Atlétika: csúcsról csúcsra lépeget idén a 17 éves gyalogló, Sárossi Bálint, Tokió felé

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.31. 20:42
Címkék
Kis túlzással: ahol csak elindul, korosztályos csúcsot ér el a 17 éves gyalogló, Sárossi Bálint. Az idén ifjúsági világbajnokságra készül, azonban már távolabbi cél is a szeme előtt lebeg: szeretne a tokiói olimpia szereplője lenni.

reb Szinte bármelyik idei hírt olvassuk Sárossi Bálintról, a fiú neve mellett valamilyen korosztályos csúcs virít. A TSC-Geotech gyaloglója remek formában van, hiszen legutóbb a podebrady-i junior Európa Kupa-viadalon, a nála idősebb, 18-19 éves riválisok között ért célba a 15. helyen. Bő egy hónapja a békéscsabai országos bajnokságon aztán három csúcsot írt át egycsapásra: 1:07,10 alatt tette meg a 15 km-t, amellyel nemcsak az ifjúsági, hanem a junior (U20) és az U23-as rekordot is átadta a múltnak.reb Szinte bármelyik idei hírt olvassuk Sárossi Bálintról, a fiú neve mellett valamilyen korosztályos csúcs virít. A TSC-Geotech gyaloglója remek formában van, hiszen legutóbb a podebrady-i junior Európa Kupa-viadalon, a nála idősebb, 18-19 éves riválisok között ért célba a 15. helyen. Bő egy hónapja a békéscsabai országos bajnokságon aztán három csúcsot írt át egycsapásra: 1:07,10 alatt tette meg a 15 km-t, amellyel nemcsak az ifjúsági, hanem a junior (U20) és az U23-as rekordot is átadta a múltnak.

farkas_sarossi_german_tibor
farkas_sarossi_german_tibor

Farkas Zoltán és Sárossi Bálint: az idén Nairobi, 2020-ban Tokió a cél Fotó Germán Tibor

„Azért dolgoztam az alapozás során, hogy már most, tavasszal jó eredményeket érjek el – jegyzi meg Sárossi. – A békéscsabai eredményre különösen büszke vagyok, mert ott olyan csúcsot értem el, amelyet nehéz lesz megdönteni.”

Az elmúlt időszakban mutatott jó forma Bálint és edzője, Farkas Zoltán szerint is ígéretes a nyári feladatokra nézve. A tatabányai versenyző indul a júliusi, Nairobiban rendezendő ifjúsági világbajnokságon, sőt, a grossetói junior Európa-bajnokságon is rajthoz áll10000 m-en (gyaloglásban a pályán, rekortánon rendezett versenyeken 10000 m a táv elnevezése, az utcai pályán viszont 10 km).

Kenyában az ellenfeleken kívül a nagyjából 2000 m-es magaslat kihívásaival is meg kell küzdenie.

„Az óriási mezőny mellett ez külön terhet rak ránk – teszi hozzá az edző. – Szinte kiszámíthatatlan, hogy ezen a magaslaton mire lesz képes Bálint, hiszen a szervezet másképpen viselkedik, és reagál a terhelésre. A világbajnokság előtt nagyjából 1400 méter magasan, a Csorba-tó mellett edzőtáborban készülünk a versenyre. Óriási teljesítmény lenne, ha sikerülne az első nyolc közé jutnia. A junior Európa-bajnokság elsősorban tapasztalatszerzésre szolgál.”

Szaladgált össze-vissza
Sárossi Bálint hatévesen tűnt fel az atlétikai pályán, elmondása szerint szaladgált össze-vissza. Futóként kezdte, ámtávozott Tatabányáról az akkori edzője, így került Farkas Zoltán csoportjába. A tréner felvetette: próbálja ki a gyaloglást, és Bálintot megragadta a szakág. Feszültséglevezetőnek tartja, és azt vallja, ha nem gyalogolna, biztosan hiperaktív lenne.

Egyetért az edzőjével Sárossi, egyúttal reálisnak látja az első tíz hely valamelyikének az elérését. Az ellenfelek egy részével tartja a kapcsolatot, tudja, ki mire képes, s persze elsősorban a saját képességeit ismeri. A tavalyi tbiliszi ifjúsági Eb-n elért nyolcadik helyeis szép reményekre jogosítja fel.

A 2016-os esztendő más szempontból is meghatározó volt a pályafutásában. Venyercsán Bence 20 évesen kvalifikált 50 km-en a riói játékokra, és az lendületet adott neki is. Egyértelműen kimondja: szeretne indulni a 2020-as tokiói olimpián.

„Az már gyerekként kiderült róla, hogy szorgalmas, szereti a gyaloglást, nagy a monotóniatűrése, amely elengedhetetlen ebben a szakágban. Azért Tokió évében még nagyon fiatal lesz, de meglátjuk, mire képes” – jósol módjával Farkas Zoltán.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik