Birkózás: totálkép az U23-as Európáról

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.05. 11:59
Címkék
A Szombathelyen lezajlott U23-as birkózó Eb arra is alkalmas volt, hogy modellezzük a következő két olimpia európai esélyeit. A magyar csapat mindhárom fogásnemben szerzett dobogós helyezést, és az öt érmével – közte a két arannyal – a kontinens élmezőnyében foglal helyet, ami okvetlenül biztató. De szükség van további, nagy erőfeszítésekre, mert közben a világ is gőz erővel robog előre.

Szekeres István Először 2003-ban Budapest rendezett U23-as birkózó Európa-bajnokságot, kísérleti jelleggel (még az Atlétikai Csarnokban, amelynek a helyére épült később a Syma-csarnok). A célja ugyanaz volt, mint ma: kiemelt versenylehetőséget adni a fiataloknak a juniorkorosztályból a felnőttbe való átmenet nehéz éveire. Bár a kísérlet sikeres volt, akkor még nem lett folytatása, és nem hivatalos bajnokságként tartja számon a sportág.Szekeres István Először 2003-ban Budapest rendezett U23-as birkózó Európa-bajnokságot, kísérleti jelleggel (még az Atlétikai Csarnokban, amelynek a helyére épült később a Syma-csarnok). A célja ugyanaz volt, mint ma: kiemelt versenylehetőséget adni a fiataloknak a juniorkorosztályból a felnőttbe való átmenet nehéz éveire. Bár a kísérlet sikeres volt, akkor még nem lett folytatása, és nem hivatalos bajnokságként tartja számon a sportág.

A következő próbálkozás, a 2015. évi, a lengyelországi Walbrzychban már eredményes volt. Igaz, csak Európa rendezett U23-as bajnokságot, és hangsúlyozottan ismét csak kísérletként… Most meg már ott tartunk, hogy a világszövetség novemberre kiírta az első világbajnokságot is a korosztálynak, és a színhely egy másik lengyel város, Bydgoszcz lesz. A lépés hatására nyilván a többi kontinens is megrendezi a maga bajnokságát, talán már jövő évtől.

Európa U23-as viadala stabil mutatókkal rendelkezik: harminc körüli ország három és félszáz birkózója lép szőnyegre, Szombathelyen ez most 34 ország 354 sportolóját jelentette. Noha három év még nem ad kellő távlatot markáns tendenciák kirajzolására, az megfigyelhető, hogy a női mezőny létszáma állandó, a kötöttfogásban enyhén emelkedőben van, míg a szabadfogásban eléggé komolyan csökken (2015: 135 induló, 2016:127, 2017: 116). Ennek már mélyebb okai vannak, később visszatérünk rá.

Néhány összefoglaló adat a szombathelyi Eb-ről

• A 96 érmen 20 ország osztozott; ez nagyon magas szám, jelzi az európai erőviszonyok kiegyensúlyozottságát; a szabadfogásban 12, a női birkózásban és a kötöttben 15 ország nyert érmet.

• 11 ország birkózói szereztek Európa-bajnoki címet. A legtöbbet (5) az azeriek, 3 aranyérmük van a grúzoknak, az oroszoknak és a törököknek, 2 a svédeknek, az ukránoknak – és a magyaroknak. Egy-egy aranyat tudnak felmutatni a fehéroroszok, a finnek, a franciák és a lengyelek. Kellemes meglepetés az északi országok (finnek, svédek) sikeres szereplése, úgy tűnik, hogy az új nemzedékeik révén kezdenek visszatérni a régi sikerkorszakok nagy hagyományaihoz.

• 7 ország birkózói nyertek érmet mindhárom fogásnemben: Azerbajdzsán, Finnország, Németország, Oroszország, Törökország, Ukrajna és – ez jogos büszkeséggel tölthet el minket! – Magyarország. Csak emlékeztetőül: itt is megjelentek a finnek. A németek kiemelten kezelik a birkózást, most is nyertek öt érmet, mindegyik bronz lett, viszont három fogásnemben szerezték. A listáról a sikerországok közül Grúzia hiányzik, azon egyszerű oknál fogva, hogy a női szakágat nem favorizálják, az már régóta az első lépéseknél tart.

• A hét egykori szovjet tagállam versenyzői a 96 éremből kereken hatvanat nyertek, ami az összes érem 62,5 százaléka. Ez arányban áll a hatalmas versenyzői létszámmal és a magas szakmai színvonallal, a nagy fölény azonban lassú ütemben ugyan, de mérséklődik.

• Az összesített éremtáblázatot az oroszok vezetik (16), őket követik – egyaránt 11 éremmel – az azeriek, a grúzok és az ukránok, majd következnek a törökök (8), a fehéroroszok (6), illetve az 5 érmet nyert magyarok és németek. A hajdan az élmezőny első felében szerepelt bolgárok és románok 2-2 bronzéremmel most a lista végefelé szerénykednek, de két érmet nyertek a lengyelek is, igaz, abból az egyik arany volt.

Európa jelenlegi U23-as erőviszonyai bizonyos értelemben előrejelzést adnak a következő két olimpiára, hiszen folyamatosan ez a korosztály veszi át a vezető szerepet. A szabadfogás nem Európáról szól egyiken sem, leszámítva az oroszokat, az azerieket és a grúzokat, hiszen csak ők látszanak versenyképesnek a többi földrész nagyhatalmaival, az Egyesült Államok, Kanada, Kuba, Irán, Japán, Mongólia, a Koreai Köztársaság vagy éppen India birkózó kiválóságaival. Fentebb szóltam arról, hogy az U23-as Eb-ken fogyóban a szabadfogású mezőny. A posztszovjet és a török túlerő ugyanis több országot távol tart, ahol nem látják sok értelmét annak, hogy egy-egy kiugró tehetség mellett mást is beküldjenek a húsdarálóba.

A kötöttfogású aranyérmesünk, Lévai Zoltán így dobta el az orosz ellenfelet Fotó: Martin Gábor/MBSZ
A kötöttfogású aranyérmesünk, Lévai Zoltán így dobta el az orosz ellenfelet Fotó: Martin Gábor/MBSZ

A kötöttfogású aranyérmesünk, Lévai Zoltán így dobta el az orosz ellenfelet  •  Fotó: Martin Gábor/MBSZ

Míg a szombathelyi Eb-n a szabadfogású éremtáblázat első négy helyét elfoglaló azeriek, grúzok, oroszok és törökök szerezték meg az összes (8) aranyat, továbbá 5 ezüstöt és 9 bronzot, vagyis 22 lett az övék a kiosztott 32 éremből, addig a kötöttfogású érmek megoszlása sokkal „demokratikusabb”. A táblázat élén álló öt, aranyérmes ország együttvéve 11 dobogós helyezést szerzett (éppen a felét a szabadfogású vezető négyesének). Ebbe az ötösbe az azeriek és a törökök mellett svédek, a magyarok és a lengyelek fértek be, a hatodik helyre az oroszok kerültek, 3 ezüsttel és 1 bronzzal.

A női birkózás erőviszonyai a két férfifogásnem között helyezkednek el. Szombathelyen az ukrán, orosz, fehérorosz hármas mögé Magyarország, Finnország és Franciaország iratkozott fel aranyéremmel. De a világ többi része is nagy erőket vonultat fel, elsősoron a japán hegemónia révén, de az Egyesült Államok, Kanada és Mongólia legjobbjai mellett erőteljesen törnek előre latin-amerikai és afrikai országok is.

Vagyis az európai kötöttfogás mezőnye kiegyensúlyozott és erős, s a rivalizálás révén csak növekszik az ütőképessége. A következő két olimpián biztosan megőrzi a vezető helyét. Jó érzés, hogy a magyar kötöttfogás az európai élmezőnyben van.

Szorítunk természetesen a másik két fogásnem legjobbjaiért is, és nem felejtjük, hogy akár az egyértelmű esélyeket is felül tudják írni meglepetések. Olyanok, mint amilyenre Tóth Bendegúz mutatott példát a szabadfogású ezüstérmével az U23-as Eb-n.

Itt találhatók meg a tudósításaink az U23-as Európa-bajnokságról
1. versenynap: szabadfogás 57, 65, 74, 97 kg
2. versenynap: szabadfogás 61, 70, 86, 125 kg
3. versenynap: női birkózás 48, 55, 60, 69 kg
4. versenynap: női birkózás 53, 58, 63, 75 kg
5. versenynap: kötöttfogás 59, 71, 80, 98 kg
6. versenynap: kötöttfogás 66, 75, 85, 130 kg

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik