Úszás: transznemű sportolót neveztek az NCAA, Év nője-díjra

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2022.07.17. 15:51
null
Lia Thomas (középen) a 2021–2022-es évadban végig dominálta a ligát, számos női rekordot adott át a múltnak (Fotó: AFP)
A Pennsylvaniai Egyetem Lia Thomas transzgender úszót jelölte az NCAA (Amerikai Egyetemi Sportszövetség), az Én nője-díjra – figyelt fel rá a Mandiner, amely elsőként készített filmet a Lia Thomas-jelenségről és kezdeményezett sportdiplomáciai, valamint sportegészségügyi vitát az ügyben.

A mai napig férfi nemiszervekkel rendelkező Willből Lia Thomas identitásra váltó transzgender úszó a 2021–2022-es évadban végig dominálta a ligát, számos női úszórekordot adott át a múltnak. Az NCAA honlapja szerint az Ivy-liga sportolóját az úszás és műugrás divízó I-es legjobbjának jelölték.

Az elismerés egyidejűleg díjazza a versenyző „tanulmányi eredményeit, sportolói kitűnőségét, a közösségért tett aktivitását és a végzős egyetemisták közötti vezetői tevékenységét, mindhárom divizíóból” – olvasható az NCAA weboldalán.

Márciusban Thomas lett az első transznemű sportoló, aki NCAA Division I-es címet nyert, mivel első helyen végzett a női 500 yardos gyorsúszásban, és elérte a szezon leggyorsabb idejét. Ezzel a győzelemmel ő lett az első transznemű sportoló, aki bármilyen sportágban D-I-címet nyert.

Az Év nője-díjra 30 versenyzőt jelöltek, ezt a listát kilenc főre szűkítik, s ezután az NCAA erre kijelölt bizottsága dönti el, kit illet az elismerés.

A Mandiner Schmitt Pállal, a NOB magyar sportdiplomatájával és Merkely Béla professzorral együtt vitázott a női sportba „beszivárgó” transzgender-jelenség sportdiplomáciai és sportélettani vetületeiről. A videó:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik