Úszás: Kalmár Ákos és Olasz Anna a bajnok 5 km-en

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.10.23. 16:37
null
Kalmár Ákos nyert öt kilométeren a veszprémi hosszútávúszó medencés ob-n (Fotó: Dömötör Csaba)
Az ifjúsági korosztály úszói közül kerültek ki a leggyorsabbak, ám a felnőtt magyar bajnoki címet Kalmár Ákos és Olasz Anna szerezte meg öt kilométeren Veszprémben, a hosszútávúszó medencés országos bajnokságon.

Ismét együtt versenyeztek a felnőttek és a fiatalabbak Veszprémben, a hosszútávúszó medencés országos bajnokság záró napján 5 kilométeren, s ismét megtörtént az, ami pénteken is 10 km-n: nem a felnőttek úszták a legjobb időt ezen a távon (a férfiaknál Hartmann Máté, a nőknél Csulák Lia, mindketten az ifjúsági korosztály úszói) – a férfiaknál Kalmár Ákos, a nőknél Olasz Anna lett a bajnok.

Kalmár győzelme azért lehet igazán fontos a jövőt illetően, mert a két évvel ezelőtt Bajáról Veszprémbe igazoló úszó akkor hatalmas lendületet vett, azóta ez viszont megtört, s bár az edzéseken remekel Kalmár, a versenyeken mindez nem mutatkozik meg – talán majd ezután…

Talán lökést ad neki az, hogy legyőzte klubtársát, Rasovszky Kristófot, valamint a 25 km-en Budapesten világbajnoki bronzérmet szerző Gálicz Pétert is.

„Örülök, hogy mindent úgy sikerült megcsinálnom, ahogyan szerettem volna. Képes voltam ritmust váltani, amikor ezer méternél Rasovszky Kristóf egy fokozattal nagyobb tempóra kapcsolt. Talán, ha hamarabb kezdek hajrázni, akkor jobb időt úszom, mint Hartmann Máté” – nyilatkozta Kalmár Ákos (Hartmann egyébként 2.5 másodperccel volt gyorsabb Kalmárnál.)

A nőknél Olasz Anna szerezte meg a győzelmet – tette ezt annak ellenére, hogy előzetesen jelezte: egyfelől a hosszútávúszás ezen műfaja, vagyis a 200, illetve 100 hossz a medencében, nem az ő műfaja, másfelől betegség miatt csak két hete végez teljes értékű munkát.

„Erősebben kezdtem, mint pénteken tíz kilométeren, és egy jó tempót igyekeztem tartani végig, bár a mellettem úszókon kívül túl sok mindent nem láttam, vagyis nem igazán tudtam, hol állok a versenyben. Összességében még jól is esett ez az öt kilométer, legalábbis jobban, mint a tíz. Nagyjából annyival, amennyivel rövidebb ez a táv…” – mondta Olasz Anna.

Nyílt vízi úszóink számára november 11-12-én jön a folytatás: válogatott úszóink közül többen is indulnak az eilati világkupa-viadalon – Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid dupla téttel bír az a verseny, hiszen előbbi úszónk az első, utóbbi pedig a harmadik helyen áll a vk-sorozat összetett rangsorában.

De a többi magyar számára is marad tét Eilatban, hiszen a vk-verseny lesz az első válogató a júliusi, fukuokai világbajnokságra.

HOSSZÚTÁVÚSZÓ MEDENCÉS ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, VESZPRÉM
5 KM
FÉRFIAK
Országos bajnok:
Kalmár Ákos (Balaton ÚK Veszprém, edző: Szokolai László) 53:06.0
2. Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém) 53:07.9
3. Gálicz Péter (FTC) 54:56.0
NŐK
Országos bajnok
: Olasz Anna (Szegedi Úszó Egylet, e: Gellért Gábor) 59:03.8
2. Szabó-Feltóthy Eszter (Vasas SC) 59:13.0
3. Vas Luca (Szegedi Úszó Egylet) 1:00:54.9

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik