Úszás: 17 éve nem volt ennyire sikeres a magyar csapat a junior Eb-n

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.07.10. 20:36
null
Molnár Dóra (Fotó: Magyar Úszószövetség)
A bukaresti junior úszó Európa-bajnokságon Magyarország végzett az éremtábla élén: 6 arannyal, 5 ezüsttel és 3 bronzzal. Erre először és utoljára a 2005-ös budapesti junior Eb-n volt példa – derül ki a Magyar Úszószövetség közleményéből.

 

A bukaresi junior úszó Eb-n Molnár Dóra óriási úszással nyerte a 100 hátat, Ábrahám Minna félelmetes hajrával második lett 200 vegyesen, Pádár Niki minden erejét összeszedve előbb bronzot hozott 400-on, majd negyedórával később extázisban úszva, százon egy teljes másodperces hátrányt ledolgozva behozta másodiknak a vegyes váltót (így ő és Molnár Dóra 6-6 érmet szerzett, közte 4-4 arannyal). Mindez azt jelenti, hogy a bukaresti junior úszó Európa-bajnokságon Magyarország végzett az éremtábla élén: 6 arannyal, 5 ezüsttel és 3 bronzzal – erre először és utoljára a 2005-ös budapesti junior Eb-n volt példa.

Molnár Dóra hamar csapattársa, Pádár Nikolett után eredt: száz háton egészen briliáns versenyzéssel ért elsőként a falhoz; mindössze két századdal nyert, azaz Fortuna is fogta a kezét, de ahogy fordult, ahogy megint a delfinezéssel eltüntette a másfél méteres hátrányát, majd a végén lefiniselt mindenki mást... Igazából a francia Moluh tűnt a legnagyobb ellenfélnek, aki az 50-et nyerte magabiztosan, neki ráadásul az egyéni csúcs is sokkal jobb; a medencében viszont egyedül az számít, hogy aznap ki a leggyorsabb, és Dóri ma mindenkit lepipált. Amúgy végül a belga Vanotterdijk is lehajrázta a francia lányt, végül őt „nyúlta le” Dóri a falnál 0.02-vel. Ezzel ő is begyűjtötte a negyedik aranyérmét: a két váltó mellett neki is ugyanúgy a 100-200 dupla sikeredett egyéniben háton, mint Pádár Nikinek gyorson; igaz, neki még 100 gyorsról van egy ezüstje is.

Nikinek tehát a négy arany mellé még kellett valami az „ikszhez”, amire 400 gyorson adódott lehetősége. Kétszáz méterig úgy tűnt, mintha elengedte volna az egészet – még a visszaléptetése is felvetődött, mert őt is eléggé ledarálta ez a hét –, ám aztán a táv második felén feltolta a sebváltót, és az utolsó ötvenen már-már az ezüst is elérhetőnek látszott, végül azonban az olasz Vetrano három tizeddel előbb ért a falhoz, a bronzérem azonban így is parádés volt, és még itt sem volt vége a menetnek.

Amúgy a zárónapunk már az első döntő során sínre került: Ábrahám Minna óriási korosztályos csúccsal (2:14.28) másodikként viharzott a célba 200 vegyesen. Tényleg viharzott: a mell után még csupán ötödik helyen fordult, az utolsó ötvenen azonban egészen elképesztő sebességre gyorsult, 30.5-ös gyorsúszása fél-másfél másodperccel volt jobb a riválisoknál, így csak a britek favoritja, Schlosshan előzte meg, de ő sem sokkal.

Akadt még néhány remek teljesítmény: Komoróczy Lora 4. lett 100 háton (44 századnyira került a francia esélyestől), míg a 400-as döntőkben Csuják Lia 8., Mészáros Dániel pedig a 7. helyen végzett.

Utolsó felvonás gyanánt a lányok vegyes váltójában mindenki kipréselte magából a maximumot. Molnár Dóri még egyszer bebizonyította, hogy ő a leggyorsabb háton, aztán Barna Bianka egészen bámulatosan tartotta magát mellen, Komoróczy Lora pedig harmadikként adta át a váltót Pádár Nikinek – más kérdés, hogy ekkor a franciák 1.4-gyel, az olaszok pedig egy teljes másodperccel jártak előttünk. Hogy Niki negyedórával a négyszáz után megoldja ezt, az a csoda kategóriájába tartozott – és mégis majdnem megcsinálta. Az olaszokat leütötte, a franciáknak pedig épphogy marad 15 századnyi az előnyéből, ám ez így is bámulatos produkció volt!

Meg az egész csapaté is: hihetetlen, de igaz, a mai éremterméssel megőriztük az első helyünket az éremtáblázaton, azaz 6 arannyal, 5 ezüsttel és 3 bronzzal a magyar válogatott lett az Európa-bajnokság legjobbja! Ilyenre utoljára 2005-ben, a budapesti viadalon volt példa – és a csapatversenyben elért negyedik hely is igazán remek, elvégre csak a miénknél népesebb olasz, brit és francia küldöttség előzte meg együttesünket a pontok terén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik