Nemzetisport.hu online 2004.10.16 23:34 Frissítve: 2011.11.01 02:45

Bor Barna ezüstérmet szerzett

Fantasztikusan kezdődött: Bor Barna a nehézsúlyú elődöntőben folytatta ragyogó sorozatát, a nála egy fejjel alacsonyabb francia Bonvoisin ellen szaknyelven szólva keresztbe lábfelszedéssel nyert, az akció ugyanis ippont ért.

Bor Barna (alul) a döntôig szenzációsan menetelt, ám ott már nem bírt a grúz Rasa Gujedzsanival. (Fotó: Farkas József)
Bor Barna (alul) a döntôig szenzációsan menetelt, ám ott már nem bírt a grúz Rasa Gujedzsanival. (Fotó: Farkas József)
Az Atomerőmű SE ifjú tehetsége - aki másfél évvel ezelőtt a Margitszigeti AC-ból igazolt Paksra - alig egy percet engedélyezett a franciának, s a junior-világbajnokságon negyedik ippongyőzelmét aratta. Ünneplés helyett a másik tatamira irányult a figyelme, ott ugyanis nagy riválisa, a grúz Gujedzsani vesztésre állt, az orosz Volkov ugyanis már két jukóval vezetett. Ki tudja, hogy alakul az esténk, ha ez marad a végeredmény, de Gujedzsanit nem lehet két jukóval megijeszteni, Volkov első hibáját kihasználva könyörtelenül büntetett, s ő is ipponnal jutott a fináléba.
Ezután eljátszották a Himnuszt.
A színpadon Bor Barna a magyar zászló mögött hallgatta - de nem volt minden rendben ezzel az egésszel. A junior-vb megnyitóünnepségét a bronzmérkőzések és a döntők előtt rendezték meg, s ki tudja, miért, a néhány perccel később fontos mérkőzésen szőnyegre lépő Bor vitte a magyar zászlót. A megnyitó pedig csak húzódott, húzódott, a bemelegítőteremben heverésző Gujedzsani bizonyára mosolygott volna, ha látja riválisát vigyázzban ácsorogni.
Persze, bizonyára nem ezen múlott, hogy elúszott a finálé, a grúznak sikerült visszavágnia a szófiai junior Eb-döntőben elszenvedett vereségért. Sajnos ez az összecsapás sem tartott sokáig, de a néhány pillanatig tartó síri csendet egyre hangosabb taps törte meg: a közönség így köszönte meg Bor Barnának az ezüstérmet. Az érettségi előtt álló 18 esztendős sportoló 2002-ben megnyerte az ifi Eb-t, egy évvel később második lett a juniorok kontinensviadalán, szeptemberben már ő lett a junior Európa-bajnok, s immár világbajnoki ezüstérmes, nem kétséges, nagyon szép jövő előtt áll.
A szombati programban három másik magyar versenyző is érdekelve volt, sajnos egyikük sem tudta sikerrel megvívni a vigaszág döntőjét, Csernoviczki Éva (48 kg), Tóth Lilla (52) és Gubek Zsófia (63) egyaránt a hetedik helyen végzett.
Vasárnap két hazai dzsúdósért szoríthatunk, a 60 kilogrammos Burján László és a 70 kilós Mészáros Anett is elődöntőt vívhat, előbbi a cseh Petrikovval, Mészáros pedig a francia Llopis-val mérkőzik a döntőbe jutásért.