Úszás: hetvenhét uszoda marad nyitva

Vágólapra másolva!
2022.11.04. 14:33
null
Wladár Sándor (Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet)
A már bezárt uszodák közül több újranyithat, míg van, amelyiknek be sem kell zárnia: a kormányzati segítségnek köszönhetően 77 uszodában készülhetnek tovább zavartalanul a sportolók, és folytatódhat az Úszó Nemzet Program is.

Volt, amelyik bezárt, volt, amelyiknek az üzemeltetője előbb segélykiáltást küldött, aztán zárt be, s volt, amelyik meghatározta az időszakot, amikor zárva tart – az egyre nehezebbé váló helyzetben az úszósport jövője volt tét.

Mostanra eldőlt: a kormányzat azonnali segítségének köszönhetően 77 létesítmény garantálja azt a következő hónapokban, hogy nem csupán a felnőtt és utánpótláskorú versenyzők készülhetnek tovább zavartalanul, de a húszezer kisgyermek úszásoktatásának keretet adó Úszó Nemzet Program is folytatódhat.

A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) az energiakrízis első jeleit tapasztalva már július végén, augusztus elején elkezdte felmérni az uszodák helyzetét: a korábban elindult programokat (Jövő Bajnokai, Úszó Nemzet Program) koordináló régióvezetők helyismerete jelentősen felgyorsította a kapcsolatteremtést és az adatszolgáltatást, így októberre az ország összes uszodájáról naprakész információk birtokában volt a szövetség.

„Elkészült az a koncepció, amelynek köszönhetően a kényszerűen bezárásra ítélt uszodákban edző versenyzőknek, illetve ott oktatásban részesülő gyerekeknek maximum harminc kilométert kell utazniuk a MÚSZ által biztosított buszokon, hogy továbbra is medencében készülhessenek – nyilatkozta Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke. – Emellett kiemelten fontos volt, hogy ne sérüljön az Úszó Nemzet Program, amelynek keretében óvodások, kisiskolások tízezrei szerezhetik meg a vízbiztonságot, netán köthetnek életre szóló kapcsolatot az úszással. Ezek után egy részletesen kidolgozott javaslatot nyújthattunk át a szakállamtitkárságnak, amely alapján elkészíthették a támogatási irányelveket, meghatározhatták, mekkora összeggel kell kisegíteni az egyes uszodákat, továbbá mindenütt fontos tanácsokat kaphattak az üzemeltetést végzők, így várhatóan jelentős energia-megtakarítás érhető el a nyitva maradó uszodák többségében.”

A 77, nyitva maradó létesítmény kijelölésénél fontos szempont volt a területi lefedettség, hiszen a MÚSZ égisze alá tartozó 137 egyesület, valamint a nemrég elindult Úszó Nemzet Program összesen 141 uszodában tartotta különböző foglalkozásait.

Az új, mindenki által csak ideiglenesnek remélt helyzet ugyanakkor mindenkitől kíván valamennyi áldozatot, így a szakosztályoknál az edzésszámok, az edzésidő és a pályahasználat racionalizálása is alapvető szempont, hogy a lecsökkent vízfelületet ugyanannyian használhassák ezután is, és hogy eközben a lakossági sportolási lehetőségek se csökkenjenek számottevően.

„ „Nem lehetünk elég hálásak a kormányzatnak, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár úrnak, aki mindvégig mellettünk állt, és így sikerült egy, a jelenlegi helyzetben kifejezetten ideális megoldást találni. Október elején sem volt igazán szívderítő a kép, de a távhőszolgáltatás drasztikus megdrágulása egy sor, addig sziklaszilárdan kitartó üzemeltetőből is vészreakciót váltott ki, azaz egyértelmű volt: kormányzati segítség nélkül katasztrofális helyzetbe kerül a sportág – mondta Wladár Sándor. – A Covid-lezárások óta tudjuk, hogy több hónap kihagyás visszafordíthatatlan károkat okoz az utánpótlás-nevelésben: az idei korosztályos bajnokságokon láthattuk, akadt olyan évjárat, amelyben a szokásos gyereklétszám kétharmadát vesztettük el. Ilyenkor nem akarok arra gondolni, hogy esetleg közöttük volt a 2040-es évek Milák Kristófja is, akiből csak azért nem lesz a világ legjobbja, mert 2020-ban hónapokig nem járhatott edzésre, és közben talált magának más sportágat. Ha most bezárt volna az uszodák nyolcvan-kilencven százaléka, félő lett volna, hogy semmibe veszne az elmúlt évtized invesztíciójának nagy része, holott azért épültek új létesítmények, rendeztünk egy sor világbajnokságot és Európa-bajnokságot, és indítottunk nagyszerű utánpótlás-nevelő programokat, hogy a magyar úszósport hosszú évtizedeken át őrizhesse kiemelt szerepét, továbbá jelentősen hozzájáruljon ahhoz, hogy a jövő generációi még sportosabbak, még egészségesebbek legyenek. Hiszek abban, hogy közös erőfeszítéssel átvészeljük ezt az újabb krízist is: a magyar úszósport ereje mindig is abban rejlett, hogy együtt megtaláltuk a kiutat a legnehezebb helyzetekből is.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik