G. R.online 2004.10.18 21:26 Frissítve: 2011.01.01 00:06

Érik a pekingi generáció

Minden idők legjobb junior-világbajnoki szereplését érte el a magyar válogatott a vasárnap véget ért budapesti világversenyen: a mieink közül Mészáros Anett megnyerte a 70 kilogrammosok küzdelmeit, míg a 60 kilós Burján László és a nehézsúlyú Bor Barna ezüstérmet vehetett át az eredményhirdetésnél.

Ha melléjük rakjuk a két éve junior-világbajnok Szabó Brigittát, a vb-ezüstérmes Rajcsányi Gergelyt, a bronzérmes Ónody Beát és a korosztályos Európa-bajnok Baczkó Bernadettet, nyugodtan mondhatjuk: egyre érettebb az a generáció, amelynek tagjai sikerrel képviselhetik színeinket a 2008-as pekingi olimpián.
"Ez volt az eddigi legsikeresebb világbajnokságunk, amelyen a három érem mellett három hetedik helyezést is sikerült elérnünk - mondta Illés Sándor, a férfiak keretedzője, egyben az UTE trénere, akinek két tanítványa, Mészáros és Burján is döntőt vívhatott vasárnap. - A fiúknál egy érem és egy pontszerző helyezés elérését tűztük ki magunk elé, ezt szerencsére sikerült felülmúlnunk. Három súlycsoportban, a nehézsúly és a hatvan kiló mellett kilencven kilóban számoltunk a magyar indulóval, az utóbbi súlycsoportban nem volt szerencsénk, Dravetz Zsolt kikapott egy spanyol dzsúdóstól, aki a következő mérkőzésén megsérült, így nem derülhetett ki, hogy a mi versenyzőnk meddig juthatott volna a vigaszágon. Ami az újpestieket illeti, Burján Lacinak ez volt az utolsó lehetősége a juniorok között, nagyon felszívta magát, a döntő utolsó öt másodperce nem hiányzott neki, de így is dicséretes a teljesítménye. Mészáros Anett két éve ötödik volt a vébén, most aranyérmes lett, ráadásul csak első éves junior, még két év múlva is részt vehet a korosztályos vébén. Baczkó Bernadett is éremesélyesként indult, ám elmaradt a várakozástól, de hozzá kell tenni, keresztszalag-szakadása van, amelyet a napokban meg is operálnak, emiatt nem tudott igazán a feladatára koncentrálni. Nagy tragédia nem történt, meg Berninek is van egy éve a juniorok között."
A Sportarénában 61 ország 386 dzsúdósa lépett tatamira, a hírek szerint a nemzetközi és az európai szövetség elöljárói egyaránt minden idők legjobb junior-világbajnokságának minősítették a budapesti viadalt. Ennek elismeréseképpen Tóth László, a Magyar Judószövetség elnöke a nemzetközi szövetség ezüst emlékérmét vehette át, míg Csák József MJSZ-főtitkár ezen elismerés bronz fokozatát kapta.
Ország
A
E
B
Japán 7 1 2
Oroszország 1 2 5
MAGYARORSZÁG 1 2
Franciaország 1 1 3
Dél-Korea 1 1 1
Grúzia 1 1
Egyesült Államok 1
Lettország 1