3x3-as kosár: Debrecen a hat új pályáján az U18-as után felnőtt Eb-t is rendez

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.31. 14:19
Címkék
Debrecenben hat, 3x3-as játékra alkalmas kosárlabdapályát létesítettek, amelynek az átadóján bejelentették, hogy a három, egymást követő U18-as Európa-bajnokság után 2019-ben felnőtt Eb-t is rendezhet a cívisváros.

UP-info Az elmúlt években Debrecen az egyik megkerülhetetlen helyszínévé vált a 3x3-as kosárlabdázásnak. A hazai szövetség 2015-ben ott rendezett U18-as világbajnokságot, és a torna olyan jól sikerült, hogy a nemzetközi szövetség (FIBA) úgy döntött: 2016-tól kezdve három éven át a cívisváros lehet az U18-as Európa-bajnokság és a felnőtt World Tour-sorozat egyik állomásának házigazdája. A tavalyi torna magyar ezüstérmet hozott a leányok versengésében, így volt mit ünnepelni a Nagytemplom mellett felépített alkalmi pályán.UP-info Az elmúlt években Debrecen az egyik megkerülhetetlen helyszínévé vált a 3x3-as kosárlabdázásnak. A hazai szövetség 2015-ben ott rendezett U18-as világbajnokságot, és a torna olyan jól sikerült, hogy a nemzetközi szövetség (FIBA) úgy döntött: 2016-tól kezdve három éven át a cívisváros lehet az U18-as Európa-bajnokság és a felnőtt World Tour-sorozat egyik állomásának házigazdája. A tavalyi torna magyar ezüstérmet hozott a leányok versengésében, így volt mit ünnepelni a Nagytemplom mellett felépített alkalmi pályán.

A világ legjobbjaitól kaptak ki a döntőben Forrás: fiba.com
A világ legjobbjaitól kaptak ki a döntőben Forrás: fiba.com

Jelenet a tavalyi U18-as 3x3-as Eb debreceni fináléjából  •  Forrás: FIBA

A 3x3-as kosárlabdát mostantól nem csupán alkalmi, hanem állandó pályákon is lehet űzni Debrecenben. A Debreceni Sportcentrum Kft., Debrecen város önkormányzata és a kosárlabda-szövetség összefogásával megvalósított beruházás keretében az Oláh Gábor utcai komplexumban közel 100 négyzetméteren hat, 3x3-as játékra alkalmas, műanyag borítással ellátott pályát alakítottak ki, illetve 200 férőhelyes lelátót is felépítettek.

A hivatalos átadáson megjelent dr. Papp László, Debrecen polgármestere, Kamil Novak, a nemzetközi szövetség (FIBA) főtitkára, Becsky András, a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezetője és Bodnár Péter, a hazai szövetség főtitkára. Becsky a beruházásról elmondta, hogy 20 millió forintból valósult meg, melynek 70 százalékát taós forrásból fedezték. A sportkomplexum legnépszerűbb részét újították fel, ahol nem volt nap – akár esőben és szélben –, hogy ne pattogtattak volna a gyerekek.

„Ez a beruházás nemcsak a kosarasoké. Minden fiatalnak szól, hogy jöjjön, próbálja ki a játékot” – mondta Kamil Novak FIBA-főtitkár. Hozzá csatlakozott dr. Papp László is, amikor kifejtette: örömére szolgál a beruházás, hiszen a helyi kosárlabdasportnak is nagy szolgálatot tesz a játéktér.

Bejelentették azt is, hogy Debrecen újabb 3x3-as világversenynek adhat otthont: 2019-ben ott rendezik meg a felnőtt Európa-bajnokságot.

„Már az előző években is remek versenyeknek adott otthont Debrecen, biztos vagyok benne, hogy ez az idén is így lesz. Július elején eldől, az olimpiai sportágak közé kerül-e a háromszor hármas kosárlabda. Magyarország időben eszmélt, szép jövő előtt áll ” – fejtette ki Kamil Novak.

Bodnár Péter főtitkár hangsúlyozta, hogy a 3x3 jelenleg a hazai kosárlabda legeredményesebb szakága, amely tudatos építkezés eredménye. Dr. Papp László, Debrecen polgármestere pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a FIBA törekvései sikerrel járnak, és a 3x3-as kosárlabda az olimpiai programba kerül, akkor a debreceni Európa-bajnokság még inkább felértékelődik, hiszen olimpiai kvótáról döntő esemény lehet.

És akár a mostani U18-as válogatott tagjai is pályára léphetnek rajta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik