Foci: a 18 éves Németh Gergő a Salzburg helyett választotta Újpestet

Vágólapra másolva!
2017.05.11. 18:39
Címkék
Noha az UEFA Ifjúsági Liga („leánykori” nevén: ifi BL) idei győztese, a Red Bull Salzburg is hívta nyáron, Németh Gergő inkább az Újpest csapatát választotta. Bár a fiatal játékos tétmeccsen egyelőre nem léphetett pályára, jól érzi magát a fővárosi klubban, és jövőre már az élvonalban is bemutatkozna.

Bruckner Vince A legtöbb ifjú futballista alig várja, hogy az NB I-ből az erős külföldi bajnokságok valamelyikébe igazoljon. Németh Gergő éppen ellentétes utat járt be: a tavaly még a Sturm Graz utánpótláscsapatában szereplő 18 éves játékosnak olasz, német és spanyol ajánlata is volt, s az évad legsikeresebb európai utánpótlásklubja, a Red Bull Salzburg is hívta, ám ő inkább hazatért, és azóta az Újpest felnőttcsapatával készül. A szó szoros értelmében csak készül, mivel tétmeccsen – a lila-fehérek átigazolásból történt kizárása miatt – a legkorábban a nyáron léphet pályára először a Megyeri úton.Bruckner Vince A legtöbb ifjú futballista alig várja, hogy az NB I-ből az erős külföldi bajnokságok valamelyikébe igazoljon. Németh Gergő éppen ellentétes utat járt be: a tavaly még a Sturm Graz utánpótláscsapatában szereplő 18 éves játékosnak olasz, német és spanyol ajánlata is volt, s az évad legsikeresebb európai utánpótlásklubja, a Red Bull Salzburg is hívta, ám ő inkább hazatért, és azóta az Újpest felnőttcsapatával készül. A szó szoros értelmében csak készül, mivel tétmeccsen – a lila-fehérek átigazolásból történt kizárása miatt – a legkorábban a nyáron léphet pályára először a Megyeri úton.

A 18 éves Németh Gergő jövőre már az NB I-ben bizonyítana Forrás: ujpestfc.hu
A 18 éves Németh Gergő jövőre már az NB I-ben bizonyítana Forrás: ujpestfc.hu

A 18 éves Németh Gergő nyártól már az NB I-ben bizonyítana  •  Forrás: ujpestfc.hu

„Több külföldi klub is megkeresett, de egyáltalán nem bántam meg, hogy az Újpest mellett döntöttem – szögezi le. – Úgy éreztem, szükségem van a váltásra, ezért tértem haza, és rengeteget fejlődtem az itt eltöltött időben.”

A tinédzser középpályás meccshiánnyal sem küszködik, annak ellenére, hogy a tétmérkőzésekre még várnia kell.

„Érdekes, hogy nem volt kevesebb meccsem az utóbbi időszakban, mint bárki másnak, hiszen játszottam az utánpótlás-válogatottban, az Újpest korosztályos csapatában, sőt a felnőttekkel is, felkészülési találkozókon.”

Bár az utánpótláscsapattal kezdett készülni, hamar felkerült a felnőttgárdához, amelyben – elmondása szerint – szeretettel fogadták.

„Jól érzem magam a nagycsapatban, rögtön befogadtak, mindenki nagyon kedves volt. Egyáltalán nem érződik a korkülönbség a rutinosabb játékosokkal szemben sem, mindenki egyenrangú partnerként tekint rám, ami nagyon jól esik ennyi idősen.”

A csapat vezetőedzőjéről, Nebojsa Vignjevicsről azt mondja, kiváló a kapcsolata, sokat kommunikál vele.

„Örülök, hogy ő az edzőnk, az egyik legjobb szakembernek tartom Magyarországon. Nagy figyelmet fordít a fiatal játékosokra, így rám is. Az ausztriai mesterekhez képest jóval türelmesebb, rengeteg tanáccsal lát el. Ha valami nem sikerül, akkor is inkább biztat, hogy próbáljam meg újra, s a legritkább esetben kritizál.”

Az Újpest tinijének komoly céljai vannak. Az első „éles” szezonban feltétlenül szeretne bemutatkozni a felnőttcsapatban.

„Tudom, sokat kell még dolgoznom, hogy az NB I-ben is pályára léphessek, de a legfontosabb, hogy minden oldalról érzem a bizalmat. Nyugodt körülmények között fejlődhetek, és most nekem ez a legfontosabb.”

Kizárásos alapon
Az Újpestet három évvel ezelőtti szabálytalan transzfer miatt zárta ki a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség két átigazolási időszakból is (2016 nyár, 2017 tél). A klub a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult az ügyben, de a határozat megváltoztatására, illetve az annak felfüggesztésére irányuló kérvényt elutasította a svájci székhelyű testület. Ezért az Újpest szerződést köthet ugyan, de új szerzeményeik nem kaphatnak játékengedélyt nyárig – ezért nem léphetett pályára mindeddig Németh Gergő sem. Korábban – a lila-fehérekhez hasonlóan – például a Barcelonát is hasonló szankcióval sújtotta a FIFA.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik