Vizes vb 2017: gőzerővel folyik a munka a Dagálynál

Vágólapra másolva!
2015.10.12. 14:37
A héten már a második 27 méteres saroktorony is elkészül a 2017-es vizes világbajnokság központi létesítményéhez, a Dagály úszóarénához, melynek munkálatai öt hónapja kezdődtek, s mindenben a tervek szerint haladnak.

Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az MTI-t hétfőn arról tájékoztatta, hogy az engedélyeztetések megtörténtek, a földmunkákat és az alapozás jelentősebb részét befejezték. Mint mondta, gőzerővel folyik a munka, s úgy látja, a 2017. május 15-i átadási határidőre mindennel elkészülnek majd.

„Az egyik saroktorony már teljes magasságában áll, a héten a második is készen lesz és további kettő épül még az elkövetkezendő hetekben, majd ezekre jön rá a közel 17 méteres tetőszerkezet, így 44 méter magas lesz az épület" – nyilatkozta Fürjes Balázs, hozzátéve, hogy 2016 nyarára a tervek szerint szerkezetkészen tető alatt áll majd az aréna.

A kormánybiztos a projekten dolgozókra háruló feladat nagyságát érzékeltetve kifejtette, hogy világrekordra van szükség a kivitelezés sikeréhez, mivel az ekkora beruházásokat általában négy év alatt szokták megvalósítani, Magyarország viszont vállalta, hogy két év alatt elkészül.

„Rendkívüli helyzet alakult ki, amikor a 2017-es vb eredeti házigazdája visszalépett, Magyarország pedig óriási bizalmat kapott a nemzetközi szövetségtől a rendezés odaítélésekor, hiszen az országnak egyáltalán nem volt úszóarénája. Ezt a bizalmat többek között a magyar úszósport sikereinek, illetve Gyárfás Tamás és csapata munkájának köszönhetjük" – emelte ki Fürjes Balázs.

Szerinte három alappilléren nyugszik a munka sikere: bizalmon, összefogáson és rengeteg munkán.

„Az összefogást mutatja, hogy a magyar országgyűlés 97 százalékos többséggel fogadta el azt a speciális törvényt, mely nélkül lehetetlen lett volna a határidő teljesítése. De szintén jól példázza ezt Tóth József angyalföldi városvezetővel és Tarlós István főpolgármesterrel zajló harmonikus munka is" – mondta.

A két év alatt összesen 5000 ember vesz részt a megvalósításban, a mérnököktől, a szállítókon át a kétkezi munkásokig. Nem csupán egy úszóarénán dolgoznak, hiszen azzal párhuzamosan területrendezés is zajlik. Elkészül többek között egy 900 méter hosszú gátrendszer, közlekedési csomópont, kerékpárút, gyalogos sétány, játszótér.

„A versenyuszoda a világbajnokság ideje alatt 15 ezer nézőt fogad majd, de alapesetben 5000 férőhelyes lesz, mivel a két hosszanti lelátórészt ideiglenes ülőhelyekkel látjuk el, majd azokat elbontjuk. A két 50 méteres medence egyaránt állítható falu, a bemelegítő-medencének ráadásul a padlója is állítható magasságú lesz" – mutatta be a versenyhelyszínt Fürjes Balázs, jelezve, hogy a komplexumban műugró-medence, illetve tanmedence és egy komplex fitnesz edzőterem is lesz majd többek között. – A Dagály a vb-t követően a magyar úszó- és vízilabdasport bázisa lesz, de az angyalföldi és újpesti gyerekek úszásoktatását is megoldja."

A kormánybiztos számokkal is érzékeltette az építkezés monumentalitását. Mint mondta, az eddig felhasznált betonmennyiséggel több mint 22 000 köbméter betont használtak fel, amellyel 6 darab 50 méteres, 3 méter mély, 10 sávos versenymedencét lehetne feltölteni. A területen öt darab 16 emelet magas daru dolgozik, melyek karjainak hossza egyenként 70 méter.

A költségekkel kapcsolatban Fürjes Balázs ismét hangsúlyozta, hogy a tervezett 49 milliárd forintos keretet nem lépik át.

„Másért nem, de a saját szavaimért mindig felelősséget vállalok, s most azt tudom mondani, hogy egy fillérrel nem lépjük túl ezt az összeget" – nyomatékosította korábbi kijelentéseit a kormánybiztos, aki ismét jelezte, hogy az uszoda nettó 22 milliárd forintból épül, s erre jönnek rá a kiegészítő projektek költségei. Ugyanakkor ebből az összkeretből 10 milliárd forint körüli összeget az állam áfaként be is fizet majd. Mindezen túl a projekt által generált munkahelyekből szintén további adóbevételek származnak – iparűzési, társasági, és további más adók formájában – emelte ki.

A világbajnokság várhatóan ráirányítja a figyelmet Magyarországra, a vb alatt is több tízezer turista jön majd a fővárosba, de a hat milliárd emberhez eljutó közvetítések felbecsülhetetlen hasznot hajtanak majd a kormánybiztos szerint.

„Folyik az egyeztetés, hogy a szupertoronyugrást a Várkert bazárnál, vagy Batthyány térnél rendezzük-e meg. Azaz Budapest legszebb részeit látja majd a világ" – mondta, hozzátéve, hogy heteken belül eldől a különlegesen látványos szám helyszíne.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik