Jégkorong: a mentorprogram is segíti a Jegesmedvék-utánpótlás fejlődését

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.02. 14:16
Címkék
Zsinórban harmadszor nyert MOL Ligát a DVTK Jegesmedvék, de az utánpótláscsapatok egyelőre nem tudják megközelíteni a felnőttek sikereit. A miskolciak bíznak abban, hogy a küszöbön álló mentorprogram segítségével a fiatalok felzárkóznak az élmezőnyhöz.

Leiner SomaNem volt meglepetés, amikor sorozatban harmadszor lett bajnok a DVTK, és logikus lenne, hogy a fiatalok is hasonló sikereket érnek el a korosztályos bajnokságokban. De amikor erre terelődik a szó, Urbán Péter, az U16-os csapat edzője hamar leszögezi: két, teljesen eltérő helyzetről beszélünk.Leiner SomaNem volt meglepetés, amikor sorozatban harmadszor lett bajnok a DVTK, és logikus lenne, hogy a fiatalok is hasonló sikereket érnek el a korosztályos bajnokságokban. De amikor erre terelődik a szó, Urbán Péter, az U16-os csapat edzője hamar leszögezi: két, teljesen eltérő helyzetről beszélünk.

„Míg a felnőttegyüttesünk pénzalapon működik, addig az utánpótlásunk helyi adottságokból, játékosokból táplálkozik. Itt nem tudunk kedvünkre igazolni, a felnőttek keretét viszont nagy százalékban külföldről, vagy más itthoni csapatoktól szerződtetett játékosok alkotják. Hiába tudunk a fiatalabb korosztályokban megfelelő számú játékost prezentálni, nincs meg a kellő húzóerő.”

A DVTK korosztályos csapatai többnyire a középmezőnyben zártak a mögöttünk hagyott idényben Fotó: DVTK Jegesmedvék
A DVTK korosztályos csapatai többnyire a középmezőnyben zártak a mögöttünk hagyott idényben Fotó: DVTK Jegesmedvék

A DVTK korosztályos csapatai többnyire a középmezőnyben zártak a mögöttünk hagyott idényben  •  Fotó: DVTK Jegesmedvék

A miskolciak a kelet-magyarországi térség legjobb csapatát, kiváló infrastruktúrát kínálnak, mégsem mondhatjuk őket „gyűjtő egyesületnek”, hiszen néhány erdélyi fiatalt leszámítva nincs lehetőségük összeszedni a tehetségeket, ugyanis a közelben nemigen lehet más jégkorongcsapatot, nevelőbázist találni. Ennek tükrében érthetőbb, miért van nehezebb helyzetben a klub, mint más, nívós egyesület.

„A perifériákon található csapatoknak meg kell küzdeniük azzal, hogy legjobbjaikat elcsábíthatják a központi akadémiák, akik így rendkívül erőssé válnak. A bajnokság során ezek az egyesületek sok könnyű győzelmet aratnak, ennek következménye, hogy nincs tapasztalatuk a vereségek kezelésében. Láttuk az U18-as világbajnokságon is, hogy bár a játékosok nagy része egy helyről jött és ismerte egymást, nem volt hozzászokva a kudarchoz, és rosszul élte meg. De szerencsére nálunk nem jellemző, hogy eligazolnának a tehetségeink, többnyire meg tudjuk tartani őket.”

A tavalyi eredményeket több oldalról is megközelíthetjük, ha csak a helyezéseket nézzük, bőven találunk kivetnivalót, ám Urbán szerint a csapataik fejlődése biztató.

„Én azt vallom, hogy az utánpótlás-nevelésben az eredmény mindig másodlagos, és mi nem is arra helyezzük a hangsúlyt. Nekünk az a fontos, hogy minden szezonban lássuk az előrelépést, hogy az idény végén a srácok képesek legyenek olyanokra, amikre az elején még nem. És ha a fejlődés nagyobb mértékű, mint a többi egyesületé, az már plusz.”

Ahogy lépdelünk lefelé a korosztályokban, úgy nő bajnokságok résztvevőinek száma is, az egyre nagyobb verseny pedig a magyar jégkorongsport fejlődését szolgálja. A miskolci vezetés bizakodó, hiszen a szövetség mentorprogramot indít, amely térségenként igyekszik segíteni a kluboknak, rutinos edzők részvételével. Természetesen nem ül a babérjain a DVTK sem, hiszen folyamatosan igyekszik minél több gyerekkel megszerettetni a hokit, és egyre nagyobb létszámú utánpótláskereteket kialakítani, hiszen Urbán Péter szavaival élve: minél többen vannak, annál jobb.

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik