Foci: fiatal játékosok produkciója az NB I-ben, Koszta Márk mesterhármasával

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.22. 18:32
Címkék
Mennyiséget és minőséget egyaránt hoztak az MLSZ fiatalokra vonatkozó ajánlásába tartozó labdarúgók az NB I utolsó előtti fordulójában. Legyen szó a bajnoki címért vagy a kiesés elkerüléséért folytatott élet-halál harcról, három együttes kivételével az összes számított az U21-esekre, akik közül Koszta egyenesen mesterhármassal hálálta meg a töretlen bizalmat.

Majer Dániel A múlt héten azt írtuk: a 15. forduló óta nem töltöttek olyen sokat a pályán az MLSZ fiatalokat érintő ajánlásának korhatárába tartozó labdarúgók az NB I-ben. Nos, ez az állítás a 32. fordulóra is érvényes. Ezzel együtt a fiatalokat kevésbé, vagy mondhatjuk úgy: egyáltalán nem preferáló klubok most sem vetettek be U21-es játékost, kivéve a Ferencvárost, amely az előző fordulóban történt debütálás után ezúttal már kezdőként szerepeltette a 18 éves Kundrákot. A showt azonban nem ő, hanem a 20 éves Koszta Márk lopta el, miután a bajnoki címért folytatott versenyfutásban mesterhármast lőtt a Debrecennek.Majer Dániel A múlt héten azt írtuk: a 15. forduló óta nem töltöttek olyen sokat a pályán az MLSZ fiatalokat érintő ajánlásának korhatárába tartozó labdarúgók az NB I-ben. Nos, ez az állítás a 32. fordulóra is érvényes. Ezzel együtt a fiatalokat kevésbé, vagy mondhatjuk úgy: egyáltalán nem preferáló klubok most sem vetettek be U21-es játékost, kivéve a Ferencvárost, amely az előző fordulóban történt debütálás után ezúttal már kezdőként szerepeltette a 18 éves Kundrákot. A showt azonban nem ő, hanem a 20 éves Koszta Márk lopta el, miután a bajnoki címért folytatott versenyfutásban mesterhármast lőtt a Debrecennek.

Az Újpest és a Haladás mérkőzésén szerepelt a legtöbb fiatal Fotó: Veres Viktor
Az Újpest és a Haladás mérkőzésén szerepelt a legtöbb fiatal Fotó: Veres Viktor

Az Újpest és a Haladás mérkőzésén szerepelt a legtöbb fiatal  •  Fotó: Veres Viktor

A sort azonban a Honvéd támadójának gólfesztiválja helyett az Újpest–Haladás-összecsapással kezdjük, hiszen ezen a találkozón játszott a legtöbb 1996. január elseje után született futballista. A lila-fehérek Szűcs Kristóffal (20) kezdtek, majd a meccs végén Kecskés Ákost (21) és Pávkovics Bencét (20) is beküldték. Mészöly Géza a Kiss Bence (17), Polgár Kristóf (20), Rácz Barnabás (21), Jancsó András (21) kvartettnek szavazott bizalmat, utóbbi helyére az 59. percben pedig Tóth Mátét (18) állította be.

A mérkőzésen végig az Újpest dominált, már az 21. percben vezetést szerzett, és a folytatásban is többször került helyzetbe, a 71. percben azonban mégis egyenlítettek a szombathelyiek, méghozzá büntetőből. A tizenegyes kiharcolásában Tóth Máténak is volt szerepe, a tizenhatosan előterében az átadás megszelidítése után ugyanis remek ütemben passzolt a védők között Halmosi elé, akit Szűcs elütött. A büntetőt Williams értékesítette, de sokra nem ment vele a Haladás, hiszen a 86. percben Bardhi szabadrúgásával nyert az Újpest, biztosítva bennmaradását az NB I-ben.

Egészen más célokért, mégpedig a dobogó legalsó fokának visszaszerzéséért küzdött a már kiesett Gyirmót otthonában a Vasas. Az angyalföldiek Vida Mátéval (21) és Murka Benedekkel kezdtek (19), utóbbit a vége előtt húsz perccel Kleisz Márk (18) váltotta. A Gyirmótban Veres Szilárd (21) először kapott kezdőként lehetőséget, de nem játszhatta végig a találkozót, az 52. percben ugyanis Szalánszki Gergő (18) jött helyette. Az első félidőben Kulcsár bombájával vezetést szerzett a Vasas, a második játékrészben azonban Csiki szenzációs átemelésével egyenlítettek a hazaiak. Utóbbiban Szalánszkinak is főszerep jutott: jobb oldali bedobás után hozzá került a labda, remek csellel átverte Murkát, majd középre gurított Csikinek, akinek már „csupán” a lövőcselt és az átemelést kellett megoldania.

Szűk negyed órával később egyenlített a Vasas, a 79. percben pedig meglehetősen csúnya jelenetnek lehettek szemtanúi a nézők. A mindössze harmadik NB I-es mérkőzését játszó Szalánszki Gergő térdmagasságig emelt lábbal csúszott rá Korcsmárra, és bár valójában nem rúgta meg a Vasas játékosát, az ugyanis még időben (f)eldobta magát, a szándék egyértelműen pirosat ért. A 86. percben Vida Máté kettőre növelhette volna az angyalföldi előnyt, jobbal több, mint húsz méterről tüzelt a jobb alsóra, Nagy Sándor azonban bravúrral védett, így maradt a 2-1.

A bennmaradásért folytatott élet-halál harc újabb fejezetében a kiesőhelyen tanyázó MTK Budapest a mindössze egy ponttal jobban álló Diósgyőrt fogadta az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. A kék-fehérek Korozmán Kevinnel (20) és Katona Mátéval (19) kezdtek, a Diósgyőrben pedig az elmúlt három forduló mindegyikében gólt szerző Makrai Gábor (20) futott ki a gyepre. Utóbbi a 44. percben gól helyett gólpasszal vétethette volna észre magát, a jobb szélről hajszálpontos labdát ívelt a hosszún érkező Szarka elé, aki azonban öt méterről mellé fejelt. A második félidőben még egy távoli kísérletet jegyezhettünk fel a miskolciak hetesének a neve mellé, akinek ezt a kettőt leszámítva emlékezetes megmozdulása nem igazán akadt, ahogy a túloldalon Katonának és Korozmánnak sem. A mérkőzés gól nélküli döntetlennel ért véget.

Koszta Márk (sárgában balra) három góllal vált a Honvéd vezérévé Forrás: Budapest Honvéd Facebook
Koszta Márk (sárgában balra) három góllal vált a Honvéd vezérévé Forrás: Budapest Honvéd Facebook

Koszta Márk (sárgában balra) három góllal vált a Honvéd vezérévé  •  Forrás: Budapest Honvéd Facebook

Ezzel szemben csak úgy záporoztak a gólok a Mezőkövesd–Paks mérkőzésen, amelyen a vendégek szolgáltatták a fiatal-kontingenst, miután három játékost is a pályára küldtek. Zachán Péter (19) és Lenzsér Bence (21) kezdett, az utolsó bő húsz percre pedig Jelena Richárd (19) is érkezett. A főszereplők azonban nem ők voltak, hiszen az öt gól egyikében sem játszottak szerepet. A találkozót a kövesdiek nyerték 3-2-re.

Gólból a bajnoki címért harcoló Videoton, valamint a Ferencváros összecsapásán sem volt hiány, fiatalból annál inkább. Ennek ellenére kellemes meglepetést jelentett, hogy az MLSZ ajánlását többnyire az összes mérkőzésen figyelmen kívül hagyó zöld-fehérek a kezdőcsapatba nevezték az előző fordulóban bemutatkozott Kundrák Norbertet (18), aki végigjátszotta a találkozót. Sikerélményben része mondjuk nem lehetett, miután a fehérváriak, 1-0-s hátrányból fordítva, 4-1-re nyertek.

Végül elérkeztünk a fiatalszempontból leglényegesebb mérkőzéshez, a Debrecen–Honvéd-találkozóhoz. Ezúttal nem a mennyiség, hanem a minőség alapján érdemelte ki a jelzőt ez az összecsapás, hiszen csupán a bajnoki címért küzdő vendégek együttesében találtunk két, 1996. január elseje után született labdarúgót Gazdag Dániel (21) és Koszta Márk (20) személyében. Az elmúlt időszakban stabil kezdővé előlépett Zsótér Donát (21) négy sárgalappal a birtokában az utolsó fordulóban esedékes, Videoton elleni bajnokit szem előtt tartva maradt ki, hiszen az ötödik sárgája automatikusan egymérkőzéses eltiltást eredményezne.

A hiányát nem érezte meg a kispesti csapat, amely már a 4. percben megszerezte a vezetést, Koszta révén. A Honvéd tizenhetese Kambertől kapott pontos indítást a bal szélen, majd a tizenhatoson belülre érve az ötös vonalából ballal lőtt. A labda elakadt Osváth Attilában, de visszapattant Koszta elé, aki újra próbálkozhatott, és Danilovic lába között laposan a kapuba gurított. A 25. percben ismét megvillant, az Ikenne Kingtől kapott labdát továbbította a kezdőkörből, remek ütemben Eppelnek, aki jobbal a kapu bal oldalába lőtt. Tíz perccel később Koszta folytatta a sormintát, a gólpassz után újabb gól következett. Ismét Ikenne King volt a feladó, 25 méterre a kaputól, jobbal tálalt a középen érkező Koszta elé, a labdája három védő előtt is elsuhant. A 20 esztendős támadó köszönte szépen, az ötös sarkáról ballal lőtt a kapuba.

Koszta Márk első gólja a Debrecen ellen:

A háromgólos vezetés később egygólosra módosult, hét perc alatt kettőt lőtt a Debrecen. Eppel azonban a 82. percben lehűtötte a hazai kedélyeket és belőtte a saját második és csapata negyedik gólját, a fiesztát pedig Koszta tette teljessé a 92. percben, miután Eppel tálalásából kilőtte a bal alsót, ezzel mesterhármast érve el. A Honvéd a győzelemmel karnyújtásnyi közelségbe került a bajnoki címhez, az utolsó fordulóban a vele azonos pontszámmal álló Videoton ellen már a döntetlen is elég a végső sikerhez.

Koszta Márk második gólja a Debrecen ellen:

Koszta Márk harmadik gólja a Debrecen ellen:

HÉTRŐL HÉTRE
1. FORDULÓ. 8 csapatban 18 játékos összesen 1119 percet játszott.
2. FORDULÓ. 8 csapatban 15 játékos összesen 1170 percet játszott.
3. FORDULÓ. 7 csapatban 17 játékos 1045 percet játszott.
4. FORDULÓ. 8 csapatban 18 játékos 1030 percet játszott.
5. FORDULÓ. 8 csapatban 18 játékos 1204 percet játszott.
6. FORDULÓ. 8 csapatban 18 játékos 1117 percet játszott.
7. FORDULÓ. 7 csapatban 17 játékos 1090 percet játszott.
8. FORDULÓ. 8 csapatban 20 játékos 1176 percet játszott.
9. FORDULÓ. 9 csapatban 23 játékos 1396 percet játszott.
10. FORDULÓ. 9 csapatban 20 játékos 1306 percet játszott.
11. FORDULÓ: 9 csapatban 18 játékos 1089 percet játszott.
12. FORDULÓ: 8 csapatban 20 játékos 1264 percet játszott.
13. FORDULÓ: 8 csapatban 16 játékos 1139 percet játszott.
14. FORDULÓ: 8 csapatban 19 játékos 1180 percet játszott.
15. FORDULÓ: 8 csapatban 22 játékos 1543 percet játszott.
16. FORDULÓ: 8 csapatban 18 játékos 1222 percet játszott.
17. FORDULÓ: 8 csapatban 22 játékos 1373 percet játszott.
18. FORDULÓ: 8 csapatban 18 játékos 1334 percet játszott.
19. FORDULÓ: 8 csapatban 18 játékos 1304 percet játszott.
20. FORDULÓ: 8 csapatban 18 játékos 1093 percet játszott.
21. FORDULÓ: 8 csapatban 16 játékos 828 percet játszott.
22. FORDULÓ: 8 csapatban 16 játékos 940 percet játszott.
23. FORDULÓ: 7 csapatban 14 játékos 1025 percet játszott.
24. FORDULÓ: 7 csapatban 18 játékos 976 percet játszott.
25. FORDULÓ: 7 csapatban 16 játékos 871 percet játszott.
26. FORDULÓ: 9 csapatban 22 játékos 1181 percet játszott.
27. FORDULÓ: 8 csapatban 19 játékos 1134 percet játszott.
28. FORDULÓ: 7 csapatban 18 játékos 1105 percet játszott.
29. FORDULÓ: 8 csapatban 17 játékos 1027 percet játszott.
30. FORDULÓ: 8 csapatban 16 játékos 1017 percet játszott.
31. FORDULÓ: 9 csapatban 19 játékos 1381 percet játszott.
32. FORDULÓ: 9 csapatban 22 játékos 1413 percet játszott.
♦♦♦
U21-ES GÓLLÖVŐLISTA
Koszta Márk (Honvéd) 6 gól; Makrai Gábor (DVTK) 4 gól; Jancsó András (Haladás), Zsótér Donát (Honvéd) 3-3 gól; Murka Benedek (Vasas), Rácz Barnabás (Haladás), Sallói Dániel (Gyirmót) 2-2 gól; Hegedűs János (Haladás), Tóth Máté (Haladás), Vogyicska Bálint (MTK), Szűcs Kristóf (Újpest), Lenzsér Bence (Paks) 1-1 gól
♦♦♦
A LEGTÖBBET JÁTSZOTTAK
1. Rácz Barnabás (Haladás) 2560 perc, 2. Gazdag Dániel (Honvéd) 2528 perc, 3. Polgár Kristóf (Haladás) 2164 perc, 4. Jancsó András (Gyirmót/Haladás) 1966 perc, 5. Lenzsér Bence (Paks) 1957 perc, 6. Koszta Márk (Honvéd) 1947 perc, 7. Vida Máté (Vasas) 1935 perc, 8. Kecskés Ákos (Újpest) 1893 perc, 9. Vogyicska Bálint (MTK) 1635 perc, 10. Hegedűs János (Haladás) 1434 perc, 11. Pávkovics Bence (Újpest) 1396 perc, 12. Szivacski Donát (Vasas) 1328 perc, 13. Nemes Milán (Diósgyőr) 1292 perc, 14. Zsótér Donát (Honvéd) 1209 perc, 15. Murka Benedek (Vasas) 1177 perc, 16. Kleisz Márk (Vasas) 1145 perc, 17. Sallói Dániel (Gyirmót) 1094 perc, 18. Korozmán Kevin (MTK) 1068 perc, 19. Katona Máté (MTK) 1045 perc, 20. Zachán Péter (Paks) 1023 perc, 21. Makrai Gábor (Diósgyőr) 988 perc, 22. Tóth Máté (Haladás) 675 perc, 23. Szegi Vince (Gyirmót) 598 perc, 24. Szűcs Kristóf (Újpest) 514 perc, 25. Kiss Bence (Haladás) 444 perc, 26. Szatmári István (MTK) 350 perc, 27. Kitl Miklós (Diósgyőr) 319 perc, 28. Szalai András (Paks) 289 perc, 29. Jelena Richárd (Paks) 195 perc, 30. Lőrincz Patrik Márton (Diósgyőr) 180 perc, 31. Csernik Kornél (FTC) 162 perc, 32. Ternován Patrik (Diósgyőr) 142 perc, 33. Szalánszki Gergő (Gyirmót) 151 perc, 34. Kundrák Norbert (FTC) 114 perc, 35. Kiss Tamás (Haladás) 92 perc, 36. Bukrán Erik (Diósgyőr) 90 perc, 37. Szalóczy Dávid (Diósgyőr) 90 perc, 38. Tóth Patrik (Újpest), Veres Szilárd (Gyirmót) 69-69 perc, 39. Takács Ronald (MTK) 60 perc, 40. Dombi Gergő (Haladás) 44 perc, 41. Schäfer András (MTK) 33 perc, 42. Tömösvári Bálint (Honvéd) 26 perc, 43. Fejős Áron (Paks) 19 perc, 44. Sejben Viktor (Videoton) 8 perc, 45. Kovács Dániel (Honvéd), Winkler András (Haladás) 6-6 perc, 46. Barna Szabolcs (Debrecen), Tucsa Róbert (Diósgyőr) 4-4 perc, 47. Szabó Ádám (MTK) 2 perc, 48. Szőke Dániel (Haladás), Kovács Zsolt (Gyirmót), Boros Gábor (Diósgyőr), Kóródi Nándor (Debrecen) 1-1 perc

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik