételével nem is szenvedtek vereséget az egész sorozatban, így majdnem hibátlan teljesítménnyel nyertek. Bohus Beáta edző a fiatalok mentalitásán kívül a Balatonbogláron zajló összehangolt szakmai munkát is méltatta.

reb Noha néhány mérkőzést még rendeznek a hétvégén, az érdemi kérdések már eldőltek a leány ifjúsági kézilabda-bajnokságban. A második helyen a Dunaújvárosi Kohász, a harmadikon az FTC-Debt Invest zár, az pedig már áprilisban kiderült, hogy az aranyérmet a NEKA játékosai szerzik meg.reb Noha néhány mérkőzést még rendeznek a hétvégén, az érdemi kérdések már eldőltek a leány ifjúsági kézilabda-bajnokságban. A második helyen a Dunaújvárosi Kohász, a harmadikon az FTC-Debt Invest zár, az pedig már áprilisban kiderült, hogy az aranyérmet a NEKA játékosai szerzik meg.

neka_ifijunior
neka_ifijunior

Egyaránt bajnok lett a junior- és az ifjúsági leánycsapat  •  Forrás: NEKA

A Nemzeti Kézilabda Akadémia ifjúsági csapat a juniorokkal azonos napon szerezte meg a bajnoki címet.

„Alapvetően az volt a célunk, hogy megvédjük az elsőségünket” – jegyzi meg Bohus Beáta, a társaság edzője, nem mellesleg a korosztályos válogatott szövetségi trénere. „Az a jó viszont, hogy nem mi, edzők tettük a nyomást a lányokra, hanem bennük volt a vágy a lehető legjobb eredmény elérésére. Dicséret illeti őket azért is, hogy jól kezelték a terhet, miszerint minden csapat a bajnokot akarta legyőzni. Felelősségteljesen viselkedtek, jó mentalitással vágtak bele minden mérkőzésbe.”

A Dunaújváros délutáni mérkőzésétől már csak az függ, hogy a balatonbogláriak hat vagy nyolc pontos előnnyel végeznek-e az élen. A különbség jól mutatja, hogy nem gázoltak át a mezőnyön, de nem is hajszálon múlt a siker. Pontosabban a mezőny első felében található csapatokkal kemény mérkőzéseket játszottak, eközben viszont nem voltak ritkák a húsz-harminc gólos sikerek sem. Nyilvánvaló persze, hogy a kiemelt akadémián minden azért van, hogy a gyerekek a lehető legjobb körülmények között, az életüket a kézilabdához igazítva fejlődjenek, ugyanakkor pusztán a lehetőségek közötti differencia nem lehet magyarázat a helyenként óriási tudáskülönbségre.

Bohus is érzékeli a különbséget, és reméli, sikerül gyorsan megtalálni az okokat, illetve a helyzet megoldását is, mert a még erősebb bajnokság, a több szoros meccs a magyar kézilabda érdekeit szolgálná.

A tréner részben abban látja a sikerük okát, hogy mix csapattal dolgozhatott.

„A kollégáimtól, Woth Pétertől, Siti Beátától vagy Kiss Szilárdtól is érkezett fiatal, és bárki bárhol megállta a helyét. Az akadémián az a lényeg, hogy ne figurákat tanuljanak be a kézilabdázók, hanem technikailag legyenek képzettek a játékosok, és páros kapcsolatokkal megoldják a különböző helyzeteket. Az ifjúságiak sikere a kollégáimmal közös, és jó látni az eredményeket, illetve a lányok fejlődését, hiszen ez mutatja, jól tesszük a dolgunkat.”

Míg a juniorok hibátlanul zárták a szezont, Bohusék kikaptak egyszer Győrben, ám az egykori kiváló beállónak nincs hiányérzete a vereség miatt.

„Az akadémiáról élvonalbeli felnőttcsapatok hívják a játékosokat, és nem huszonnyolcadik vízhordónak keresik őket, hanem ténylegesen számítanak rájuk. Látjuk, hogy a fiatalok megtanulják beosztani az idejüket, hangsúlyt helyeznek a tanulásra, és aki nem lesz kézilabdázó, az szakembernek tanul tovább. Kvázi ez az első »alom«, négy éves munka gyümölcsei ők. Dolgozni kell, sokat dolgozni, és a munka mindig eredményt hoz magával.”

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik