GOMBKÖTÔ ROLANDonline 2004.10.15 22:14 Frissítve: 2011.12.02 02:45

Íme, a dzsúdó szépségei!

Mészáros Anett összességében talán hat-hét percet töltött pénteken a tatamin, ám ennyi idő is elegendő volt számára ahhoz, hogy a dzsúdó minden szépségét bemutassa a hazai publikumnak.

Tökéletesen érthetô Mészáros Anett boldogsága: a 70 kilós versenyzô ragyogó teljesítménnyel jutott be az elôdöntôbe (Fotó: Farkas József)
Tökéletesen érthetô Mészáros Anett boldogsága: a 70 kilós versenyzô ragyogó teljesítménnyel jutott be az elôdöntôbe (Fotó: Farkas József)
Már a kezdet sem volt akármilyen, a japán Vatanabe rémálmaiban szerepel majd az a néhány másodperc, amennyi idő alatt kapitulálni volt kénytelen a feszes tartású magyar lány előtt. Az UTE 70 kilogrammos junior Európa-bajnoka a második körben leszorítással intézte el a kazah Csanzunovát, majd a negyeddöntőben ugyanerre a sorsra jutott az ukrán Malikova is, de ennél a négy percnél érdemes egy kicsit elidőzni, Mészáros ugyanis négyszer dobta jukóra ellenfelét, mindahányszor más-más technikákat alkalmazva, mi több, intések miatt is a magyar dzsúdós neve mellé biggyesztettek egy jukót - álomszép küzdelem volt, a Papp László Sportaréna közönsége bizony elnézegette volna egy darabig. A folytatásra vasárnapig kell várnunk, a junior-világbajnokság elődöntőjében a francia Llopis lesz Mészáros Anett ellenfele.
Az újpestiek lendületben voltak a viadal második napján: a 60 kilós Burján László is bejutott az elődöntőbe. Az új-zélandi Leat még nem okozhatott különösebb gondot, az osztrák Mayr már keményebb dió volt, de őt is sikerült megtörni. Az orosz Kudjakov elleni negyeddöntőben a Burjánnál egy fejjel alacsonyabb oroszt intették a bírók, s a küzdelmes meccsen ez az apró koka elegendő volt a győzelemhez. Az idei bukaresti felnőtt Európa-bajnokságon már hetedik helyig jutó Burján vasárnap a cseh Petrikov ellen folytathatja jó sorozatát.
Persze nem minden papsajt, a pénteki magyar indulók közül Horváth Gergely (66 kg), Szemán Gergely (73), Madarász Tamás (81) és Cserháti Eszter (78) elbúcsúzott a további küzdelmektől, s közülük csak Horváth és Madarász tudott legalább egy skalpot begyűjteni.
Szombaton már érmeket is osztanak az Arénában, s a magyar válogatott négy súlycsoportban is érdekelt! A 100 kilogrammos Bor Barna két győzelemre van az aranyéremtől - az elődöntőben a francia Bonvoisinnel méri össze tudását, a felek már jól ismerik egymást a különféle nemzetközi edzőtáborokból, így igazán kemény csatára van kilátás. Növeli Bor esélyeit, hogy az Atomerőmű SE dzsúdósa az aktuális Európa-bajnoki címvédő, de mindez önmagában nem elég ahhoz, hogy biztosítsa helyét a szombati program legutolsó mérkőzésén, a nehézsúly döntőjében.
Csernoviczki Éva (48), Tóth Lilla (52) és Gubek Zsófia (63) egyaránt vigaszágdöntőt vívhat, s győzelme esetén a bronzéremért csatázhat. A legrosszabb esetben valamennyien a hetedik helyen zárnak, de ha már idáig eljutottak, aligha érik be ennyivel…

Junior-világbajnokság, Papp László Sportaréna
A magyarok eredményei. Férfiak. 60 kg. 1. forduló: Burján László erőnyerő. 2. forduló: -Leat (új-zélandi) 10-0. 3. forduló: -Mayr (osztrák) 5-0. Negyeddöntő: -Kudjakov (orosz) 3-0. 66 kg. 1. forduló: Horváth Gergely erőnyerő. 2. forduló: -O’Neill (amerikai) 3-0. 3. forduló: -Abajev (orosz) 0-7. A vigaszágon: -Al Qubaisi (arab emirátusok-beli) 0-10. 73 kg. 1. forduló: Szemán Gergely-Kim Ja Bum (dél-koreai) 0-10. A vigaszágon: -Misura (orosz) 0-10. 81 kg. 1. forduló: Madarász Tamás-Remarenco (moldovai) 10-0. 2. forduló: -Kopoliani (orosz) 0-10. A vigaszágon: -Massimiano (francia) 0-10. Nők. 70 kg. 1. forduló: Mészáros Anett-Vatanabe (japán) 10-0. 2. forduló: -Csanzunova (kazah) 10-0. Negyeddöntő: -Malikova (ukrán) 10-0. 78 kg. 1. forduló: Cserháti Eszter-Peng Csi (kínai) 0-10
A szombati program. 14.00 - elődöntők, vigaszág döntők: férfi 90, 100, +100, női 48, 52, 57 és 63 kg. 15.30 - megnyitó. 16.30 - döntők, bronzmérkőzések. Internet: www.ijf.org