GOMBKÖTÔ ROLANDonline 2004.10.12 21:56 Frissítve: 2011.01.01 00:06

Dzsúdóünnep az Arénában

Nem könnyű manapság elnyerni egy dzsúdós világverseny rendezési jogát, a 2007-es Rio de Janeiró-i pályázat például csak úgy tudott nyerni, hogy a felnőtt-világbajnokság csaknem teljes mezőnyét két hétig vendégül látja, s még az útiköltségeket is megtéríti.

Éppen ezért igazi bravúrnak számít, hogy ezen a héten Budapest adhat otthont a junior-világbajnokságnak.
"Valójában már két évvel ezelőtt nekünk kellett volna megrendeznünk a vébét, de a nemzetközi szövetség nem túl sportszerű döntésével Dél-Koreának adta át a magyaroknak ígért jogot. Más kérdés, hogy Dzsedzsu szigetén aztán juniorválogatottunk a magyar dzsúdó legfényesebb szereplését produkálta - mondta Tóth László, a Magyar Judószövetség elnöke. - Nagy öröm számunkra az is, hogy a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium segítségével a Papp László Sportarénában láthatjuk vendégül a világ legjobb húsz évnél fiatalabb dzsúdósait. Több mint hatvan ország hatszáz versenyzője lép majd tatamira."
Ami a magyar résztvevőket illeti: a női nehézsúly kivételével valamennyi súlycsoportban lesz hazai induló, s természetesen mindhárom újdonsült junior Európa-bajnokunk, Baczkó Brigitta (57 kg, UTE), Mészáros Anett (70, UTE) és Bor Barna (+100, Paksi Atomerőmű SE) helyet kapott a válogatottban. A keretben négy változás történt a szeptemberi boszniai kontinensviadalhoz képest, ezúttal Burján László (60, UTE), Horváth Gergely (66, Győri Vitál), Szemán Gergely (73, KSI), Madarász Tamás (81, Debrecen), Dravecz Zsolt (90, KSI), Szőke Andor (100, UTE), Csernoviczki Éva (48, Tatabánya-Hermann DSE), Tóth Lilla (52, UTE), Gubek Zsófia (63, UTE) és Cserháti Eszter (78, UTE) került a csapatba.
Csütörtökön és pénteken a selejtezőkre kerül sor, szombaton és vasárnap pedig az érmekért zajló mérkőzéseket rendezik meg.