Úszás: Egerszegi szerint egy négyéves gyermeket már érdemes úszni tanítani

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2022.03.04. 09:32
null
Úszásoktatás (Illusztráció: Nemzeti Sport)
Az Úszó Nemzet Program fejlődésének jelenlegi állapotáról számolt be a Duna Tv Család-barát című műsorában Egerszegi Krisztina olimpiai, világ- és Európa bajnok úszó és Wladár Sándor olimpiai bajnok úszó, a Magyar Úszószövetség elnöke.


Hét év múlva legalább 250 ezer résztvevő gyermekkel képzelik el az Úszó Nemzet Programot – mondta el a Duna Televízóban Wladár Sándor.

„Ez a program nem arról szól, hogy olimpiai bajnokokat fedezzünk fel, ez egy társadalmi kezdeményezés annak érdekében, hogy a sport irányába tereljük a figyelmet és minél többen nagyobb vízbiztonsággal rendelkezzenek” – jelentette ki az úszószövetség elnöke.

„Cél, hogy azok a gyerekek, akik sohasem jutnának el uszodába vagy oktatásra, mert a szülők nem engedhetik ezt meg, vagy pedig olyan környezetben vannak, ami ezt nem teszi lehetővé, azoknak ez egy lehetőség, hogy megszeressék a vizet. Nagyon sokakban van a vízzel szemben félelem. Fontosnak tartom, hogy szülőként ne a saját félelmeinket próbáljuk a gyerekeink felé vetíteni” – árulta el Egerszegi Krisztina

Műsorvezetői kérdésre az olimpiai, világ- és Európa bajnok úszó elmondta, bár ezzel kapcsolatban vannak eltérő vélemények, a négyévest tartja a legfiatalabb kornak arra, hogy egy gyermek elkezdjen úszni tanulni. „Akkor már oda tud figyelni a különböző feladatokra” – tette hozzá.

Egerszegi Krisztina
Egerszegi Krisztina
Az Úszó Nemzet Programmal kapcsolatban Wladár Sándor hangsúlyozta, a legfontosabb feladatnak a megfelelő minőségű oktatói bázis biztosítását tartja.

„Sok helyen ki van pipálva az úszásoktatás, viszont nincs semmi kontrolling. A szülő azt hiheti, hogy a gyermek biztonságosan tud mozogni a vízben.” A kívánt színvonalú oktatást akkreditált uszodákban, a szövetség szűrőjén átmenő, szintén akkreditált oktatók végezhetik a program keretében az úszószövetség elnökének tájékoztatása alapján.

Wladár Sándor (Fotó: Török Attila)
Wladár Sándor (Fotó: Török Attila)

Wladár Sándor arról is beszámolt a Család-barátban, hogy felettébb nagy érdeklődés övezi a programot.

„Jelen pillanatban húsz helyszínen vagyunk. Tizenegyezer feletti a részt vevő gyermekek létszáma, akik ötszáz iskolából, illetve óvodából érkeznek. Szeptembertől szeretnénk negyvenezer feletti gyermekkel foglalkozni, negyvenhárom várost érintve.”

A program kiterjesztésének egyik szűk keresztmetszete az infrastruktúra hiánya.

„Hét év lenne arra szükséges, hogy az egész országban elterjedjen a program. Viszont van, ahol még nincs is uszoda” – mondta el Egerszegi Krisztina.

„Javaslatot tettünk kis költségvetésű tanuszodák építésére A javasolt 28 helyből 24-et elfogadtak a döntéshozók, ezek az uszodák hamarosan meg fognak épülni, és ezáltal kapunk egy sokkal nagyobb teret, hogy a program országos lefedettségeben működhessen” – tette hozzá Wladár Sándor.

A teljes beszélgetés ide kattintva tekinthető meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik