A hónap műhelye – túl a félszázadik díjkiosztón

Vágólapra másolva!
2017.05.07. 14:42
Címkék
A legkiválóbb utánpótlás-nevelő szakosztályok elismerésére alapított A hónap műhelye díj már túl van a negyedik évén és az ötvenedik átadóünnepségen is. Ebből az alkalomból tekintjük át a díj eddigi történetét, az alapítók segítségével.

Lakner Gábor A Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon Magyarország és az Utanpotlassport.hu szerkesztősége 2013-ban díjat alapított a legeredményesebb utánpótlás-nevelő műhelyek anyagi és erkölcsi elismerésére. A díjat havonta adják át az arra legérdemesebbnek tartott szakosztálynak, amely öt (illetve negyedévente tíz) jelölt közül kerül ki az alapítókból álló kuratórium döntése alapján, valamint az Utanpotlassport.hu című honlapon zajló közönségszavazás eredményeként. A díjazottakat a Decathlon félmillió forint értékű sportszervásárlási utalvánnyal jutalmazza, továbbá a közönségszavazás győztese – a végeredménytől függetlenül – százezer forintos utalványt kap.Lakner Gábor A Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon Magyarország és az Utanpotlassport.hu szerkesztősége 2013-ban díjat alapított a legeredményesebb utánpótlás-nevelő műhelyek anyagi és erkölcsi elismerésére. A díjat havonta adják át az arra legérdemesebbnek tartott szakosztálynak, amely öt (illetve negyedévente tíz) jelölt közül kerül ki az alapítókból álló kuratórium döntése alapján, valamint az Utanpotlassport.hu című honlapon zajló közönségszavazás eredményeként. A díjazottakat a Decathlon félmillió forint értékű sportszervásárlási utalvánnyal jutalmazza, továbbá a közönségszavazás győztese – a végeredménytől függetlenül – százezer forintos utalványt kap.

A_honap_muhelye1
A_honap_muhelye1

A legutóbbi dupla díjátadó főszereplői a fehérvári jégkorongozók és a keszthelyi sportlövők voltak  •  Fotó: Szalmás Péter/MOB

A kezdetekkor mindenki csak remélte a kezdeményezés sikerét. Az elképzelés végül fényesen bevált: A hónap műhelye díj egyre magasabb rangra és ismertségre tett szert, és már túl van az ötvenedik díjátadón is, mi több, megkezdte a második félszázat.

„A díj alapításakor úgy gondoltuk, hiánypótló kezdeményezésnek álltunk az élére, hiszen az utánpótlás-nevelés elismertsége nem volt túl magas, másrészt a szponzorok sem láttak különösebb fantáziát a fiatalokban. Nem gondoltuk, hogy ekkora siker lesz, és csak titkon reméltük, eljutunk az ötvenedik díjátadóig – mondja Pósfai Gábor, a Decathlon Magyarország ügyvezető igazgatója. – Az elmúlt bő négy évben szinte minden fontos hazai műhellyel kapcsolatba kerültünk, nagy közösséget alkotunk nemcsak a győztesekkel, hanem a jelöltekkel is. Az általunk támogatott programok közül ez a legjelentősebb sikersztori. Az anyagi támogatás még azoknak a nagyobb szakosztályoknak is jól jön, amelyek a taorendszernek köszönhetően több forráshoz jutnak, a kisebb garázsműhelyeknek pedig óriási lökést adhat a díj: az anyagi támogatás mellett felhelyezi őket a térképre.”

Az első díjazott a Graboplast Győri VSE kajak-kenu szakosztálya volt, amely 2013 januári teljesítményével érdemelte ki az elismerést. A győri lapátforgatók azóta is rendszeres résztvevői a díjátadó ünnepségeknek, hiszen a szakosztály egyike annak a négy műhelynek, amely már háromszor is átvehette az elismerést. A kajakosokon kívül triplázni tudtak a Dorogi Nehézatlétikai Club birkózói, a Kőbánya SC úszói és az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia növendékei is. Az abszolút csúcstartók a BVSC-Zugló vívói, akik éppen a jubileumi, ötvenedik díjátadón nyertek immár negyedik alkalommal.

A-honap_muhelye3
A-honap_muhelye3

A BVSC-s vívósikerekben nagy szerepe volt a kardozó Pusztai Lizának  •  Forrás: m4sport.hu

A sportágak közül – a zuglói remeklésnek is köszönhetően – a vívók győztek a legtöbbször, szám szerint tíz alkalommal került hozzájuk az elismerés. A kajak-kenusok is kitettek a magukért, ők hét elsőséget számlálnak, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a rövid pályás gyorskorcsolyázók állhatnak, öt sikerrel.

„Rém büszkék vagyunk arra, hogy a kuratórium tagjaiként részesei lehetünk a díjnak, ahogyan arra is, amikor a szakosztályokat járva azt látjuk: itt is, ott is a falon feszítenek a táblák, amelyek a műhelyek havi győzelmeit örökítik meg. Kezdetben álmunkban sem gondoltuk, hogy ekkora presztízst vív ki magának az elismerés, azt pedig a visszajelzésekből tudjuk, mekkora örömöt okoz, egyben mekkora segítséget jelent a díj a nyerteseknek. Rajtunk biztosan nem múlik majd, hogy akár a századik díjátadót is megélje a projekt” – fogalmaz Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője.

A díj életében jelentős változás következett be 2015-ben, azóta a csapatsportágak képviselőit külön jutalmazza a kuratórium. A tavaszi, a nyári, az őszi és a téli teljesítmények alapján áprilisban, júliusban, októberben és a következő esztendő januárjában esedékes díjátadón az elmúlt három hónap összprodukciója alapján legeredményesebb csapatsportműhelyek is 500-500 ezer forintos Decathlon-utalványban részesülnek. Akadtak persze, akik azelőtt is győzni tudtak: az FTC női kézilabdázói, a Dunaferr SE férfi röplabdázói, az UVSE vízilabdázói és a már említett Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia sportolói a korábbi rendszerben is a legjobbak közé tartoztak.

A_honap_muhelye2
A_honap_muhelye2

A győri kajak-kenusok – köztük Hérics Dávid – háromszor ünnepelhettek  •  Forrás: kajakkenugyor.hu

„A MOB-nak mindig is kiemelt jelentőségű volt az utánpótlás-nevelés támogatása – így Fábián László, az olimpiai bizottság korábbi sportigazgatója, frissen kinevezett, új főtitkára. – Erre bizonyíték a két évtizedes múltra visszatekintő Héraklész- és Sport XXI-program; az ezekben szereplők közül került ki a riói olimpián résztvevő magyar sportolók majdnem nyolcvan százaléka. A fiatalok egyéni felkarolása mellett azonban kiemelt fontosságú a szakosztályok értékelése, támogatása, annak idején ezért álltunk az első szóra, boldogan az új kezdeményezés, A hónap műhelye díj mellé. Igazi sikertörténetről van szó, és azt hiszem, nem is lehet kétséges, hogy a MOB hosszú távon is partner lesz a folytatásban.”

Az eddigi – most már ötvenegy – díjra összesen 45 sportág képviselőit jelölték. A felsorolástól a helyhiány miatt eltekintenénk, de az atlétikától a vízilabdáig szinte a teljes sportági paletta képviseltette magát. A legtöbbször a BVSC-Zugló asztaliteniszezői szerepeltek az öt jelölt között, egészen pontosan tizenegyszer, végül a tizedik alkalommal érdemelték ki az elismerést. Szorosan mögöttük az ifj. Ocskay-akadémia áll, amely háromszor is győzelemre váltotta a jelölést a tíz alkalomból.

Az is előfordult, hogy a jelöltek közé ugyanannak a klubnak két szakosztálya is bekerült, így tulajdonképpen testvérharcot hozott a szavazás. 2015 szeptemberében a paksi Atomerőmű SE kajak-kenusai a cselgáncsozók előtt győztek, ugyanannak az évnek a novemberi versenyében pedig a BVSC-Zugló vívói az asztaliteniszezőket előzték meg. Utóbbiakhoz kapcsolódik a díj egyik legszebb fejezete, hiszen a győztes megosztotta a nyereményt a másik szakosztállyal, és amikor majd egy évvel később az asztaliteniszezők viszonozni akarták a gesztust, a vívók csupán pingpongasztalt kértek cserébe.

És ha már szóba kerültek a nagyegyesületek, zárásként térjünk ki rájuk is. A már említett BVSC-Zuglóban a négyszeres győztes vívókon és az asztaliteniszezőkön kívül a vízilabdázók is nyertek, a KSI SE pedig négy különböző szakosztállyal képviseltette már magát. Sorrendben az öttusázók, a kajak-kenusok, a cselgáncsozók és a pólósok nyerték el A hónap műhelye díjat. A Vasas SC és az MTK Budapest három-három elismerést vehetett át eddig.

A folytatás pedig következik…

Öt év legjobbjai
A tizenkét – 2015 óta tizenkét plusz négy – díjazott közül a kuratórium megválasztja Az év műhelyét is, melynek győztesei két-kétmillió forintos, készpénzben nyújtott támogatást vehetnek át a sportszerkereskedő cégtől. Legutóbb a Graboplast Győri VSE kajak-kenusai és a KSI SE vízilabdázói kapták az elismerést. A díjat ötödször adták át, 2012-ben a Vasas vívói, 2013-ban a Kőbánya SC úszói, 2014-ben a KSI cselgáncsozói, kajak-kenusai és öttusázói megosztva, 2015-ben pedig a Graboplast Győri VE kajak-kenusai és a Vasas Akadémia leány kosarasai nyerték el azt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik