utanpotlassport.hu 2017.04.13 11:48 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Kercsó a romániai székely hokisok performanszáról: „Meghatódtam, de...”

A székely himnusz eléneklésével ünnepelték a negyedik vonalnak megfelelő divízió 2/A vb megnyerését – így a harmadosztályba (1/B) való feljutást – az U18-as román jégkorong-válogatott magyar nemzetiségű tagjai. A bukaresti sajtó botrányt kiált, a keret román játékosainak egyike felteszi a kérdést, „Akkor most kivel vannak ezek?”, Kercsó Árpád a magyar válogatott korábbi, a Székelyföldről elszármazott szövetségi kapitánya pedig „erősnek” és „meggondolatlannak” nevezi a fiatalok performanszát.

Munkatársainktól Amint arról már beszámoltunk, a román U18-as válogatott megnyerte a divízió 2/A osztályú világbajnokságot a dél-koreai Kangnungban, így az együttes feljutott a harmadik vonalba, a divízió 1/B kategóriába. A csapat tagjai természetesen boldogok voltak, s a soraiban mindössze négy román játékost tudó keret magyar játékosai a hivatalos eredményhirdetési ceremónia után is a jégen maradtak. Összekapaszkodtak, és elénekelték a székely himnuszt… Mindezek után egyikük feltöltötte a rendhagyó felvételt a Facebook-oldalára a #greatjob, a #thankyou, az #amazing és a #szekelyek hashtag kíséretében. A videót eddig több mint 87 ezren tekintették meg.


A gsp.ro arról számolt be, hogy a spontán éneklésben a válogatott román szakmai stábja és négy román tagja – természetesen – nem vett részt. A székely himnuszon kívül egyébként felhangzott az „Aki ugrál, büszke székely...” rigmus is a kangnungi jégen.

A négy román hokis – Eduard Casaneanu, Horia Mazilu, Andrei Vasile és Andi Filip – közül Mazilut annyira szórakoztatta a gesztus, hogy maga is megosztotta a videót „A mi magyar kollégáink” felirattal.  Mások nem voltak ennyire elragadtatva a jelenettől. Filip például feltette a kérdést bejegyzésében: „Akkor most kivel vannak ezek?”

A székely himnusz eléneklése egyébként az egész román sajtóban kivágta a biztosítékot, s bár a szalagcímek egyöntetűen nemzeti botrányt kiáltanak, a fiatal magyar jégkorongozók valószínűleg megússzák a felelősségre vonást. Eduard Pana, a Román Jégkorong Szövetség korábbi főtitkára a fanatik.ro portál kérdésére annyit mondott, szóhoz sem jut a meglepetéstől, hogy „a fiúk így adtak hangot a nézeteiknek”. Ugyanakkor hozzátette: azt nem hiszi, hogy a szövetségnek fel kellene lépnie az ügyben.

Kercsó Árpád mesteredző, a magyar válogatott korábbi – Gyergyócsomafalváról elszármazott – szövetségi kapitánya, az FTC utánpótlásedzője az Utanpotlassport.hu kérdésére „erősnek” és „meggondolatlannak” nevezte a fiatalok performanszát. „Az egyik szemem sír, a másik meg nevet. Örülök, sőt meghatódom, hogy a srácok ennyire büszkék a székelységükre, boldog vagyok, hogy győztek, a tettüket azonban sportszerűtlennek ítélem. Az rendben van, hogy a román himnuszt nem éneklik – én sem énekeltem soha –, de hogy nem az öltözőben, hanem plénum előtt adják elő a sajátjukat, miközben ott feszít rajtuk a román mez… Nos, ezt meggondolatlanságnak, butaságnak tartom. Úgy is mondhatnám, nekem ez kicsit erős.”

Ami pedig a sportot illeti: a nagyrészt székelyföldi játékosokból álló U18-as román jégkorong-válogatott a világbajnokságon Horvátországot 7–1-re verte , majd hosszabbításban 4–3-ra kikapott Litvániától. Ezt követően 4–0-ra győzött Észtország, 4–2-re Nagy-Britannia és 2–1-re Dél-Korea ellen. Az együttes ezzel feljutott a divízió 1/B osztályba, amelyben jövőre az eggyel magasabb kategóriából éppen a héten kieső magyar válogatott is az ellenfele lesz.

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.