Birkózás: totálkép a belgrádi serdülő Európa-bajnokságról

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.23. 13:30
Címkék
Fődi Ildikó bronzérmet nyert, Szenttamási Róza és a kötöttfogású Kovács Gábor ötödik helyen végzett a belgrádi serdülő birkózó Európa-bajnokságon. Ennél nem sokkal több jött át a háromnapos versenyről az elképesztően hiányos, még a folyamatos eredményközlést is nélkülöző helyszíni információkból. Igyekszünk legalább utólag teljes képet adni az Eb-ről.

Szekeres István Az elégtelen tájékoztatás következtében igencsak hiányosan számolhattunk be a serdülő Európa-bajnokságról. Miután nem közölték a friss eredményeket, a magyar fiatalok nem minden mérkőzéséről tudtunk hírt adni, hiszen a streaming is akadozott, az első napon a C szőnyeg eseményeit órákon átnem látthatuk. Elmaradt a napi összegzés, így az sem derült ki, hogy a versenyzőink hányadik helyen végeztek a súlycsoportjukban. A női birkózásban a váratlanul előrehozott helyosztók miatt két döntőről egyszerűen lemaradtak az érdeklődők.Szekeres István Az elégtelen tájékoztatás következtében igencsak hiányosan számolhattunk be a serdülő Európa-bajnokságról. Miután nem közölték a friss eredményeket, a magyar fiatalok nem minden mérkőzéséről tudtunk hírt adni, hiszen a streaming is akadozott, az első napon a C szőnyeg eseményeit órákon átnem látthatuk. Elmaradt a napi összegzés, így az sem derült ki, hogy a versenyzőink hányadik helyen végeztek a súlycsoportjukban. A női birkózásban a váratlanul előrehozott helyosztók miatt két döntőről egyszerűen lemaradtak az érdeklődők.

Ehhez hasonló felkészületlenség és hanyagság még soha nem fordult elő birkózó-világversenyen, amióta az internet segítségével távolról is nyomon lehet követni a történéseket.

Végül közkézre került a belgrádi jegyzőkönyv, és – amint azt olvasóinknak ígértük – már pótolni tudunk minden hiányosságot.

„Szovjet” túlsúly

A tavalyi kadet-kontinensbajnokságokon bevezetett nem túl bölcs újítás, miszerint minden országot két versenyző képviselhet minden súlycsoportban, átültették a serdülők mostani, kísérleti Európa-bajnokságára is.

Ez a létszámra is jelentősen hatott. 23 ország küldött versenyzőt Belgrádba, köztük kilenc, egykori szovjet tagköztársaság: Azerbajdzsán, Észtország, Fehéroroszország, Grúzia, Lettország, Litvánia, Moldova, Oroszország és Ukrajna. (Meglepetés a kiváló örmények távolmaradása.)

Miután a fenti országok többségében kultusza van a birkózásnak, nem csoda, hogy igen nagy létszámmal képviseltették magukat az Eb-n…

A szabadfogásban 22 ország 217 indulója közül 104 képviselte az egykori szovjeteket.
A női birkózásban 20 ország 142 indulója közül 63 képviselte az egykori szovjeteket.
A kötöttfogásban 21 ország 236 indulója közül 106 képviselte az egykori szovjeteket.

A fenti országokban nemcsak sokan, hanem nagyon magas színvonalon is birkóznak, ennek megfelelően afféle éremszüretet rendeztek. A Belgrádban összesen kiosztott 118 éremnek (a női birkózás két súlycsoportjában is mindössze hárman indultak) közel 62 százalékát (!), 73-at a „szovjet” kilencek vitték el.

A szabadfogásban a 40 kiosztott éremből huszonkettőt: mind a tíz aranyat, két ezüstöt és tíz bronzot. Az oroszok kilenc aranyat nyertek, egy pedig az azerieké lett.

A női birkózásban a 38 éremből, 20 jutott a posztszovjet országoknak, 9 arany, 6 ezüst és 5 bronz. Három-három Európa-bajnoki címet szereztek a fehéroroszok, az oroszok és az ukránok, a tízedik Olaszországba került.

A kötöttfogás 40 érméből 21 jutott az egykori szovjeteknek, 9 arany, 7 ezüst és 5 bronz. Az aranyakból az oroszok hetet, a moldovaiak és az ukránok egy-egyet szereztek meg, a tízedik arany Romániába került.

A távolmaradók

Nyolc, a birkózásban jól jegyzett ország nem küldött versenyzőt a serdülő Eb-re: Ausztria, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Norvégia és Svédország. Különösen feltűnő a nagy birkózókultúrával rendelkező és eredményes északi országok távolmaradása. Ezeknek egy részében egészen más filozófiája van a sportág utánpótlás-nevelésének: az előtérben a képzés van. A fiatalok hazai versenyeken, illetve közeli, szomszédos országokban mérik fel a tudásukat. Mondjuk úgy: kicsit játékosan, de jókedvűen, tét és nyomás nélkül.

Alighanem az áll tőlük a legtávolabb, hogy a még zsenge tanulókat beküldjék a szovjet húsdarálóba. A nemzetközi szövetség vezetőinek azt kel mérlegelniük: megéri-e a létszám felturbózása, ha a másik oldalon csökken a résztvevő országok száma.

Magyarok a tízben és vigaszágon

Annyit tudunk, hogy az éppen félszáz magyar versenyző összesen egy bronzérmet és két ötödik helyezést szerzett, negyvenheten nem jutottak el a helyosztókig.

Fődi Ildikó keze a magasban, megvan a csapat egyetlen érme
Fődi Ildikó keze a magasban, megvan a csapat egyetlen érme

Fődi Ildikó keze a magasban, megvan a csapat egyetlen érme

A legjobb tízbe viszont már sokkal többen. (A tízen belüli helyezéseknek azért van jelentőségük, mert a birkózó-világversenyek csapatpontversenyébe azokat számítják be.) Hogy valaki legalább oda eljusson (főleg nagy létszámú súlycsoportban), győzelemre van szükség, nem elég mondjuk „csak” pontozással kikapni. De még akkor is sok múlik a sorsoláson, a szerencsén.

Álljon itt példaként a nagysápi Romfa Jázmin esete a női 40 kg-ból. Legyőzte az egyik fehérorosz versenyzőt, ami önmagában is nagy dolog. Aztán kikapott az útjába került orosztól. Még az sem tragédia, ha a legyőzője a döntőbe jut, mert akkor ő a vigaszágon folytathatja. Csakhogy az oroszt megverte a másik fehérorosz, így Jázmin kiesett.

Nézzük tehát, kik jutottak fogásnemenként az első tízbe!

Szabadfogás. 35 kg: Kocsis Ferenc – 8. 47 kg: Porteleki Dávid – 10. 73 kg: Tímár Máté – 8.
Női birkózás. 37 kg: Kocsis Boglárka – 10; igaz ebben a súlycsoportban 10 induló volt. 40 kg: Romfa Jázmin – 7., Matyi Vivien – 8. 44 kg: Szenttamási Róza – 5. 57 kg: Fődi Ildikó – 3, Major Nóra – 9.
Kötöttfogás. 32 kg: Mizsei Zoltán – 9., 38 kg: Vitek Amadeusz – 9., 42 kg: Kovács Gábor – 5. 53 kg: Tősmagi Attila – 9. 85 kg: Pénzes Péter – 7.

Ahhoz, hogy valaki vigaszágon folytathassa vereség után, az attól függ, hogy a legyőzője döntőbe jut-e. Az előző példából kiviláglik, hogy az Romfa Jázminnak nem adatott meg.

De hogy kinek igen, megmutatjuk…

Szabadfogás: Jochim Márk (47 kg), Takács Ferenc (59 kg), Nagy Barnabás (85 kg)
Női birkózás: Kocsis Boglárka (37 kg), Szenttamási Róza (44 kg), Horváth Vanessza (48 kg), Gaál Henrietta (52 kg), Ferentzi Emília (62 kg), Juhász Elizabett (62 kg)
Kötöttfogás: Balajti Gábor (38 kg), Vitek Amadeusz (38 kg), Kovács Gábor (42 kg), Tősmagi Attila (53 kg), Déri Dominik (59 kg), Mezei Dáriusz (85 kg), Pénzes Péter (85 kg)

Az Európa-bajnokok és a magyarok helyezése

Szabadfogás
32 kg (13 induló): Zsabrail Tulajev (Oroszország). Magyar induló nem volt.
35 kg (18): Vlagyimir Gjenko (Oroszország), 8. Kocsis Ferenc, 11. Gyurasits Máté
38 kg (25): Muhamed Hanyijev (Oroszország), 22. Mányik Dávid és Takács Zsolt
42 kg (24): Riad Aszlamov (Azerbajdzsán), 17. Kaffai Botond, 20. Csavar Krisztofer
47 kg (25): Ibran Zajnulabidov (Oroszország), 10. Porteleki Dávid, 13. Jochim Márk
53 kg (29): Arip Abdulajev (Oroszország), 19. Balázs Bálint, 27. Nagy Zsombor
59 kg (22): Muradhan Zingarov (Oroszország), 15. Takács Ferenc, 18. Patyi Máté
66 kg (22): Abdulkerim Abdulajev (Oroszország), 13. Pap Gergely, 14. Nemes Bálint
73 kg (18): Magomedhabib Dzangisjev(Oroszország), 8. Tímár Máté, 15. Mikle Henrik
85 kg (21): Ahmedhan Tyembotov (Oroszország), 16. Nagy Barnabás, 17. Gubicz Áron
Pontverseny: 1. Oroszország 99 pont, 2. Törökország 68, 3. Grúzia 62, 11. Magyarország 7

Női birkózás
30 kg (3 induló): Katerina Martinenko (Ukrajna). Magyar induló nem volt.
32 kg (3): Valerija Hajdarova (Oroszország). Magyar induló nem volt.
34 kg (8): Aljona Szuharjova (Oroszország). Magyar induló nem volt.
37 kg (10): Marija Tomiscs (Ukrajna), 10. Kocsis Boglárka
40 kg (12): Valerija Kapusztina (Fehéroroszország), 7. Romfa Jázmin, 8. Matyi Vivien
44 kg (19): Marija Savcsuk (Fehéroroszország), 5. Szenttamási Róza, 17. Borsos Viktória
48 kg (21): Krisztyina Zdunkevics (Fehéroroszország), 14. Győri Emma, 21. Horváth Vanessza
52 kg (24): Aurora Russo (Olaszország), 12. Elekes Enikő, 22. Gaál Henrietta
57 kg (20): Jevgenija Szjedih (Ukrajna), 3. Fődi Ildikó, 9. Major Nóra
62 kg (22): Anasztazija Kozlova (Oroszország), 11. Ferentzi Emília, 12. Juhász Elizabett
Pontverseny: 1. Ukrajna 78 pont, 2. Törökország 72, 3. Oroszország 69, 7. Magyarország 19

Kötöttfogás
32 kg (15 induló): Malik Gigajev (Oroszország), 9. Mizsei Zoltán
35 kg (23): Aszlan-bek Iszakov (Oroszország), 11. Gombos Alex
38 kg (20): Mihai Florin (Románia), 9. Vitek Amadeusz, 20. Balajti Gábor
42 kg (25): Dmitro Vaszilev (Ukrajna), 5. Kovács Gábor, 13. Molnár Tibor
47 kg (31): Imran Alijev (Oroszország), 16. Jordán Szilárd, 18. Zurai Rajmund
53 kg (26): Aram Zarajan (Oroszország), 9. Tősmagi Attila, 22. Dóczi Mátyás
59 kg (23): Imran Babocsijev (Oroszország), 12. Déri Dominik, 15. Szinay Csaba
66 kg (28): Alexandrin Gutu (Moldova), 20. Zsivnovszky Gergő, 21. Horváth Ádám
73 kg (23): Sztyepan Sztarodubcev (Oroszország), 23. Birtalan Bendegúz
85 kg (22) Muhammad Jevlojev (Oroszország), 7. Pénzes Péter, 21. Mezei Dáriusz
Pontverseny: 1. Oroszország 92 pont, 2. Ukrajna 67, 3. Törökország 63, 8. Magyarország 16

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik