GOMBKÖTÔ ROLANDonline 2004.10.17 22:04 Frissítve: 2011.01.01 00:06

Mészáros Anett aranyérmes!

A programot ennél jobban megálmodni sem lehetett: két magyar érdekeltségű fináléval ért véget a budapesti junior-világbajnokság. Mindez persze nem elsősorban a szervezőket dicséri, hanem két fiatal tehetségünket, akik a vb-döntőbe verekedték magukat: Mészáros Anettet és Burján Lászlót.

Az egyiknek sikerült, a másiknak nem: Mészáros Anett (képünkön) megnyerte, míg Burján László elbukta az aranycsatát (Fotók: Farkas József)
Az egyiknek sikerült, a másiknak nem: Mészáros Anett (képünkön) megnyerte, míg Burján László elbukta az aranycsatát (Fotók: Farkas József)
Mészáros a francia Llopis-val találkozott az elődöntőben, s hamar kiderült, ellenfele igen jól felkészült a magyar lányból, rendre megakadályozta indításait, s féloldalas fogásra kényszerítette őt. Mindemellett az újpesti dzsúdós volt aktívabb, s másfél perc után intették is Llopis-t, majd fél perccel később mindkét résztvevőt. Az igen harcos összecsapáson már nem is született akciópont, ám a bírók az utolsó percben a magyart is passzívnak látták, s kiegyenlítődött az intések aránya. Letelt a négy perc, következhetett az aranypontért vívott hosszabbítás, amelyben egyetlen apró hiba végzetes lehet - ezt pedig a francia követte el, kifelé indításért újra intették, s ez a döntőjébe került.
A 60 kilós férfiaknál Burján a jó nevű Petrikovval csatázott, a cseh fiú édesapja dicsőséglistáját próbálja követni, s ügyesen is mozgott a tatamin, ám az ugyancsak újpesti Burján ezúttal ellenállhatatlan volt, kihasználta azt a lélektani előnyt, hogy ellenfelét megintették, és egy látványos kiemeléssel két és fél perc után ipponnal tett pontot az elődöntő végére.
Bor Barna szombati ezüstérme után tehát újabb két döntőben volt magyar résztvevő, ez pedig minden idők legjobb magyar junior-világbajnoki szereplését vetítette előre (két éve Dél-Koreában Szabó Brigitta arany-, Rajcsányi Gergő ezüst-, Ónody Bea pedig bronzérmet szerzett).
Természetesen alig várta a publikum az utolsó két meccset...
Elsőként a 70 kilogrammos Mészáros lépett szőnyegre az orosz Ovszejcsuk ellen. Ez a meccs is nagy csatát hozott, bár az orosz nem tudta olyan ügyesen kizárni ellenfelét, mint korábban Llopis. A magyar lány egy kokával vezetést szerzett, s ezt már nem is engedte ki a kezéből, megszerezte az aranyérmet. Mészáros Anett az egy évvel ezelőtti, ifjúsági kontinensviadalon aratott győzelme s egy hónappal a szófiai junior Európa-bajnokságon megszerzett aranyérme után a magyar cselgáncs második junior-világbajnoka lett, s boldogan ugrott edzője, Illés Sándor nyakába. A tréner igazán elégedett lehet, hiszen az elmúlt években öt junior Eb-aranyat és immár egy világbajnoki győzelmet is behúztak tanítványai!

Igazán elégedett persze a 60 kilós döntő után lehetett volna - merthogy ott is egy tanítványa, Burján László került sorra. A francia Larose tekintélyes eredménylistával érkezett a fináléba, többek között a súlycsoport japán és dél-koreai esélyesét is ipponnal intézte el, ám magyar ellenfele nagyon erélyesen kezdett: a bírók intették a franciát, kiemelésből kokával bővült Burján pontjainak száma, majd egy újabb Larose-intés és egy lábra támadással megszerzett jukó került a táblára - tetemes előny. Alig öt másodperc volt hátra a fináléból, amikor a francia sajnos igazolta félelmetes hírét, villámgyorsan átfordította ellenfelét, aki a hátán landolt. Ippon. Burján percekig állt csalódottan, pedig néhány napja még aligha gondolta volna, hogy ő lesz a világbajnokság legutolsó találkozójának egyik résztvevője.
A magyar mérleg a végelszámolásnál: egy arany, két ezüst, három hetedik hely - jó ideig nehéz lesz mindezt felülmúlni!