GOMBKÖTÔ ROLANDonline 2004.10.14 22:27 Frissítve: 2011.01.01 00:06

Kóstoló a Bor-barátoknak

"Le kellett vennem a karikagyűrűmet, mert félek, hogy rádagad az ujjam. Nagyokat gyúrunk Barnával, mondhatom, nagyon erős" - magyarázta a bemelegítés során segédkező Kovács Antal.

Bor Barna: három meccs, három ippon, irány az elôdöntô! (Fotó: Meggyesi Bálint)
Bor Barna: három meccs, három ippon, irány az elôdöntô! (Fotó: Meggyesi Bálint)
A magyar dzsúdó egyetlen olimpiai és világbajnoka láthatóan felszabadult volt, ezúttal ugyanis nem neki, hanem klubtársának, Bor Barnának kellett a tatamin bizonyítania. A Paksi Atomerőmű SE junior Európa-bajnoka bizonyított is: mindössze 26 másodperc alatt elintézte a tunéziai Slaimit, 43 másodpercet töltött a szőnyegen az ukrán Kacsov ellen, de a negyeddöntőben már akadt figyelmeztető jel - már amennyiben egy aprócska intést annak lehet tekinteni. Ez volt az egyetlen pont, amelyet a nehézsúlyú Bor Barna ellen ítéltek a 20 évnél fiatalabbak budapesti világbajnokságának első napján, ám ez sem jelentett semmit, hat másodperccel a felnőtt Eb-ötödik bolgár Iliev elleni összecsapás vége előtt ugyanis Bor már vazarival vezetett, s hogy teljes legyen a boldogság, ez a rövid idő elég volt az újabb magyar ipponhoz. Folytatás szombaton az elődöntőben, egy kemény ellenfél, a francia Bonvoisin ellen, ha ezt az akadályt sikerül venni, az aranyért az orosz Volkov vagy a grúz Gujedzsani lehet az ellenfél. Egyesek szerint "akkor jön majd Bor úrra derű!"
Nemcsak a paksiak fiatalját ünnepelhette a Sportaréna közönsége, az újpesti Tóth Lilla (52 kg) és Gubek Zsófia (63), valamint a tatabányai Csernoviczki Éva (48) is biztosította helyét a szombati programban. Az ifi Eb-bronzérmes Tóth remekül kezdett, az ukrán Rebenokot és az izraeli Bosharit is úgy verte el, hogy az ellenfelek egy pillanatig sem reménykedhettek - igaz, fordított előjellel igaz volt ez a negyeddöntőben az orosz Karitonova ellen is. Tóth Lilla a vigaszágon a kínai Tu Fang Fang ellen szemfüles győzelmet aratott, szombaton a portugál Monteiróval küzdhet a bronzmérkőzés lehetőségéért. Gubek egy győztes és egy vesztes meccs után került a vigaszágra, ahol nagy küzdelemben felülmúlta a kanadai Leroux-t, így szombaton hasonló utat járhat be, mint klubtársa. Csernoviczki is a vigaszág döntőjében folytathatja, ám ő kicsit csalódottabb volt társainál, a lengyel Nowak elleni negyeddöntőben ugyanis 15 másodperccel a befejezés előtt vazarival vezetett, s még intése sem volt, ám egy pillanatnyi kihagyás megbosszulta magát, s a kiérdemelt elődöntő helyett következett a vigaszág. Szerencsére az olasz Moscat ellen sikerült javítani, így még a dobogó is elérhető.
Egy kellemetlen meglepetés is a nyitó nap krónikájához tartozik: a junior Európa-bajnok Baczkó Bernadett váratlanul könnyen kikapott az izraeli Schlesingertől, s mivel legyőzője nem jutott el az elődöntőig, ezzel véget is ért számára a hazai világverseny.
A korosztályos világbajnokság pénteken újabb hét súlycsoport selejtezőivel folytatódik, hat kategóriában magyar indulóért is szoríthatunk.