Úszás: a FINA is jelentős veszteségeket szenvedett el a járvány miatt

MTI, N. T.MTI, N. T.
Vágólapra másolva!
2021.06.08. 13:39
A vizes sportokat tömörítő világszövetség (FINA) pénzügyi mérlege 21.5 millió svájci frankos (6.84 milliárd forint) hiányt mutatott 2020-ban, ami 87 százalékos jövedelemvesztést jelent – írta az olimpiai sportok ügyeiben járatos insidethegames.biz.

A portál összegzésében kiemelte, hogy a FINA előtt nem sokkal egy másik nagy ötkarikás sportág, a kosárlabda nemzetközi szövetsége (FIBA) adott számot tetemes mínuszról, nyilvánosságra hozva, hogy tavalyi nettó vesztesége 13.5 millió svájci frankra rúg. A negatív mérleg a koronavírus-járvány következményeinek tudható be, a magyarázatok főképpen a versenyek elmaradását említik a nagymértékű bevételkiesés fő okaként.

A FINA anyagi helyzetét Dale Neuburger kincstárnok ismertette, akinek jelentése szerint a világszövetség pénzügyeit még 2022-ben is a Covid-19 elhúzódó hatásai alakítják.

Ezzel együtt a pandémia fokozatos visszaszorulásában bízva a FINA már 2021-ben 1.47 millió svájci frank nyereséget tervez, a 2022-es világbajnokság esztendejében pedig mintegy 12 millió svájci frank többlettel kalkulál. A fő pénzügyőr kitért rá, hogy 2019 óta a Nemzetközi Úszó Liga (ISL) nevű szervezet különversenyeket szervez, jelentős új kereseti lehetőséget kínálva a legjobb úszók számára.

A portál emlékeztetett rá: az elmúlt hétvégi közgyűlésen megválasztott új FINA-elnök, a kuvaiti Husszein al-Musszalam, aki 2017 óta a szervezet első számú alelnöke volt, ígéretet tett arra, hogy megvizsgálja a bevételek növelésének és a szervezet éves költségei csökkentésének módját.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik