Kézi: a Pénzügyőr SE Pásztor István vezetésével az NB I-ig menetelne

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.07. 10:35
Címkék
Pásztor István korábbi világválogatott kézilabdázót, majd veszprémi utánpótlásedzőt néhány hónapja új feladatkörben látjuk: a Pénzügyőr SE kézilabda-szakosztályának szakmai igazgatója lett. Az egykori szélső a tradicionális, ám kevéssé ismert bázis felfuttatásán dolgozik, maximálisan a sportág hazai érdekeit szem előtt tartva.

reb „Csodálkoztunk, hogy ekkora világklasszis miért jött hozzánk. És akkor sokan úgy éreztük, na, mutassuk meg, mit tudunk” – idézi fel az első reakciókat Al-Hussein Ádám, a Pénzügyőr SE 14 éves játékosa arról, hogy decemberben Pásztor István lett a klub kézilabda-szakosztályának szakmai igazgatója.reb „Csodálkoztunk, hogy ekkora világklasszis miért jött hozzánk. És akkor sokan úgy éreztük, na, mutassuk meg, mit tudunk” – idézi fel az első reakciókat Al-Hussein Ádám, a Pénzügyőr SE 14 éves játékosa arról, hogy decemberben Pásztor István lett a klub kézilabda-szakosztályának szakmai igazgatója.

kezilabda
kezilabda

Pásztor István határozott tervekkel vette át a Pénzügyőr kézilabda-szakosztályának a vezetését

„Volt játékostársam és barátom, Éles József ajánlott Molnár Tamás elnök figyelmébe, én pedig nagy örömmel vállaltam a felkérést, mert már edzőként is érdekeltek a szervezési feladatok” – mondja a 215-szörös válogatott szélső, aki az új feladatkör miatt december óta nap mint nap ingázik a lakhelye, Balatonalmádi és Budapest között.

„Határozott elképzelésekkel vágtam a munkába. Óriási problémának tartom, hogy a szülőket a munka, a gyerekeket pedig a tanulás teljesen leköti. Ha az iskolában nem találjuk meg velük a kapcsolatot, akkor nehéz őket a sport felé irányítani. Az elmúlt négy hónapban ezért is tárgyaltam több sulival, és öttel megállapodásra is jutottunk. A testnevelő tanárok bevonásával Pénzügyőr néven vesznek részt csapatok a szivacskézilabda-bajnokságokban.”

A jelenleg több mint 240 igazolt utánpótláskorú játékost a kötelékében tudó egyesület nemcsak „lefelé”, hanem „felfelé” is igyekszik bővülni. Küszöbön áll az együttműködés a Ferencvárossal, amely a férfi és női szakágat is érinti.

„Az FTC fiatal, az első csapatba még be nem férő, de sokra hivatott női játékosai kapnának nálunk lehetőséget az NB I B-ben. A Pénzügyőrnek gazdaságilag is megéri közös munka, hiszen a fiataloknak kevesebbet kell fizetni, mint ebben az osztályban általában, ugyanakkor a motiváció is jelentős: a legjobbjaink idővel akár Bajnokok Ligája-résztvevő csapatig is juthatnak. Fontos, hogy amikor a szülő valahová sportolni viszi a gyerekék, lássa, az olyan hely, amely jövőt kínál a csemetéjének. Azon dolgozunk, hogy ilyen bázissá váljunk.”

A klub tradicionális, ám a sportágban nem túlságosan ismert: Pásztor szerint ennek részben az is az oka, hogy a fővárosban nem annyira népszerű a kézilabda, mint lehetne. A helyzeten változtathat, hogy az FTC férficsapata az NB I-be jutott, s nyilván ő is azért dolgozik, hogy a Pénzügyőr lokálisan szintén kedvelt legyen.

Pásztor azonban nemcsak a klubérdekeket nézi: láthatóan kedves emlékekkel idézi fel, mit jelentett neki a címeres mez, hiszen a válogatottbeli szereplés tette teljessé a pályafutását.

„Érthető, ha a Bajnokok Ligájában szereplő nagycsapatok sztárokat foglalkoztatnak, ugyanakkor a klubérdekek mellett az egyetemes magyar kézilabdának is léteznek szempontjai. Márpedig hiába erősek az utánpótlás-együtteseink, ha a felnőttlét felé haladva sok játékos elvész. Ezen akarunk változtatni a Pénzügyőrben: csak magyar és kizárólag fiatal kézilabdázókkal tervezzük a jövőt, idővel pedig az élvonalbeli szereplést sem tartjuk elérhetetlennek.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik